• C Novo mesto
  • 15:18
  • Sob, 04.02.2023

Opozorilni znaki, da spijete premalo vode

Koliko vode naj bi sploh spili na dan? Ali je res potrebno spiti 6 do 8 kozarcev vode na dan, ne glede na to, če je zunaj zima ali poletje? Ali je razlika, če smo športno aktivni ali pa že ves dan preležimo v postelji?

Vodo potrebujemo iz več razlogov, vendar pa ne drži povsem, da nam voda pomaga pri izgubljanju telesne teže, v kar mnogi verjamejo. Vsekakor pa je neprimerljivo boljše, da pijemo vodo, kot pa najrazličnejše gazirane ali sladke napitke. Voda nam na dnevni bazi pomaga pri uravnavanju telesne temperature, izločanju odvečnih snovi iz telesa, vlaženju sklepnih površin, zaščiti telesnih tkiv, zdravem delovanju notranjih organov in pri vsesplošnem zdravem počutju ter videzu. Na koži se namreč zelo hitro lahko opazi, če nekdo zaužije dovolj ali premalo vode. Dehidrirana koža je suha in tanka, prav tako nima prave sijoče barve.

Če ne zaužijemo dovolj vode, lahko začutimo simptome, kot so glavobol, utrujenost, suha koža, ledvični kamni, zaprtost, zmedenost in tako naprej. Vendar pa tudi preveč zaužite vode vodi v težave, kot si bruhanje, slabost, zmedenost, napadi, glavoboli ali celo koma. Do tega pride, ker odvečna voda preveč razredči elektrolite v naši krvi in tako poruši elektrolitsko ravnovesje, ki mora biti natančno uravnavano.

Koliko vode moramo torej spiti?

Nekako osnovno pravilo je, da moramo dnevno zaužiti osem kozarcev vode, vendar pa se moramo zavedati, da vodo najdemo tudi v mnogih jedeh in ne le v obliki tekočine iz pipe. Veliko vode je recimo v sadju in zelenjavi, še posebej bogata z vodo je recimo lubenica, zato je poleti tako popularna. Od zelenjave je priporočljivo uživati veliko zelene paprike in kumar, ki jih lahko enostavno primešamo v solato. Če ste višje rasti, potrebujete seveda več vode kot nekdo, ki je droben in majhen. Prav tako morate spiti dodatno količino vode, če se redno ukvarjate s športom, saj je veliko izgubite s potenjem.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash