• C Novo mesto
  • 16:41
  • Sob, 04.02.2023

Ta prehranska dopolnila bodo hit letošnjega leta

Uporaba prehranskih dopolnil za zdravje in dobro počutje je močno v porastu. Ocenjujejo, da je to posledica vedno večjega zavedanja o pomembnosti zdravega načina življenja, urbanizacije in hitrega načina življenja, ki ne dopušča priprave kvalitetne in zdrave hrane, zato jo je najlažje nadomestiti s prehranskimi dodatki. Prav tako lahko z dodatki nadomestimo primanjkljaj hranil, ki je posledica naše geografske lege (na primer dodatki vitamina D v severnih državah) ali pa naše diete (na primer dodatki vitamina B12 za vegane). Preverili smo, po katerih dodatkih bo letos povpraševanje največje.

  • Ekstrakt iz kumar je zelo koristen pri blaženju simptomov v sklepih in kosteh, zato je zelo verjetno, da bo letos pravi prodajni hit. V ekstraktu se namreč nahajata dve pomembni snovi, to sta glukozamin in hondroitin, ki sta do zdaj obstajala le v oblikah tablet. Dnevno je bilo tako potrebno zaužiti kar 4 tablete, zato bo ekstrakt iz kumar bistveno bolj sprejemljiv za uporabnike.
  • Medicinske gobice so že zdaj v porastu glede priljubljenosti in zdi se, da bodo še dolgo ostale v samem vrhu najbolj prodajanih prehranskih dodatkov. Z njimi lahko seveda pripravljamo odlične obroke, vendar pa so vseeno najbolj popularne v obliki tablet, bonbonov ali pa kavnega praška. Kavni prašek bo postal še bolj popularen, saj vsebuje manj kofeina od prave kave, hkrati pa zagotavlja enake pozitivne učinke na zdravje kot kava.
  • Klorofil je dobro poznan, še posebej v obliki kapljic, ki jih nekateri ljudje dodajo v svoj kozarec vode. Naravno zeleni pigment je prisoten v mnogih vrstah zelenjave, pomaga pa pri upočasnjevanju staranja, blaženju aken, nekatere študije pa namigujejo celo na to, da lahko pomaga pri preprečevanju raka. V letošnjem letu lahko pričakujemo porast prodaje klorofilne vode, ki je vsak dan po svetu bolj in bolj priljubljena zaradi mnogih koristnih učinkov na zdravje in počutje.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash