• C Novo mesto
  • 02:39
  • Tor, 21.03.2023

Ta živila okrepijo vaš imunski sistem

Čeprav nismo več obdani s strogimi ukrepi, je koronavirus še vedno med nami in nikakor ni edini. Na potepu so tudi gripa, sezonski prehladi, trebušne okužbe in vse ostalo, kar sodi v ta letni čas. Zaradi hladnega in suhega zraka, se sluznica v naših dihalih osuši, kar jo naredi bolj dovzetno za okužbe, kar je tudi razlog za pogostejše prehlade v tem obdobju. Ob padcu splošne odpornosti pa hitro lahko pride tudi do trebušnih okužb, ki se kažejo s povišano temperaturo in prebavnimi motnjami ter krči. Poglejmo si, katera živila lahko pomagajo pri krepitvi našega imunskega sistema, da se izognemo priložnostnim okužbam.

Pomaranče in drugi citrusi so verjetno zelo znani po svoji pozitivni vlogi na krepitev imunskega sistema, saj so zelo bogati z vitaminom C. Vitamin C je pomemben pri antioksidantni aktivnosti v koži in sluznicah, kar je pomembno za prvo vrsto človeške obrambe pred mikrobi. Prav tako pa stimulira delitev belih krvničk, ki so odgovorne za normalno delovanje imunskega sistema.

Česen je že stoletja znan po tem, da izboljša imunski sistem in telesno obrambo. Podobno kot ingver deluje tudi česen protivirusno in protibakterijsko.

Borovnice so podobno kot citrusi zelo bogate s flavonoidi, ki so odgovorni za obrambo proti številnim mikrobom. Poleg antimikrobnih lastnosti pa imajo še mnoge druge pozitivne učinke na telo, kot je na primer protivnetni učinek, ki zmanjšuje znake in simptome vnetnih bolezni (na primer artritisov ali astme).

Brokoli je predstavnik zelenjave, ki je bogat z vitaminom C in ima mnoge protimikrobne ter antioksidantne učinke, polega tega pa krepi zdravje še na drugih področjih. Tudi špinača je polna vitamina C.

Korenje je še posebej bogato z vitaminom A oziroma karotenom, ki ga naše telo pretvori v funkcionalen vitamin A. Ta vitamin krepi imunski sistem na mnogo načinov, eden izmed njih je zagotovo spodbujanje deljenja belih krvničk, ki krožijo po krvi. Prav tako je ključen pri tem, da celice prepoznajo nevarne mikrobe v telesu in nanje pravočasno ter ustrezno odreagirajo.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash