• C Novo mesto
  • 17:47
  • Sob, 04.12.2021

Objavljena je ogromna študija o stranskih učinkih cepiv Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnson

Ni povečanega tveganja smrti zaradi vzrokov, ki niso povezani s covid-19, med tistimi, ki so bili cepljeni, v primerjavi z necepljenimi, je pokazala velika študija Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ki je bila izvedena na 11 milijonih ljudi. Poleg tega je študija pokazala, da so imeli prejemniki cepiva nižje stopnje umrljivosti zaradi različnih bolezni, ki nepovezanih z omenjenim virusom, kot necepljeni posamezniki, po prilagoditvi glede na starost, spol, raso, etnično pripadnost in druge demografske značilnosti ter glede na mesta, kjer je bila študija izvedena.

Primerjali so umrljivost zaradi vzrokov, ki niso povezani s covid-19

V uvodu v prispevku avtorji poudarjajo, da so v ameriškem sistemu za poročanje o neželenih dogodkih (VAERS) zapisi o nekaterih primerih smrti po cepljenju. Takšni dogodki so lahko posledica cepljenja, ni pa nujno, saj se pričakuje, da bodo nekateri ljudje umrli zaradi različnih vzrokov kadar koli v nekaj tednih v letu, tudi nekaj tednov po prejetju cepiva.

Da bi ugotovili, ali obstaja povezava med cepljenjem in smrtjo, je treba primerjati umrljivost med cepljenimi in necepljenimi populacijami zaradi vzrokov, ki niso povezani s covid-19, na primer zaradi srčnega infarkta ali možganske kapi. Pričakovati je, da bo med cepljenimi manj umrlih kot za covid-19, kar je študija tudi potrdila – med necepljenimi je bila umrljivost večkrat višja.

Skrbno izbrane primerljive skupine

Izbrana je bila skupina necepljenih posameznikov, pri katerih okužba s koronavirusom ni bila potrjena v 30 dneh od začetka študije. Da bi zagotovili primerljivo vedenje pri iskanju zdravstvene oskrbe med tistimi, ki so prejeli cepivo in tistimi, ki niso, so bili necepljeni primerni posamezniki izbrani izmed tistih, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva proti gripi v zadnjih dveh letih. Tako so se izognili možnosti, da je vzrok povečane umrljivosti med necepljenimi nenaklonjenost iskanju zdravstvenih storitev, vključno z nepripravljenostjo do cepljenja na splošno. Študija je bila izvedena od decembra 2020 do julija 2021 med 11 milijoni ljudi, ki so sodelovali v povezavi s podatki o varnosti cepiva (VSD).

Med cepljenimi je bilo manj smrtnih primerov od vzrokov nepovezanih s koronavirusom

Za primerjavo umrljivosti v obeh skupinah je ekipa analizirala podatke o 6,4 milijona cepljenih in 4,6 milijona demografsko podobnih necepljenih. Pokazalo se je, da imajo prejemniki cepiv, odobrenih v Združenih državah Amerike, pa tudi v Evropi – Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna Spikevax in J&J/Janssen – manjše tveganje smrti kot necepljeni. Po izključitvi smrti zaradi covid-19 je bila standardizirana stopnja umrljivosti (SMR) po prvem odmerku 0,42 za Pfizer-BioNTech in 0,37 za Modern ter 0,35 in 0,34 po drugem odmerku. Te stopnje so bile nižje od stopnje 1,11 med primerljivo skupino necepljenih. Med prejemniki cepiva Janssen je bil skupni indeks 0,84, kar je spet nižje od stopnje 1,47 med necepljeno primerljivo skupino.

Med mladimi ni bilo razlike v umrljivosti

Pri osebah, starih od 12 do 17 let, se tveganje umrljivosti ni razlikovalo med tistimi, ki so bili cepljeni s cepivom Pfizer, in tistimi, ki niso bili cepljeni. Med študijo je bilo v tej starostni skupini 12 smrti. Na podlagi teh rezultatov je CDC priporočil, da se cepijo vsi, starejši od 12 let.

N. D.; Foto: Pixbay