• C Novo mesto
  • 18:58
  • Sre, 12.06.2024

Tihi znaki slabokrvnosti, ki jih morda nehote ignorirate

Če se nenehno počutite utrujeno in brez energije, je mogoče čas, da povečate vnos železa ali vitamina B12. Pogosto je ravno pomanjkanje teh dveh hranil krivec za slabokrvnost; železo je na primer ključnega pomena za proizvajanje zdravih rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Če je le-teh premalo, so določeni deli telesa slabše preskrbljeni s kisikom, zaradi česar koža postane bleda, občutite pa lahko tudi slabo počutje. Kako veste, da ste slabokrvni oziroma vam primanjkuje določenih hranil?

Med fizično aktivnostjo se hitro utrudite

Če ste naenkrat opazili, da se med fizično aktivnostjo hitreje utrudite in se to dogaja pogosto, ne le zgolj občasno, je morda krivo pomanjkanje železa. Določeni deli telesa so lahko ob prenizkem vnosu železa v telo preslabo oskrbljeni s kisikom, kar se odraža z večjo zadihanostjo med aktivnostjo in utrujenostjo.

Nenehno ste utrujeni, četudi ste si privoščili dovolj kvalitetnega spanca

Utrujenost je v današnjem času simptom, ki mu marsikdo ne posveča dovolj pozornosti, saj je skorajda »normalno«, da smo ob hitrem in napornem življenjskem tempu nenehno utrujeni. Pa je res? Utrujenost je običajen pojav, kadar redno spite manj kot 6 ur, imate težave s spanjem in živite v stresu. Če pa ste utrujeni vsak dan, brez očitnega razloga, pa se lahko le-ta skriva kje drugje, tudi v slabokrvnosti. Če utrujenost opažate dlje časa in je ne znate z ničimer povezati, je morda čas, da se oglasite pri zdravniku in zaprosite za krvne preiskave.

Vaša koža je bolj bleda kot običajno

Pod kožo so drobne kapilare, ki ob normalnem številu rdečih krvnih celic dajejo barvo. Če ste pogosto bledi v obraz, je eden od možnih razlogov tudi anemija. Včasih se bledost opazi tudi ob nohtih ali pa dlaneh.

V prsih čutite bolečino

Kadar ima telo manj rdečih krvnih celic, mora tudi srce delati močneje, da jih potiska skozi telo. Posledica tega je, da srce bije hitreje kot običajno, kar se lahko odraža tudi kot bolečina v prsih. Vsekakor je to simptom, ki ga ne smete zanemariti, saj je lahko tudi zelo nevaren. Če občutite kakršnokoli bolečino v prsih, se čimprej posvetujte z zdravnikom.

Prehranjujete se pretežno vegansko

Veganska dieta je pogosto vzrok za pomanjkanje železa in vitamina B12, zato morate biti v tem primeru še toliko bolj pazljivi pri načrtovanju obrokov. Železo lahko najdete v soji, zelenolistnati zelenjavi in tofuju, vitamin B12 pa je praktično nemogoče dobiti iz veganske prehrane, zato je v tem primeru priporočljivo, da ga jemljete v obliki prehranskega nadomestila.

Pripravil: NaDlani; Foto: Unsplash