• C Novo mesto
  • 11:00
  • Sre, 29.11.2023

Penis lahko razkrije, koliko bo dolgo živel njegov ‘lastnik’

Dejstvo je, da je erektilna disfunkcija neprijetna za vsakega moškega, manj znano pa je, da lahko to stanje vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da imajo moški z omenjeno težavo kar 70 odstotkov večje tveganje, da bodo živeli krajše kot drugi. Čeprav je splošno prepričanje, da erektilna disfunkcija prizadene predvsem starejše moške, je zelo razširjena tudi med mlajšo populacijo. To težavo ima skoraj 20 odstotkov moških, mlajših od 40 let.

Kaj pravi raziskava?

»To stanje lahko privede do bolezni srca in ožilja, ki povečajo tveganje za prezgodnjo smrt. Znano je že, da je erektilna disfunkcija povezana s srčno-žilnimi dejavniki tveganja, vključno s hiperlipidemijo (nenormalno visoke ravni krvnih maščob, holesterola in trigliceridov), hipertenzijo (visok krvni tlak), debelostjo, sladkorno boleznijo in kajenjem,« pojasnjujejo znanstveniki z Univerze v Mississippiju. Do tega zaključka so prišli po preučitvi podatkov 1.790 moških, starih od 20 do 85 let, ki so sodelovali v ameriški nacionalni raziskavi o zdravju in prehrani v letih 2003 in 2004. Med drugim so vprašanja zajemala podrobnosti o erekciji. Te podatke so konec leta 2011 povezali s podatki tistih, ki so medtem umrli, in ugotovili, da je erektilna disfunkcija močan pokazatelj prezgodnje smrti.

Erektilna disfunkcija (ED ali (moška) impotenca) je spolna disfunkcija, pri kateri moški pri spolnem odnosu ni sposoben doseči ali zadosti dolgo ohraniti erekcije penisa. Vzroki za to so lahko različni, npr. kardiovaskularne okvare ali sladkorna bolezen, terapija pa je večinoma uspešna.

Znanstveniki so prav tako ugotovili, da je imelo težave z erekcijo 557 udeležencev te študije, po skoraj osmih letih pa jih je 244 umrlo. Med njimi je bilo 61 vzrokov smrti bolezni srca in ožilja, 64 jih je umrlo zaradi malignih novotvorb, 12 zaradi kroničnih bolezni dihal, ostali pa zaradi drugih vzrokov. Upoštevali so starost, telesno aktivnost, narodnost, obseg pasu, dohodek … Na koncu so ugotovili, da imajo osebe, ki so trpele za erektilno disfunkcijo, kar 70 odstotkov večjo možnost prezgodnje smrti.

Potrebno bo še veliko študij …

Vendar znanstveniki ugotavljajo, da je treba ta rezultat njihove raziskave vseeno upoštevati z nekaj previdnosti, saj je potrebnih veliko več študij, da bi izvedeli več o tem problemu. Vprašanje je namreč, kako realno so posamezni anketiranci ocenili svojo erekcijo oziroma težave z njo. Študijo so objavili v reviji Journal of Sexual Medicine, piše Daily Mail.

N. D.; Foto: Pixbay