• C Novo mesto
  • 15:04
  • Pon, 25.09.2023

To se zgodi v vašem telesu, ko spijete kozarec hladne vode

Pitje vode je nujno potrebno za ustrezno delovanje telesa in hidracijo, še posebej v vročih poletnih dneh. Mnogi strokovnjaki pa odsvetujejo pitje hladne volje in priporočajo pitje mlačne ali celo tople vode. Vsi vemo, da ga ni čez kozarec hladne vode, ko nam je vroče in se želimo odžejati. Kaj se torej zgodi v vašem telesu, ko pijete hladno vodo in zakaj bi se morali temu po mnenju strokovnjakov izogibati?

Mnogi verjamejo, da pitje hladne volje otežuje prebavo, ker stisne želodec. Prav tako bi se moralo telo zaradi vnosa hladne vode bolj potruditi za vzdrževanje normalne telesne temperature. Kaj od tega pa je resnično? V več različnih študijah so odkrili, da vnos hladne vode v telo lahko povzroča negativne posledice:

Oteženo dihanje

Hladna voda naj bi povečevala količino nosne sluzi, zaradi česar je dihanje oteženo – zamašen nos in smrkanje. Pri ljudeh, ki so prehlajeni, naj bi oteževala proces okrevanja. Uživanje vroče vode (čajev ali juh) deluje ravno nasprotno, lajša dihanje.

Pojav migren

V drugi študiji so odkrili povezavo med pitjem hladne volje in migrenami pri ljudeh, ki imajo pogoste težave z  glavoboli.

Bolečine pri požiranju

Pitje hladne vode lahko tudi poslabša težave z bolečim in vnetim grlom.

Neravnovesje v telesu

Po kitajski medicini naj bi pitje hladne vode ustvarjalo neravnovesje v telesu, zaradi česar jedi zmeraj postrežejo s toplimi napitki.

Kljub temu pa obstajajo tudi dokazi blagodejnih učinkov hladne vode na telo:

Uravnavanje telesne temperature po vadbi

Kozarec hladne vode po vadbi lahko prepreči, da bi se vaše telo pregrelo. Pomaga pri vzdrževanju normalne telesne temperature.

Povečana energija

Hladna voda vas lahko prebudi, kadar ste zaspani, in vam da dodatno energijo. Nekateri pitje hladne vode enačijo z učinkom skodelice kave.

Pospešena prebava

Hladna voda pospešuje prebavo in pomaga pri vzdrževanju telesne teže. Sam vnos vode vam ne bo pomagal izgubiti teže, lahko pa k temu pripomore.

Kaj pa pitje tople vode?

Prav tako kot pitje hladne vode ima tudi pitje tople vode svoje prednosti in slabosti. Pomaga vam lahko pri prebavi, izboljša cirkulacijo in hitreje uničuje strupe v telesu. Vendar ob pitju tople vode čutimo manjšo potrebo po pitju in lahko zaradi tega dnevno zaužijemo premalo tekočine. To je lahko problematično še posebej poleti, ko zaradi znojenja izgubimo veliko vode. Prav tako se ob visokih temperaturah kozarec tople vode prileže veliko manj kot kozarec hladne vode. Svetujemo vam, da poslušate svoje telo in se ravnate po svojih občutkih. Če opazite, da vam karkoli škoduje, spremenite svoje navade.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels