• C Novo mesto
  • 00:32
  • Pon, 25.09.2023

Tako boste ohranili poletno postavo tudi jeseni

Ko listje na drevesih prične spreminjati barve in svež veter napolni zrak, postane jasno, da je poletje dokončno prešlo v jesen. A to še ne pomeni, da se morate posloviti od svoje trdo prigarane poletne postave. Jesenski meseci ponujajo edinstveno priložnost, da še naprej dajete prednost svojemu zdravju in telesni pripravljenosti. Z nekaj prilagoditvami vaše rutine lahko ohranite to poletno postavo in začnete jesensko obdobje samozavestno in polni energije.

Uživajte sezonsko hrano

Jesen mnogo možnosti za zdrav naraven obrok, ki vam lahko pomaga ohranjati poletno postavo. Zamenjajte tropske sadeže za jabolka, hruške in jagode, ki so še vedno na voljo. V svoje obroke vključite hranilno zelenjavo, kot je sladki krompir, brstični ohrovt in buče. Tako boste svojemu telesu zagotovili bistvene vitamine, minerale in vlaknine, ki podpirajo vašo presnovo in ohranjajo vaše telo v vrhunski formi.

Ostanite aktivni na svežem zraku

Čeprav se temperature ohlajajo, so naravno okolje in odprti prostori še vedno najboljši za telesno aktivnost. Izkoristite osupljive jesenske barve in se odpravite na dolg sprehod, kolesarjenje po slikovitih poteh ali pa se celo vključite v vadbo joge na prostem. Aktivno preživljanje časa na prostem vam ne pomaga le pri vzdrževanju postave, ampak tudi izboljšuje vaše razpoloženje in ohranja povezanost z naravo.

Držite se svoje vadbene rutine

S prehodom iz poletja v jesen je ključno, da se držite svoje poletne rutine. Če ste uživali v vadbi na prostem med toplejšimi meseci, razmislite o premiku nekaterih dejavnosti v zaprt prostor, če vas hladno vreme ne privlači.

Hidratacija je ključnega pomena

Čeprav v hladnejšem vremenu morda ne boste čutili močne žeje, je pomembno, da ostanete hidrirani. Ustrezna hidratacija je ključna za podporo telesnim funkcijam in presnovi. Ves čas dneva imejte pri sebi steklenico vode in posegajte po zeliščnih čajih ali topli vodi z limono.

Postavite realistične cilje

Jesen pogosto označuje začetek bolj stresnega obdobja, saj se šole ponovno odprejo in službene obveznosti se vrnejo v polnem obsegu. Bodite pozorni na svoj urnik in si postavite dosegljive cilje glede zdravja in telesne pripravljenosti, ki jih lahko brez večje duševne obremenitve dosežete. To lahko vključuje prilagajanje trajanja vadbe, izbiro hitrih in hranljivih obrokov ter prakso tehnik sproščanja stresa, kot sta meditacija ali globoko dihanje.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash