• C Novo mesto
  • 00:32
  • Čet, 30.03.2023

Opozorilni znaki, da ste odvisni od sladkorja

Marsikdo to vrsto odvisnosti opiše kot grozljiv občutek nesvobode: njihove misli so nenehno okupirane z željo po sladkem, ujeti so v začaranem krogu krivde, slabosti in prenajedanja. Odvisnost od sladkorja je dandanes vse pogostejša in kar je še bolj zaskrbljujoče – pojavlja se pri vse mlajših posameznikih. Pri nekaterih bolj opazna, pri drugih manj. Nekateri izkusijo hudo obliko odvisnosti, katere edina prednost je, da se je lažje zavedajo, medtem ko se drugi vsakodnevno soočajo s pretiranim vnosom sladkorja v svoje telo, ki se mu za nobeno ceno ne morejo odpovedati, vendar si tega ne znajo zavestno priznati. Vsaj zaenkrat, dokler uživanje sladkorja ne pusti resnih posledic na njihovem zdravju. Tudi vse več industrijskih živil, ki jih kupujemo v trgovini, vsebuje nepotreben sladkor, ki je seveda odličen ojačevalec okusa, zato se sladkorju v vsakodnevnem življenju zelo težko izognemo. Kateri so znaki, da ste tudi vi odvisni od sladkorja?

  1. Nenehno si želite sladkih prigrizkov – tudi, če ste imeli ravnokar hranljivo in obilno kosilo.
  2. Niste zadovoljni, kadar vaš obrok ne vsebuje sladkorja. Večkrat si katero jed dodatno posladkate, da izboljšate njen okus.
  3. Vsakič, ko greste v trgovino, morate poleg ostalih živil kupiti tudi »nekaj sladkega«. Imate nekaj najljubših sladkarij, brez katerih ne morete biti več dni zapored.
  4. Opažate nabiranje maščobe in odvečnih kilogramov, nihanje razpoloženja in hitro upadanje energije, kadar ne jeste sladkega. Da se bolje počutite, potem pogosto posežete po sladkem.
  5. Nenehno posegate po sladki hrani, ko ste slabe volje, žalostni, jezni, osamljeni ali razburjeni.
  6. Ne vidite užitka v vsakdanjih aktivnostih, kot so druženje, telovadba, zabava, celo seks, če ne vključujejo sladkorja.

 Obsedenost oziroma odvisnost od sladkorja je zelo resnična in bolj pogosta, kot si morda mislite. Ne odraža se nujno v močni želji po bonbonih, čokoladah, torticah in pecivih, ampak lahko tudi v drugi obliki. Nekateri ne morejo živeti brez kruha, rogljičkov, kosmičev ali testenin. Drugi so odvisni od sladkih sokov, gaziranih pijač in za žejo ne znajo piti več navadne vode, saj se jim zdi popolnoma brez okusa. Če se najdete v takšnih ali podobnih znakih, je čas, da nekaj spremenite. Če mislite, da ne zmorete sami, se posvetujte z zdravnikom ali nutricionistom, ki vam bo pomagal sestaviti uravnotežen in hranilen jedilnik.

Pripravil: NaDlani.si, Foto: Pexels