• C Novo mesto
  • 21:51
  • Čet, 01.06.2023

Prehranjevalne navade, ki upočasnjujejo staranje

Čeprav marsikomu ni všeč, je staranje povsem normalen in zdrav proces, ki se mu nihče ne more izogniti. Kljub temu pa se najdejo tisti srečni posamezniki, ki jim vsi zavidamo njihov mladostni videz in skorajda ne verjamemo, da so stari toliko, kot trdijo. Kakšen je recept, se marsikdo sprašuje. Kako hitro se staramo, je odvisno od veliko dejavnikov. Nekaj je zapisanega v genih, veliko pa v življenjskem slogu, rutinah in navadah, ki jih vsakodnevno prakticiramo. K hitrejšemu staranju zagotovo veliko vpliva stresen in hiter življenjski tempo, nezdrave navade, kot je kajenje, pitje alkohola, premalo gibanja in druge razvade. Veliko pa je odvisno tudi od tega, kako se prehranjujemo. Zato vam bomo danes predstavili prehranjevalne navade, ki naj bi pripomogle k temu, da se naše telo stara počasneje. Poleg tega ugodno vplivajo na celotno telo in zdravje – vsekakor je vredno poskusiti.

Uživanje velikih količin vlaknin

Uživanje dovoljšnjih količin vlaknin ugodno vpliva na prebavni sistem, kar omogoča redno izločanje strupov iz telesa. Poleg tega so vlaknine zelo pomembne tudi za zdravje srca in ožilja, znižujejo holesterol in tveganja za nastanek srčnih bolezni. Vlaknine najdemo predvsem v različnih vrstah zelenjave, pa tudi v nekaterih žitih in stročnicah.

Mediteranski način prehranjevanja

Mediteranska dieta je zelo opevana dieta oziroma način prehranjevanja in to ne zastonj. Tako se prehranjujejo v Italiji, Grčiji, Španiji in drugih državah v bližini mediteranskega morja. Prehrana vključuje veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic in zdravih maščob, kot je na primer olivno olje. Tudi ribe in morski sadeži so del prehrane, vendar ne vsakodnevno, gre za pretežno rastlinsko prehrano. Ljudje, ki se prehranjujejo po mediteransko, ne uživajo veliko procesirane hrane in sladkorja. Vse te navade pripomorejo k boljšemu zdravju in počasnejšemu staranju. Vsekakor pa vam svetujemo, da se osredotočate na uravnoteženo prehrano in poskrbite, da vaše telo potrebuje dovolj ustreznih hranil.

Ustrezna hidracija

Pomembno je, da vzdržujete svoje telo primerno hidrirano. Najbolj priporočljivo je pitje navadne vode, seveda pa si lahko privoščite tudi zeliščne ali sadne čaje, naravne sokove in občasno kakšen kozarček vina. Izogibajte se velikih količinam alkohola, saj med drugim dehidrira telo, sladkim in gaziranim pijačam, sirupom, mlečnim napitkom in podobnemu. Če je vaše telo hidrirano, lahko organi normalno delujejo, koža je prožna in napeta, vaš videz pa posledično bolj mladosten.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels