• C Novo mesto
  • 11:58
  • Sob, 23.09.2023

S temi napitki si boste zagotovili najboljši spanec

Vsi smo že doživeli situacijo, ko ležimo v postelji in smo pripravljeni na spanec, vendar pa se naše telo preprosto ne želi izklopiti, umiriti in zaspati. Obračamo se z ene strani na drugo in skušamo najti bolj udoben položaj, vendar vseeno ne zaspimo. Če pa nam slučajno uspe zaspati, se tekom noči večkrat zbudimo, kar prav tako močno oslabi kvaliteto našega spanca. Ne zavedamo se, da so za naše težave lahko odgovorni napitki, ki jih tekom dneva zaužijemo. Sprememba naših navad ali pa urnika uživanja določenih pijač nam lahko omogoči boljši spanec.

 

  • Zadnjo kavo spijte opoldne.

Nič ni narobe s pitjem kave, tako da jo kljub težavam s spanec še vedno lahko pijete. Vendar pa bodite pozorni, da zadnjo skodelico kave spijete opoldne. Ja, res se sliši zelo zgodaj za zadnjo kavo, vsekakor boste nekaj časa pogrešali popoldansko skodelico kave. Vendar pa je pomembno, da kar nekaj ur pred spancem ne zaužijete kofeina.

 

  • Pijte vodo, vendar ne tik pred spancem.

Ali ste se kdaj zbudili sredi noči, ker ste morali na stranišče? Takšno zbujanje je lahko zelo moteče, še posebej če se želite dobro naspati. Zato strokovnjaki priporočajo, da zadnji kozarec vode spijete vsaj eno uro pred spanjem, saj se boste sicer zbujali sredi noči zaradi polnega mehurja.

 

  • Sprostite se s kamiličnim čajem.

Če potrebujete nekaj za sprostitev, si privoščite skodelico dobrega vročega čaja. Tudi za čaj velja enako pravilo kot za vodo – spijte ga vsaj eno uro pred spanjem. Izogibajte se črnim in zelenim čajem, ki vsebujejo tein in vas tako držijo pokonci. Priporočamo, da si privoščite kamilični ali zeliščni čaj, ki delujejo še posebej blagodejno in pomirjevalno.

 

  • Privoščite si češnjev sok.

Če si želite česa bolj sladkega, je češnjev sok še najboljša ideja, saj lahko pomaga izboljšati kvaliteto vašega spanca. Češnjev sok namreč vsebuje melatonin, ki pomaga regulirati naš dnevno-nočni ritem in vas tako pripravi na spanec.

 

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash