• C Novo mesto
  • 17:58
  • Tor, 21.03.2023

Tetanus: bakterijska okužba, ki je lahko tudi smrtonosna

Tetanus je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki prizadenejo živce in mišice. Povzroča bolezen, katere glavna značilnost je togost mišic in prisotnost krčev (nenadna in nehotena togost mišic) zaradi toksina, ki ga izločajo bakterije. Okužba je lahko tudi smrtonosna. Čeprav je pojav bolezni v razvitih državah zares redek, je vseeno razširjena po vsem svetu.

Skoraj vedno prizadene necepljene ali ne polno cepljene ljudi, pa tudi tiste, ki so sicer prejeli polno dozo cepiva, vendar ne vzdržujejo zadostne zaščite z obnovitvenimi odmerki. V državah brez učinkovitih programov cepljenja prizadene predvsem novorojenčke in majhne otroke. V državah z učinkovitimi programi cepljenja se največje tveganje pojavlja pri starejših.

Če se ne zdravimo, lahko pride do večjih zapletov in poslabšanja zdravstvenega stanja. Najpogostejši zapleti tetanusa so zmanjšanje ali popolno prenehanje dihanje zaradi krčenja dihalnih mišic, povečana aktivnost avtonomnega živčnega sistema, ki lahko vodi v srčno aritmijo, hipertenzijo, pretirano povišanje telesne temperature ali obilno znojenje.

Pride lahko celo do srčnega zastoja. Močni krči lahko privedejo tudi do zlomov kosti, še posebej je to nevarno v primerih, ko za tetanusom zbolijo otroci. Daljše zdravljenje v bolnišnici pa lahko s seboj prinese tudi ostale bolezni, kot so sepsa, pljučnica, kožne razjede, pljučna embolija in podobno.

Tetanus je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki prizadenejo živce in mišice.

Tetanus je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki prizadenejo živce in mišice.

Na kakšen način se lahko okužimo?

Do okužbe s tetanusom lahko privede bakterija, imenovana Clostridium tetani, ki se običajno nahaja v zemlji, hišnem prahu, živalskem črevesju ali v človeških iztrebkih. Skoraj vsi primeri tetanusa so posledica kontaminacije odprte rane z bakterijo Clostridium tetani. Ta rana je lahko ureznina, razjeda, opeklina, ozeblina, ugriz, okužba zob ali po operaciji, splavu, porodu ali intravenski uporabi drog.

Najpogosteje so te poškodbe lažje in zato ne zahtevajo zdravniške pomoči. V nekaterih primerih lezije ni mogoče identificirati. Tetanus se ne prenaša z ene osebe na drugo. Okužba se lahko pokaže takoj v času poškodbe ali pozneje. Nevarnost okužbe je prisotna tudi ob opravljanju vsakdanjih vrtnih opravil ali ob ugrizu živali.

Tetanus obstaja v treh različnih oblikah

Simptomi tetanusa se pojavljajo počasi in se sčasoma lahko začnejo poslabševati. Čas med poškodbo in pojavom simptomov (inkubacijsko obdobje) je lahko od nekaj dni pa vse do več mesecev, običajno med 3 in 21 dnevi. Čim dlje od možganov se nahaja poškodba, tem daljši je inkubacijski čas. Stanje se načeloma slabša, ko je inkubacijska doba čim krajša (≤ 7 dni). Glede na znake razlikujemo 3 različne vrste tetanusa – generalizirani, neonatalni in lokalni.

Simptomi tetanusa se pojavljajo počasi in se sčasoma lahko začnejo poslabševati.

Generalizirani tetanus je najpogostejša in najhujša oblika bolezni. Pojavi se, ko toksin, ki ga sproščajo bakterije, doseže kri in se porazdeli v oddaljene živčne končiče. Pacient doživi glavobol in bolečo okorelost čeljustnih mišic, ki mu onemogoča odpiranje ust (trismus). Kmalu zatem se pojavijo težave pri požiranju ali bolečine v mišicah vratu, ramen in hrbta. Kasneje so prizadete tudi druge mišice, ki povzročajo kontrakcije v trebuhu, rokah in nogah.

Nekateri bolniki doživljajo občasne, silovite in boleče mišične krče (nenadno, nehoteno otrdelost), ki lahko ogrozijo dihanje. Krči so lahko spontani ali povzročeni s katero koli vrsto dražljaja (hrup, svetloba, fizični stik itd.). Drugi simptomi vključujejo obilno potenje, zvišan krvni tlak (hipertenzija), povečan srčni utrip, aritmije in razdražljivost. Med krči bolniki stisnejo pesti, upognejo hrbet ter iztegnejo roke, noge pa iztegnejo.

Neonatalni tetanus prizadene otroke, katerih matere niso (polno) cepljene. Na splošno se bakterija lahko razširi po celjenju popkovine z nesterilnimi ali kontaminiranimi instrumenti, pa tudi z umazanimi rokami. Običajno se pojavi v prvih dveh tednih življenja. Novorojenčki imajo nezmožnost sesanja, okorelost, krče (nenadno, nehoteno otrdelost) in krče (sukanje telesa ali strmenje). Njegov začetek in napredovanje sta hitrejša od drugih oblik tetanusa. Običajno je usodna, če se ne zdravi.

Pri lokalnem tetanusu gre za redek pojav prisotnosti bakterije, ko mišični krči prizadenejo samo tiste mišice, ki se nahajajo neposredno v bližini rane. Takšne oblike bolezni po navadi niso nevarne in se hitro pozdravijo, ob nepravilni reakciji pa lahko hitro preide v generalizirano obliko.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay