• C Novo mesto
  • 06:07
  • Ned, 03.03.2024

To so napitki, ki povzročajo vnetja v telesu

Vsi vemo, da določena živila spodbujajo nastanek raznih vnetij v telesu oziroma povečujejo tveganje za njihov razvoj ter razvoj kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, celo nekatere avtoimune bolezni in rakava obolenja. Enako pomembno kot to, kar jemo, pa je tudi to, kar pijemo. Morda celo veliko bolj, kot si mislite. Zato smo danes izpostavili nekaj vrst pijač in napitkov, ki so zelo znani potem, da povzročajo vnetja v telesu. Zapomnite si, najbolj zdravo je, če večinoma pijete kar vodo – sploh, kadar ste žejni. Če se že morate okrepčati s sladko pijačo, pa izberite čim bolj naravno s čim manj dodatki. Naj bo to zgolj posebna priložnost, ne pa rutina.

Razni kavni napitki

O morebitnih koristnih/škodljivih lastnosti kave obstaja ogromno nesoglasij s strani strokovnjakov. Večinoma pa se strinjajo, da je pitje kave v manjših količinah neškodljivo oziroma celo koristno. Ampak to pomeni pitje prave turške kave, brez dodanega mleka, smetane, sladkorja, raznih sladkih sirupov. Vsi vemo, da je danes na voljo ogromno sladkih kavnih napitkov, ki pa zagotovo škodijo vašemu zdravju, sploh če jih pijete pogosto.

Sladkana rastlinska mleka

Marsikdo misli, da si s pitjem rastlinskega mleka dela veliko uslugo, pa to ni nujno res. Res je, da so raziskave pokazale, da je kravje mleko zdravju škodljivo in je krivec za nastanek marsikatere bolezni in vnetja, sploh če ga uživate pogosto, vendar tudi rastlinska mleka niso brez greha. Ko kupujete rastlinsko mleko, bodite pozorni na znamko in sestavine. Mleko naj bo čim bolj bio, dodanega ima naj čim manj sladkorja in umetnih okusov.

Če si zaželite piti sok, si raje privoščite naravnega.

Sladki sokovi 

Na videz nedolžni in neškodljivi, v resnici pa vse prej kot to. Če ste žejni, poskusite piti vodo, ne sladkih sokov. Če si želite sok, se raje odločite za naravnega in ne dodatno sladkanega. Sadni sokovi, ki jih kupimo v trgovini, so ponavadi polni sladkorja in aditivov, ki povzročajo vnetja v telesu. Raje si privoščite nekaj kvalitetnega, kar je verjetno tudi dražje, ampak bolje to, kot pa vsakodnevno kupovanje poceni umetnih sokov, polnih sladkorja.

Gazirane pijače 

Tudi gazirane pijače so bogat vir sladkorja in drugih nezdravih snovi. Če le gre, se jim poskusite izogniti, saj praktično ni gazirane sladke pijače, ki bi vašemu telesu naredila kaj koristnega. Če imate radi mehurčke, posezite po gazirani mineralni vodi. Sicer pa si raje pripravite domačo limonado ali čaj z medom ali pa sveže stisnjen pomarančni sok. Ko ste žejni, vam bo najbolj koristila navadna voda.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels