• C Novo mesto
  • 17:51
  • Čet, 21.09.2023

Stvari, ki vam vaše prsi skušajo povedati o vašem zdravju

Vsaka nenadna sprememba na ženskih prsih je lahko zaskrbljujoča, zato je pomembno, da v primeru, da opazite kaj nenavadnega, čimprej poiščete zdravniško pomoč. Včasih pa so spremembe na prsih (predvsem z leti) nekaj povsem običajnega in danes vam bomo predstavili nekaj primerov.

Rast prsi v odraslem obdobju

Ženske prsi ponavadi nehajo rasti v puberteti oziroma, ko se puberteta konča. Kljub temu pa to ne pomeni, da bo ženska imela vse življenje enako velike prsi. Kaj pomeni, če se prsi kasneje naravno povečajo? Ponavadi je to eden od znakov pridobivanja odvečnih kilogramov. Maščoba se kopiči na različnih delih telesa in tudi prsi se ji ne izognejo. Druga možnost je tudi nosečnost ali kakršnekoli hormonske spremembe (na primer jemanje kontracepcijskih tabletk).

Zmanjšanje prsi v odraslem obdobju

Kdaj se prsi zmanjšajo? Na nek način gre za naraven proces staranja – koža se povesi, mišična masa upada, zato so lahko prsi videti manjše. Zmanjšanje prsi je tudi možna posledica nenadne izgube telesne teže, padca estrogena ali vstopa v menopavzo. Če opazite, da so se vam zmanjšale prsi in simptom ne sovpada z ničimer zgoraj naštetega, zraven pa opazite še druge znake, kot je izpadanje las, akne in pojav dlak na obrazu, lahko to pomeni tudi, da imate sindrom policističnih jajčnikov. V tem primeru se čimprej posvetujte z ginekologom.

Občutljivost na dotik

Nekaterim ženskam se dogaja, da so njihove prsi v določenem obdobju menstrualnega cikla nekoliko občutljive ali celo boleče. Tudi to je lahko povsem normalen pojav, ki se ponavadi zgodi v obdobju pred menstruacijo, potem pa napetost popusti. Če se vam to ponavlja mesečno pred menstruacijo, ne gre za nič zaskrbljujočega. Če je bolečina nenavadna ali zelo močna, se raje posvetujte z zdravnikom. Predvsem, če se je pojavila kar naenkrat in je niste vajeni.

Vdrte bradavice

Vdrte bradavice so spet lahko povsem normalen pojav, če imate takšne že od nekdaj. Problem je lahko v primeru, če se to zgodi nenadoma, v tem primeru čimprej kontaktirajte zdravnika.

Spremembe v barvi

Včasih lahko prsne bradavice potemnijo s procesom staranja ali pa hormonsko spremembo, kot je nosečnost. Ponavadi gre za normalen pojav, ki ni zaskrbljujoč. Če opazite nenavadne ali neenakomerne barvne madeže, pa se za vsak slučaj posvetujte z zdravnikom.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels