• C Novo mesto
  • 01:51
  • Pet, 31.03.2023

To je resnica o odstranjevanju zobnega kamna

Lep, prijazen in čist nasmeh ima moč, da polepša dan prav vsakemu, ki ga je deležen. Vendar pa ljudje iz najrazličnejših razlogov svoj nasmeh skrivajo. Nekateri so nezadovoljni s postavitvijo svojih zob, nekateri z barvo zob, videzom dlesni ali pa se sramujejo prisotnosti zobnega kamna. Vsak izmed teh problemov ima svojo specifično rešitev, vendar pa je odstranjevanje zobnega kamna še posebej pomembno za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja.

Kaj sploh je zobni kamen?

Zobni kamen nastane kot rezultat mineralizacije zobnega plaka, ki se dalj časa nabira na istih predelih vaših zob in nato zaradi mineralov, ki so naravno prisotni v slini, mineralizira in tako postane trd. Nov zobni kamen se lahko začne nabirati že kar tretji dan po odstranitvi, če ponovno pride do zastajanja zobnih oblog. Zobni kamen ima hrapavo površino, kar je idealno za nadaljnjo akumulacijo plaka in mineralov. Zastajanje zobnega plaka lahko vodi v vnetje dlesni in parodontalno bolezen, ki vodi v izgubo zob, zato je redno čiščenje zobnega kamna še posebej pomembno. Prav tako pa se zobje, ki so obdani z zobnim kamnom, hitreje zabarvajo zaradi pitja kave, čaja ali kajenja.

Dve vrsti zobnega kamna

Poznamo dve vrsti zobnega kamna in sicer tistega, ki se nahaja nad dlesnijo in tistega, ki se nahaja pod dlesnijo. Kamen nad dlesnijo sledi poteku dlesni in se nabira na zobeh, je rumene do rjavkaste barve in ima hrapavo površino. Kamen pod dlesnijo pa se nabira na zobnih koreninah, je črne barve in ga s prostim očesom ne vidimo, saj se skriva pod dlesnijo.

Postopek odstranjevanja zobnega kamna

Zobni kamen odstranjujejo strokovnjaki s področja ustnega zdravja, to so zobozdravniki ali pa ustni higieniki. Za odstranjevanje zobnega kamna lahko uporabljajo ultrasonične inštrumente, ki neboleče in učinkovito odstranjujejo kamen. Poleg ultrasoničnih lahko uporabijo tudi ročne inštrumente, ki se imenujejo kirete.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash