• C Novo mesto
  • 15:47
  • Pon, 25.09.2023

To se zgodi, če vsak večer pijete pivo

Medtem ko marsikdo priporoči kozarec piva ali vina na dan, večina strokovnjakov še vedno stoji za tem, da je redno uživanje alkohola nezdravo in lahko povzroči številne negativne posledice na zdravju. Kaj se v resnici zgodi, če vsak večer pijete pivo?

Lahko se zredite

Pivski trebušček ni mit, je velikokrat dejanska posledica rednega uživanja piva in nezdravega življenjskega stila. Seveda je odvisno od vrste piva, ki ga uživate, ampak pivo ponavadi vsebuje kar veliko kalorij. Če se sicer ne gibate veliko in nimate aktivnega življenjskega sloga, se lahko hitro zgodi, da se vam bo zaradi pitja piva nekoliko preoblikovalo telo – v negativno smer.

Spremeni se lahko vaša prebava – na dober ali slab način

Redno pitje piva lahko povzroči napihnjenost in razdraži vaše črevesje. Velikokrat vpliva na povečano izločanje želodčne kisline, kar lahko vodi v vnetje in dolgotrajne težave z želodcem. Alkohol nasploh na dolgi rok uničuje prebavo, zanimiva pe je zagotovo ena od raziskav, ki je pokazala, da pitje manjših količin piva v nekaterih primerih pomaga izboljšati raznolikost koristnih bakterij v črevesju in s tem na nek način tudi pozitivno vpliva na prebavo. Vseeno pa vam svetujemo, da ste previdni in se ne zanašate na to. Izogibajte se pitju piva sploh, če imate že obstoječe prebavne težave.

Vpliva lahko na kvaliteto spanca

Uživanje alkohola negativno vpliva na spanec. Več kot spijete pred spanjem, slabše boste spali. Zaradi alkohola se bo telo bolj segrelo, kar vam bo preprečevalo, da bi hitro zaspali, motena je lahko tudi kvaliteta spanca. Zaradi uživanja piva je ve bolj verjetno, da se boste ponoči zbujali in obiskovali stranišče, zaradi česar se boste zjutraj počutili utrujeno in brez energije. Alkohol telo dehidrira, kar vpliva tudi na splošno počutje. Poskrbite, da v tem primeru vsaj spijete zadostne količine vode.

Je torej uživanje piva zdravo ali ne?

Če si v normalnih količinah občasno privoščite pivo, vam to po vsej verjetnosti ne bo škodilo. Sploh če sicer uživate zdravo prehano, skrbite za dovolj gibanja in spanca ter ne pretiravate s pitjem alkohola. Nikar pa ne dovolite, da pitje piva postane vaša dnevna ali večerna rutina, saj se lahko negativne posledice pokažejo šele na dolgi rok.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels