• C Novo mesto
  • 11:47
  • Pet, 23.02.2024

To se zgodi z vašim telesom, če poleti redno uživate sladoled

Kepica sladoleda nam lahko skoraj vedno pričara nasmeh na obraz in izboljša naše razpoloženje. Še posebej se prileže v toplih poletnih dneh, saj na slasten način osveži in ohladi naše telo. Preden pa uživanje sladoleda poleti postane vaša poletna navada, morate nujno vedeti, kaj se lahko zgodi v vašem telesu, če ga uživate prepogosto in v prevelikih količinah.

Na zobeh se lahko pojavi karies

Če si po uživanju sladoleda ne umijete zob in sladoled jeste skoraj vsak dan, lahko to pripomore k nastajanju kariesa. Sladoled, tudi sadni, ponavadi vsebuje velike količine sladkorja, ki ne vpliva najbolje na zdravje zob.

Vaš spanec je lahko manj kvaliteten

Povečan vnos sladkorja z uživanjem sladoleda – sploh, če sicer ne uživate veliko sladkorja – lahko pusti posledice tudi na vašem spancu. Živila z malo vlakninami in veliko sladkorja ter maščob so tesno povezane z manj globokim spancem in prebujanjem ponoči. Zaradi visokega vnosa sladkorja v telo boste zvečer zelo verjetno težje zaspali, prav tako obstaja več možnosti, da se boste zjutraj zbujali utrujeni in neprespani.

Pridobite lahko nekaj kilogramov

Sladoled lahko vsebuje zelo veliko kalorij, čeprav se v tistem trenutku, ko ga uživate, morda ne zdi tako. Ponavadi je lahek in osvežilen, zato se marsikdo zgrozi, ko prebere, koliko kalorij v resnici vsebuje. Če poleti naenkrat začnete redno uživati sladoled, se lahko torej hitro zgodi, da boste ob enaki meri fizične aktivnosti oziroma istem življenjskem slogu pridobili nekaj teže. Če ste zaskrbljeni, bodite pozorni, kakšen sladoled kupujete – obstaja kar nekaj vrst sladoledov z manj sladkorja ali naravnih različic, ki vsebujejo manj umetnih dodatkov. Seveda pa si lahko sladoled vedno pripravite tudi sami, pa še zanimiva kulinarična izkušnja bo.

Občutite lahko prebavne težave, predvsem napihnjenost

Marsikdo občuti spremembe na prebavi, če redno uživa sladoled, sploh v primeru, da imate kakršnokoli obliko laktozne intolerance. V tem primeru se lahko zgodi, da se boste srečali z bolečinami v trebuhu, drisko, zaprtostjo, napihnjenostjo, vetrovi in drugimi neprijetnimi težavami. Dobra novica je, da obstaja veliko vrst sladoledov brez laktoze in mlečnih beljakovin.

Poveča se lahko plodnost

Raziskave so pokazale, da lahko mlečni izdelki z visoko vsebnostjo mlečnih maščob morda pripomorejo k izboljšani plodnosti. To je lahko kozarec mleka, nekaj koščkov sira ali celo kepica sladoleda na dan. Seveda je vredno poskusiti, sploh če imate sladoled radi, vendar pazite, da ne pretiravate s količino.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels