• C Novo mesto
  • 20:15
  • Sre, 12.06.2024

Opozorilni znaki, da vam primanjkuje določenih vitaminov

Vsakomur se kdaj v življenju zgodi, da vsak dan ne zaužije in absorbira vseh potrebnih hranil. Če se vam to dogaja pogosto, pa vam lahko vaše telo začne pošiljati signale, da vam nečesa primanjkuje. Žal jih marsikdo spregleda, dokler se ne pojavijo resnejše težave. Kako veste, da vam manjka določenih vitaminov?

Spremembe na nohtih

Če telesu primanjkuje železa, lahko določeni deli telesa postaejo bledi in krhki. Pogosto se spremembe odražajo tudi na nohtih, pomanjkanju železa pa so še posebej podvržene ženske, ki imajo močne krvavitve ob menstruaciji ali posamezniki, ki ne uživajo mesa in živalskih izdelkov.

Vaš krvni pritisk je povišan

Povišan krvni pritisk je lahko znak pomanjkanja vitamina D. Če sicer niste imeli težav s krvnim pritiskom in se prehranjujete zdravo, poskusite načrtno preživeti nekaj minut več na soncu ali pa se odločite za prehransko dopolnilo.

Naenkrat ste začeli čutiti pogoste krče v nogah

Krči so lahko znak, da vaše telo potrebuje elektrolite, predvsem kalij. Če ste pred kratkim doživelo intenzivno bruhanje, prebavne motnje, ste bili športno zelo aktivni in ste izgubili veliko vode, je več možnosti, da vam primanjkuje kalija. Nadomestite ga lahko zuživanjem sladkega krompirja, banane, avokada, kokosovega mleka.

Nenehno ste utrujeni

Utrujenost je lahko znak pomanjkanja več hranil, zelo pogosto pa je značilno pomanjkanje vitamina C ali železa. Uživajte več citrusov, ananasa, paradižnika, špinače, brokolija in paprike, ki so odličen vir vitamina C. Železo lahko najdete v mesnih izdelkih in morskih sadežih, pa tudi v nekateri rastlinski hrani; v nekaterih vrstah zelenjave, stročnicah  in soji.

Motnje ščitnice

Da ščitnica ne deluje pravilno, se ponavadi ugotovi na podlagi krvnih preiskav, pogosto pa je lahko to znak pomanjkanja joda.

Zlomi kosti ob na videz nedolžnih padcih

Ko telesu primanjkuje kalcija, so najbolj izpostavljene kosti, ki se lahko zlomijo že ob na videz zelo nedolžnem padcu ali udarcu. Zviša se lahko tudi tveganje za nastanek osteoporoze. Odrasel človek naj bi zaužil od 1000 do 1200 miligramov kalcija dnevno. Najboljši viri kalcija so mlečni zidelki, na primer jogurt, mleko, sir, pa tudi tofu, nekatere zelenolistnate vrste zelenjave, kot je ohrovt.

Pripravil: NaDlani.si, Foto: pexels, Unsplash