• C Novo mesto
  • 01:28
  • Tor, 26.09.2023

Te 4 stvari, ki jih imate v vašem domu, močno znižujejo nivo testosterona

Raziskave kažejo, da se nivo testosterona pri moških z leti znižuje. Prav tako velja izpostaviti, da so imeli moški v preteklosti pri istih letih višji nivo testosterona kot moški danes. Zakaj je tako? V veliki meri na nivo testosterona v moškem telesu vplivajo življenjski slog in vsakodnevne navade. Danes je za večino ljudi značilen hiter življenjski tempo, ki vključuje kopico nezdravih navad; od nezdrave prehrane, premalo spanca, pomanjkanja gibanja, do nezdravih razvad, kot je na primer pitje alkohola ali kajenje. Nizek testosteron lahko vodi v številne težave, med drugim:

  • Nizki libido
  • Nizka samozavest
  • Erektilna disfunkcija
  • Pomanjkanje motivacije in energije
  • Depresija
  • Slabo počutje

Če se želite izogniti težavam s pomanjkanjem testosterona, imejte v mislih, da bo potrebno spremeniti način življenja in tudi iz svojega doma odstraniti določene stvari, ki slabo vplivajo na vaše zdravje. Pa poglejmo, katere.

Plastika

Verjetno to ni prva stvar, na katero pomislite, ko omenimo nizek nivo testosterona. Vendar je pomembno, da se zavedate, da plastika vsebuje škodljive kemikalije, ki lahko močno znižujejo nivo testosterona v telesu. To so lahko plastenke, iz katerih pijete, vrečke za smeti, plastične posode, v katerih shranjujete hrano, oblačila iz poliestra in podobno. Izogibajte se jim. Uporabljajte raje večke iz blaga ali papirja, vodo pijte iz kozarca ali steklenic, kupujte le 100 % bombažna oblačila, uporabljajte steklene posode. S tem ne boste naredili usluge le svojemu zdravju, ampak tudi okolju.

Razne arome

Parfumi, osvežilci zraka, dišeče svečke, deodoranti in razne druge dišave lahko prav tako negativno vplivajo na moški testosteron. Ko jih vdihavate, si s tem nezavedno delate škodo. Poskrbite torej, da uporabljate čim bolj naravne dišave in mila brez umetnih dodatkov. Če se vam zdi, da je v vašem domu neprijeten vonj, poskusite najprej s prezračevanjem, šele nato z odišavljanjem.

Umetna sladila

Umetna sladila so znana po tem, da so lahko še veliko bolj škodljiva kot sladkor. Raziskave so pokazale, da živila, ki vsebujejo umetna sladila, znižujejo kvaliteto spermijev pri moških in željo po spolnosti. Poskusite jesti čim bolj naravna in sveža živila, glavni vir tekočine pa naj bo voda. Procesirana hrana in sladke pijače, kot so razni sladki sokovi, kokakola in podobno, naj bodo zgolj izjema na vašem jedilniku.

Olje

Nekatera rastlinska olja, ki jih uporbaljamo za kuhanje, ob segrevanju začnejo sproščati snovi, ki so zelo škodljive našemu zdravju, poleg tega pa znižujejo tudi nivo testosterona pri moških. Za kuhanje torej namesto sončničnega ali olivnega olja raje uporabljajte ribje olje, mast, kokosovo olje, avokadovo olje. Olivno olje pa brez skrbi uživajte hladno (na solati ali polito čez zelenjavo), saj je bogat vir zdravih maščob in hranil. Pomembno je le, da ga ne segrevate.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels