• C Novo mesto
  • 19:57
  • Pon, 25.09.2023

To se zgodi v vašem telesu, ko pijete belo vino

Kakšen kozarček občasno zagotovo ne škodi, ampak kako pa vpliva na telo redno uživanje belega vina? Strokovnjaki predstavljajo, kaj se zgodi v vašem telesu, če belo vino pijete vsak dan. Čeprav ima tudi nekaj pozitivnih učinkov, vam redno uživanje belega vina odsvetujejo.

Kaj se zgodi, če vsak dan pijete belo vino?

Možno je, da boste slabše spali

Da vam alkohol pomaga lažje zaspati, je ena izmed večjih zmot. Alkohol namreč moti naraven ciklus spanja in dehidrira telo, zaradi česar ste lahko ponoči žejni in nenehno obiskujete stranišče. Če si privoščite kozarec belega vina manj kot dve uri pred spancem, je torej možno, da boste slabše spali.

Pridobite lahko dodatne kilograme

Kozarček belega vina šteje približno 115 kalorij. Če si ga privoščite vsakodnevno, so to lahko nepotrebne dodatne kalorije, ki povzročajo nabiranje maščob in dodatnih kilogramov. Na dolgi rok lahko to pomeni, da se ob nepravilni prehrani in premalo gibanja lahko precej zredite. Svetujemo vam, da za žejo vedno pijete vodo in se tako izognete uživanju nepotrebnih sladkorjev. Če si občasno privoščite kozarec belega vina, pa ne bo nič narobe. Naj bo le v mejah normale.

Okrepite lahko zdravje srca

Nekatere raziskave so pokazale, da imajo določene sestavine belega vina pozitivne učinke na zdravje srca in ožilja. Če občasno zaužijete kozarec belega vina, lahko potemtakem okrepite zdravje srca. Žal pa še ni bilo narejenih dovolj raziskav, ta bi lahko to hipotezo znanstveno potrdili. Po drugi strani naj bi se namreč srčni bolniki izogibali pitju alkohola, zato nikar ne pretiravajte s pitjem belega vina z namenom, da bi zaščitili svoej zrce. Raje se posvetite zdravemu življenjskemu stilu, raznovrstni uravoteženi prehrani, veliki količini gibanja, majhni količini stresa in dobri meri kvalitetnega spanca.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels