• C Novo mesto
  • 09:45
  • Pet, 27.01.2023

Tako lahko preprečite nastanek raka

V Ameriki vsako leto diagnosticirajo skoraj 2 milijona primerov raka in več kot 600.000 ljudi zaradi raka letno tudi umre. Vendar pa raziskave kažejo, da lahko več kot 50 % raka in smrti preprečimo z nekaterimi ukrepi. Preventiva in zgodnje odkrivanje sta dandanes še pomembnejši kot nekoč in dokazano najbolj učinkoviti strategiji preprečevanja raka, ki hkrati zagotavljata tudi najnižje stroške zdravljenja. Sledite spodnjim nasvetom na vsakodnevni ravni in na ta način močno zmanjšajte možnosti, da kadarkoli zbolite za rakavim obolenjem.

  1. Ne uporabljajte tobaka.

Uporaba tobaka in tobačnih izdelkov je povezana z mnogimi tipi rakavih obolenj, ki vključujejo raka pljuč, danke in debelega črevesa, grla, materničnega vratu, mehurja, ust in požiralnika. Nikoli ni prepozno, da prenehate kaditi. Več kot 90% raka na pljučih je povezanega s kajenjem. Nekadilci, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu drugih imajo prav tako večje tveganje, da zbolijo za rakom.

  1. Zaščitite kožo pred soncem.

Kožni rak je najpogostejše rakavo obolenje, ki ga lahko najlažje preprečimo. Izpostavljenost sončnim UV žarkom namreč poškoduje celice naše kože, kar povzroča raka. S primerno zaščito na soncu (dolga oblačila, zaščitna krema) lahko te celične poškodbe preprečimo.

  1. Uživajte zdravo prehrano.

Uživajte veliko sadja, zelenjave, fižola in žitaric. Omejite količino rdečega mesa, ki ga zaužijete, in povsem izložite predelane mesne izdelke iz prehrane. Osredotočite se na zdrave recepte s svežimi in nepredelanimi sestavinami. Prav tako je pomembno, da omejite količino zaužitega alkohola, saj alkohol poveča verjetno za razvoj raka na jetrih, dojkah in danki ali debelem črevesju.

  1. Vzdržujte zdravo telesno težo in bodite telesno aktivni.

30 minut vsakodnevne telesne vadbe lahko naredi veliko spremembo v vašem vsesplošnem zdravju in počutju. Sedeč življenjski slog in debelost sta povezana z večjo verjetnostjo nastanka raka na dojkah in debelem črevesju ali danki, prav tako pa nekatere raziskave dokazujejo povezavo z rakom na pljučih in trebušni slinavki.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash