• C Novo mesto
  • 01:18
  • Pet, 31.03.2023

To se zgodi, če redno uživate morsko hrano

Je v vaši prehrani dovolj morske hrane? Redno vključevanje morskih sadežev in rib v prehrano zagotavlja vašemu telesu ogromno vitaminov in mineralov, ki zelo pozitivno vplivajo na zdravje. Kaj se zgodi v vašem telesu, če redno uživate morsko hrano?

Izboljša se delovanje organov, okrepi se imunski sistem

Morska hrana vsebuje zelo malo nasičenih maščob, veliko beljakovin in pomembnih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline, vitamina A in B. Vse to so ključna hranila, ki pomagajo vzdrževati zdravje vaših organov; od možganov in oči do krepitve celotnega imunskega sistema. Ker naše telo ne more proizvajati omega-3 maščob, je zelo pomembno, da jih vnesemo s hrano.

Krepijo se oči in vid

Ko se staramo, se naš vid skozi leta slabša, kar je povsem normalen proces. Hranila v morski hrani, predvsem omega-3 maščobe, pa ta proces upočasnjujejo in celo zmanjšujejo tveganja za razvoj očesnih bolezni. Vitamin A je ključnega pomena prav za zdravje oči, najdemo ga v večini morske hrane.

Manj možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni

Ribe, še posebej losos, so bogat vir omega-3 maščob, ki poleg ostalih pozitivnih učinkov varujejo tudi zdarvje srca in ožilja. Ribe uživajte enkrat ali dvakrat tedensko in znižali boste tveganje za krvne strdke in kronične vnetne bolezni.

Vaši lasje in koža so bolj sijoči ter zdravi

Če ste nagnjeni k suhi koži in kožnim izpuščajem, vam bo morska hrana delno pomagala tudi pri teh težavah. Ribje olje in zdrave maščobe zmanjšujejo akne in izpuščaje, varujejo kožo pred UV žarki in jo vlažijo. Enako velja tudi za zdravje las – uživanje rib lahko privede do bolj močnih in sijočih las, ki se ne lomijo. Seveda poleg tega ne pozabite tudi na pravilno nego kože in las – od ustrezne higiene do uporabe vlažilne kreme ter olja za lase.

Zmanjšajo se vnetja v telesu

Morska hrana spet po zaslugi omega-3 maščob zmanjšuje in blaži kronična vnetja v telesu. Če trpite za bolečinami v sklepih, je čas, da nekaj naredite na svoji prehrani. Izogibajte se mlečnih izdelkom, procesirani hrani in belemu sladkorju. V prehrano vključite čim več zelenjave, morske hrane in sadja. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko omega-3 maščobe v morski hrani blažijo simptome artritisa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels