• 9.25C Novo mesto
  • 23:18
  • Čet, 28.05.2020

Si predstavljate življenje brez očal ali leč? Klemen Slakonja odgovarja: DA, to je mogoče!

Se spopadate s poslabšanim vidom in bi se radi osvobodili očal ali leč oz želite odpraviti dioptrijo? Vas očala ovirajo pri delu ali leče motijo pri športu? Morda očala pogosto založite in pozabite, kam ste jih pospravili? Ste se naveličali vsakodnevne menjave leč? Si želite bolj svobodnega pogleda na svet tako kot takrat, ko težave z vidom še niso bile prisotne v vašem vsakdanjiku?

S sodobno in napredno tehnologijo je operacija odprave dioptrije možna in je dostopna vsem, ki si tega želijo. Če ste na katero od zgornjih vprašanj odgovorili pritrdilno, boste tu našli dodatne informacije o operaciji oči. V prispevku navajamo osnovna dejstva o operaciji korekcije vida in odgovarjamo na vprašanja, ki ste si jih verjetno ob tem zastavili.

Klemen Slakonja še zadnjič z očali

Zaradi težav z očmi se je za operacijo odločil tudi Klemen Slakonja (slovenski igralec, imitator, pevec in televizijski voditelj), ki ga je dioptrija ovirala pri svojih dejavnostih. “Imel sem dioptrijo in skoraj celo življenje nosil očala. Odločil sem se temu narediti konec in za nasvet vprašal Doktor 1A, kjer so mi pomagali najti odličnega kirurga za odpravo dioptrije”.

Možnosti odprave dioptrije z lasersko operacijo oči?Laserska operacija oči je kirurški postopek, ki s pomočjo hladnega žarka svetlobe nežno preoblikuje vašo roženico (vrhnji pokrov očesa) in tako izboljša vid. S tem oko pravilno fokusira svetlobne žarke na mrežnico. Na voljo so različni sodobni pristopi za izboljšanje vida – od laserskega preoblikovanja očesne površine LASIK, PRK in Smile – do  kirurškega vstavljanja umetnih leč. Umetne leče, ki so kirurško vstavljene v oko prav tako spremenijo tok svetlobnih žarkov in izostrijo vid. Z operacijo je mogoče odpraviti daljnovidnost, kratkovidnost in astigmatizem. Tehnologijo za lasersko korekcijo vida je odobrila tudi NASA za astronavte.

Klemen Slakonja in njegova izkušnja: DOKTOR 1A je zagotovo preverjena izbira!

Že več let sem razmišljal o operaciji oči, saj so me leče in očala motile tako v zasebnem kot tudi poklicnem življenju. Na odru sem namreč moral očala zamenjati z lečami. Dogajalo se je, da so mi leče padle ven v najbolj neprimernem trenutku, na primer med predstavo, ko sem bil sredi ljubezenskega prizora. Zgodilo se je celo to, da sem poljubil napačno osebo!

Motilo me je tudi to, da svojih soigralcev nisem razločno videl, zato z njimi nisem mogel vzpostaviti dovolj pristnega stika. Zaradi vseh teh negativnih izkušenj sem ob klepetu na kavici potožil prijatelju Mateju iz agencije DOKTOR 1A, ki mi je ponudil možnost operacije dioptrije. Sprejel sem Matejevo ponudbo in se dogovoril za operacijo. Pri sebi sem si rekel: ”Če bom to opravil pri Doktor 1A, ki preverja zadovoljstvo po opravljenih operacijah, to zagotovo ne more biti slabo!” Pri tem so mi pomagali tudi skrbniki strank za oftamologijo, saj so se z mano temeljito pogovorili in mi odpravil strah ter predsodke, ki sem jih imel pred operacijo.

In res, vse je potekalo brez zapletov. Pred operacijo sem se pri izbranem zdravniku oglasil na pregledu oči. Doktor mi je natančno razložil, med katerima dvema operacijama (LASIK ali Pallikaris) lahko izbiram ter kakšne so prednosti in slabosti vsake operacije. Priporočili so mi Pallikaris metodo, ker imam občutljive svetle oči. Poleg tega pa sem poklicno stalno v gibanju, pri katerem bi lahko prišlo do padcev in s tem do nevarnih premikov povrhnjice, če bi vanjo zarezali z uporabo LASIK metode. 

Želite pridobiti BON v višini 100€ in dodatni 30% popust za operacijo oči?

Doktor 1A ocenjuje zadovoljstvo pacientov med 14 očesnimi klinikami v SLO, HR, BiH in SRB ter tako razpolaga z preverjenimi podatki o zadovoljstvu pacientov, ki so operacijo že opravili. Pri njih lahko preverite tudi cenovno primerjavo med operacijami in v kolikor izpolnite spodnji kontaktni obrazec s svojimi podatki prejmete 14 neobvezujočih ponudb in si zagotovite še BON 100€, ter dodatni 30% popust za lasersko odpravo očesne dioptrije v enem izmed 14 očesnih klinik.

Doktor 1A svojim pacientom zagotavlja še do 75% popust na pregled ali celo možnost BREZPLAČNEGA PREGLEDA.

Dan D – operacija

Prišel je dan operacije.  Zdravnik mi je zopet natančno razložil, kako bo operacija potekala. Tudi ostalo osebje je bilo zelo prijazno, razumevajoče in spodbudno. V oči so mi dali kapljice z lokalnim anestetikom, tako da nisem čutil prav ničesar. Moral sem gledati v zeleno pikico, ki je predstavljala laser, s katerim so mi odstranili dioptrijo. Čutil nisem prav nobene bolečine in že takoj sem opazil, da vidim bolje. V oko so mi vstavili posebne zaščitne leče in spremljevalka me je odpeljala domov.

Naslednje tri dni, bilo je ravno čez vikend, sem počival, saj me je operacija, ki je konec koncev predstavljala poseg v telo, kar utrudila. Nato sem se odpravil nazaj k zdravniku, ki mi je odstranil zaščitne leče. Sledilo je enomesečno obdobje, ko še nisem bil čisto brez dioptrije, pa tudi moja očala mi niso več ustrezala. To prehodno obdobje je bilo nekoliko moteče, saj nisem smel voziti avtomobila, pa tudi na morje in v vodo nisem smel (bilo je ravno poleti), saj bi mi v oči lahko prišla slana voda. Po enem mesecu je dioptrija izginila in sedaj imam 100 % vid.

O svojem popolnem vidu sem dobil potrditev tudi pri popolnoma nepristranskem viru. Na sistematskem službenem pregledu so mi prvič ugotovili 100% vid, kar je presenetilo tudi mojo zdravnico. Najboljše od vsega pa je to, da se tudi na odru bolje počutim, saj svoje soigralce razločno vidim in lahko poskrbim za pristen stik z njimi.

Z operacijo sem resnično zadovoljen in če bi se za ta poseg moral odločiti še enkrat, bi izbral isto metodo!

Klemen Slakonja je bil tako zadovoljen s svojo uspešno odpravo dioptrije, da je navdušil še svojo mamo, saj si je že dolgo želela odpraviti starostno dioptrijo in se popolnoma rešiti očal

Vgradnja multifokalnih oz. večžariščnih leč je rešitev za vedno, saj se naravna leča zamenja z umetno, pri kateri kasneje ne more prihajati do nepravilnosti. Ravno tako se z vgradnjo leče izniči možnost, da bi kadarkoli dobili sivo mreno. Lečo se vgradi med roženico in šarenico, zato se komplikacije pojavijo le izjemoma – velja za eno najvarnejših metod. Okrevanje je zelo hitro, saj se le v nekaj dneh pacient vrne v običajno življenje.

Ali je operacija varna in neboleča? Kakšna so tveganja in koliko časa traja?

Operacija odprave dioptrije je 100% neboleč poseg. Gre za varno operacijo, pri kateri je laserski žarek med posegom računalniško nadzorovan in se lahko kadarkoli izklopi. Med posegom se ne dotakne notranjosti očesa, torej mrežnice in vidnega živca, vendar korigira roženico – povrhnjico in s tem se zmanjšuje možnost tveganja za večje zaplete. Študije kažejo, da je tveganje za okvare zelo majhno oz. zanemarljivo. Najpogostejši zaplet po operaciji je suho oko, ki se ga blaži s kapljicami. Na splošno so rezultati odlični, o čemer pričajo zgodbe mnogih zadovoljnih uporabnikov, ki jim je operacija pomagala do perfektnega vida. Postopek na posameznem očesu traja le 20 sekund in je neboleč, naslednji dan se že lahko nadaljuje z vsakdanjimi obveznostmi. Celoten postopek skupaj z pripravo na operacijo traja pol ure.

Vgradnja leč pa je kirurški poseg ki traja približno 20 minut. Vendar je najbolj pomemben kakovosten pregled, ki v profesionalnih očesnih klinikah traja tudi do 2 uri. Pacientu se izmeri debelina, zakrivljenost, elevacija in na splošno kvaliteta roženice, širina zenice, kvaliteta solznega filma (solzavost), gostota očesne leče in ugotavljanje skrivni dioptrij,. itd.

Primerjajte cene in preverite zadovoljstvo pacientov, ki so takšno operacijo že opravili

Izpolnite spodnji kontaktni obrazec in si zagotovite 14 neobvezujočih ponudb različnih izvajalcev za primerjavo cene in statističnih podatkov o zadovoljstvu pacientov, ki so lasersko operacijo oči že opravili.

Vas očala ovirajo pri delu in vas leče motijo pri športu? Morda očala pogosto založite in pozabite, kam ste jih pospravili?

Najbolj pogosta vprašanja :

Ali sem primeren kandidat/ka za operacijo?

Pri odločitvi vam bo pomagal oftalmolog. V splošnem velja, da morate imeti zdrave oči – ne smete imeti glavkoma, infekcije, katarakte, močno suhih oči ali kakršnegakoli drugega stanja, ki lahko negativno vpliva na celjenje po operaciji. Operacija je primerna za vse, ki so stari vsaj 20 let in imajo stalno dioptrijo vsaj 6 mesecev pred operacijo. Za lasersko operacijo oči je priporočljivo, da se vaša dioptrija giba med -10 in +5. Za ljudi, ki so močno kratkovidni ali močno daljnovidni, pa je nujen kvaliteten oftalmološki pregled, na katerem doktor predstavi možnosti odprave dioptrije. Vendar to ni omejitev, saj je v tem primeru možna vgradnja multifokalnih leč, pri kateri z umetno lečo zamenjajo vašo naravno lečo. Operacija ni priporočljiva v času nosečnosti, saj hormonski nivo vpliva na obliko oči, zato boste morali počakati, da se vaši hormoni povrnejo na normalen nivo. Ne smete imeti degenerativne ali avto-imune bolezni, saj vplivata na proces celjenja. Če so ti pogoji izpolnjeni, vas bo specialist poslal na podroben pregled oči in očesnega ozadja, kjer bo podana dokončna ocena ali je operacija primerna za vas ali ne.

Ali je operacija boleča?

Med posegom bolečine ne boste čutili, saj boste dobili anestetične očesne kapljice. Po potrebi vam bo kirurg predpisal protibolečinska zdravila. Veliko pacientov, ki so opravili postopek LASIK ali naprednejši PRK priča o blagem nelagodju kakšen dan ali dva po operaciji, nato se stanje stabilizira.

Kako izbrati pravega strokovnjaka? Koliko stane operacija oči? Na trgu je veliko ponudnikov, kako naj izberem pravega? Nenazadnje gre za moje oči, ki so le ene.

Doktor 1A ocenjuje zadovoljstvo pacientov. Spremlja ponudnike očesnih operacije in zobozdravstvenih ustanov, ter vam pomaga pri odločitvi izbire ustreznega zdravnika in zdravstvene ustanove. Informacije pridobivajo na podlagi temeljitih raziskav in statističnih podatkov o dejanskem zadovoljstvu pacientov, ki so poseg že opravili. Vsakega pacienta, ki izpolni anketo o zadovoljstvu, nagradijo z bonom v višini 100€.

Prihaja tudi do 3,3-kratne razlike med operacijami

Ugotovili so tudi, da se cene ponudnikov med seboj zelo razlikujejo. Prihaja tudi do 3,3-kratne razlike v ceni med najcenejšo in najdražjo operacijo. Ni nujno, da je najdražja operacija tudi najboljša, zato predlagajo individualni posvet z Doktor 1A in kasneje z skrbno izbranim doktorjem, ki bo najbolje vedel kakšne vrste operacija je za vas najbolj primerna.

Preden pristopite k posegu, je potrebno najti kakovostnega strokovnjaka in primerjati cene.

Ponudbe so neobvezujoče!

Želite pridobiti BON v višini 100€ in dodatni 30% popust za operacijo oči?

Doktor 1A ocenjuje zadovoljstvo pacientov med 14 očesnimi klinikami v SLO, HR, BiH in SRB ter tako razpolaga z preverjenimi podatki o zadovoljstvu pacientov, ki so operacijo že opravili. Pri njih lahko preverite tudi cenovno primerjavo med operacijami in v kolikor izpolnite spodnji kontaktni obrazec s svojimi podatki, prejmete 14 neobvezujočih ponudb in si zagotovite še BON 100€, ter dodatni 30% popust za lasersko odpravo očesne dioptrije v enem izmed 14 očesnih klinik:

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.

 

Pripravil: PR Doktor 1A