• C Novo mesto
  • 09:09
  • Sre, 22.03.2023

To so prehranjevalne navade ljudi, ki živijo najdlje

Prehrana ima zelo močen vpliv an naše zdravje in posledično tudi na to, kako dolgo bomo živeli (če seveda odštejemo druge dejavnike). Če jeste zdravo in uravnoteženo, imate tako zagotovo več možnosti, da boste bolj zdravi in da boste dočakali več let. Znanstveniki so preučevali navade ljudi po vsem svetu, še posebej so dali poudarek na kraje, kjer naj bi bila povprečna življenjska doba zelo dolga: mednje spadajo Sardinija, Okinawa, Loma Linda in Nicoya Costa Rica. Ljudje,ki živijo tam, imajo takšne prehranjevalne navade:

90 % – 100 % njihove hrane je rastlinske

Prehranjujejo se večinoma z domače pridelano zelenjavo, predvsem z zelenolistnato zelenjavo, kot so špinača, ohrovt, brokoli. Poleg zelenjave zaužijejo veliko stročnic, sladkega krompirja, sadja, oreščkov, semen, olivnega olja in polnozrnatih žit.

Zaužijejo zelo malo mesa in več rib

Ljudje, ki živijo zelo dolgo, uživajo meso zelo redko, ponavadi kot manjšo prilogo k zelenjavi. Namesto mes auživajo več morske hrane, predvsem rib. Ribe, ki jih uživajo, so manjše, ponavadi sardele, skuše.

Ne uživajo veliko mlečnih izdelkov

Ne uživajo kravjega mleka, ampak ponavadi le kozje in ovčje mleko in še to v majhnih količinah. Samega mleka ne uživajo veliko, ob priložnostih uživajo jogurte, kislo mleko ali sir, ponavadi kozji.

Občasno v svojo prehrano vključijo jajca

Vendar ne pretiravajo. Jajca uživajo 2-4 krat na teden, ponavadi eno jajce v enem dnevu. Jajca izvalijo kokoši, ki se prosto gibljejo in niso zaprte v kletkah.

Sladkor uživajo namerno, ampak redko

Vsi vemo, da je sladkor zelo nezdrav, predvsem pa zato, ker ga uživamo vsakodnevno iz navade. Ljudje, ki živijo zelo dolgo, se sladkorju ne izogibajo, poskrbijo le, da je ta na mizi ob posebnih priložnosti in ne vsak dan.

Pijejo vodo, kavo, čaj in rdeče vino

Spijejo največ vode, občasno pa si privoščijo tudi kozarec rdečega vina, predvsem ob obroku. Ne pijejo sladkih sokov in gaziranih pijač.