• C Novo mesto
  • 13:48
  • Pet, 19.04.2024

To se zgodi v vašem telesu, ko spijete »ta kratkega«

Čeprav uživanje aperitiva ali pa nazdravljanje z žganimi pijačami izgleda zabavno, pa lahko že samo en kozarček vodi v drastične spremembe v vašem telesu. In te spremembe se pospešijo ter povečajo, če sledi še več kozarčkov takšne pijače. Vsi vemo, da kronično popivanje in alkoholizem vodita v resne zdravstvene zaplete in povečano verjetnost za razvoj jetrne bolezni ali različnih vrst raka, redki pa se zavedajo, da že en kozarček lahko začne celotno kaskado učinkov, ki vplivajo na naše telo.

  • Postali boste lačni

Če tudi vi ob pitju alkohola radi posežete po prigrizkih ali pa kar celotnem obroku, nikakor niste edini. Čeprav ima alkohol relativno veliko kalorij, ob pitju vseeno postanete bolj lačni, saj vas alkohol ne nasiti. Alkohol namreč v možganih aktivira področje, ki je aktivirano ob stradanju, zato je občutek lakote povečan.

  • Lahko vam bo vroče in boste zardeli

Vsakega kozarček alkohola pogreje, zato ni nenavadno, da verjamemo, da nas alkohol greje. Vendar pa nikar ne mislite, da to pomeni, da je vaše telo dejansko bolj toplo. Ob pitju alkohola se krvne žile razširijo, kar poveča pretok krvi v tkivih. Ker se poveča tudi pritok krvi v kožo in podkožje, občutimo to kot toplino.

  • Počutili se boste bolj srečne

Po le enem kozarčku alkohola naši možgani sprostijo hormon sreče, ki se imenuje dopamin, zato se ob uživanju alkohola počutimo bolj srečne. Vendar pa so strokovnjaki dokazali, da to deluje le ob zmernih količinah alkohola, saj dolgotrajna zloraba alkohola poslabša funkcijo možganov, da sproščajo dopamin. To je tudi razlog, zakaj od alkohola zlahka postanemo odvisni.

  • Drugače boste presnavljali zdravila

Najpogosteje je strogo prepovedano mešati zdravila in alkohol. Že samo ena alkoholna pijača lahko spremeni odziv našega telesa na nekatera zdravila. Še posebej to velja za tista zdravila, ki se, tako kot alkohol, presnavljajo v jetrih. Če so jetra zasedena s presnovo alkohola, namreč ne utegnejo hkrati presnavljati še zdravila, kar lahko vodi v povišano količino zdravilne učinkovine v našem telesu.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash