• C Novo mesto
  • 20:43
  • Sob, 18.05.2024

Pomlad je tu in to so nasveti za aktivno preživljanje prostega časa!

Po nekaj mesecih nizkih temperatur in zimskega spanja tudi vi verjetno že nestrpno čakate toplejše vreme, ko bo napočil čas za številne aktivnosti na prostem. Preverite nekaj nasvetov, kako aktivno preživeti prosti čas v spomladanskih mesecih.

Z razlogom pravijo, da je pomlad najlepši letni čas. Prebujajoča narava, višje temperature in daljši dnevi kar kličejo po tem, da več časa preživimo na prostem.

Pomanjkanje vitamina D v zimskih mesecih je zagotovo tudi pri vas pustil posledice, zato je pomlad idealen čas, da to nadoknadite.

Najbolj priljubljene športne aktivnosti za pomladni čas

Zaradi neprijetnega vremena in zasneženih cest se običajno v zimskih mesecih vsi malce zanemarimo, posledica česar je pomanjkanje energije in kakšen kilogram več na tehtnici.

Za razliko od tega, pa lepi sončni dnevi in toplo spomladansko vreme nudijo idealne pogoje, da svoja telesa zopet spravimo v pogon.

Predstavljamo vam nekatere najbolj priljubljene športne aktivnosti za ta letni čas – prepričani smo, da bodo tudi vas navdušile.

Pohodništvo

Hoja je najbolj osnovna oblika človekovega gibanja, ki ima številne pozitivne učinke na naše telo. Zato je primerna za ljudi vseh starosti in tudi za vse tiste, ki ste slabše telesno pripravljeni.

Če ste se našli med njimi, potem vam priporočamo, da začnete s krajšimi sprehodi po ravnem terenu.

rekreacija

Gremo v hribe.

Če pa zimsko vreme za vas ni bilo ovira za obisk vrhov v sredogorju, potem verjetno že zelo nestrpno čakate, da se sneg v višje ležečih krajih stopi. Zaradi prijetnih temperatur in prebujajoče narave, je pohodništvo v spomladanskem času še posebej privlačno.

Res pa je, da so v nekaterih hribih v tem času lahko še vedno zimske razmere, zato previdnost nikoli ni odveč.

Poskrbite predvsem za ustrezno opremo, kot so primerna pohodniška obutev in oblačila, pohodniške palice, čelada in seveda nahrbtnik z rezervnimi oblačili in dodatno opremo.

Nikar pa ne pozabite tudi na kompas, ki nam lahko pomaga pri orientaciji in določanju smeri na pohodu.

Tek

Vsi tisti, ki vam je hoja premalo intenzivna aktivnost, se lahko odločite za tek. Prepričani smo, da ste najbolj navdušeni tekači veliko tekaških kilometrov opravili tudi že pozimi. V tem primeru nadaljujte s tekaškimi treningi, saj smo prepričani, da so vaše prve tekaške preizkušnje že tik pred vratmi.

Če pa ste v teku začetnik ali ste v zimskem času bolj počivali, potem vam svetujemo, da s tekom začnete postopoma.

rekreacija

Kaj vse potrebujem za tek?

Poleg osnovne opreme, vam priporočamo še torbico za tek, flaško, pas, v katerega odložili bidon in telefon.

Rolanje

Rolanje velja za izjemno zabavno aktivnost, ki ima prav tako veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Zanjo so potrebni rolerji ustrezne velikosti, prav tako pa boste potrebovali tudi ustrezno zaščitno opremo. To so čelada ter ščitniki za kolena, komolce in zapestja.

Če ste v rolanju začetnik, potem z osnovami rolanja začnite na neprometnih asfaltnih površinah. Predvsem je pomembno, da se dobro zaščitite pred morebitnim padci in poskrbite za svojo varnost.

rekreacija

Veter v laseh ali čelada na glavi?

Če ste v rolanju že izkušeni, potem upoštevajte, da boste po nekaj mesecih premora potrebovali nekaj časa, da zopet pridobite pravi občutek. Šele, ko ste v rolanju suvereni, se podajte na prometne poti in daljše izlete.

Odlična alternativa rolanju so skiroji, ki so priljubljeni predvsem med otroki in mladostniki. Tudi v tem primeru ne pozabite na ustrezno zaščitno opremo in predvsem izbiro pravega skiroja glede na vaše potrebe in želje.

Kolesarjenje

Med najbolj priljubljenimi športnimi aktivnostmi je zagotovo tudi kolesarjenje. Previdnost v spomladanskih mesecih je še toliko bolj pomembna, saj je na cestah v začetku sezone veliko peska, prav tako pa tudi veliko voznikov avtomobilov, ki na kolesarje niso dovolj pozorni.

Za kolesarjenje boste seveda potrebovali ustrezno kolo. Danes so na trgu na voljo cestna, gorska in gravel kolesa, zato je pri izbiri ključnega pomena podatek o tem, po kakšnem terenu boste večinoma kolesarili.

Za varno in udobno kolesarjenje izberite udobna kolesarska oblačila, čelado, rokavice, torbo za kolo oziroma torbo za telefon ter razne dodatke.

Možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v spomladanskih mesecih je torej ogromno. Od vas pa je odvisno, kako boste izkoristili lepo sončno vreme in prijetne temperature.