• C Novo mesto
  • 05:42
  • Sob, 23.09.2023

To so živila, zaradi katerih se lahko spremeni vonj vašega urina – in s tem ni nič narobe

Verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste po uživanju določene hrane opazili, da ima vaš urin nekoliko drugačen vonj kot ponavadi. Morda tega niti niste pripisali določenim živilom in vas je vzrok za spremenjen vonj urina celo zaskrbel. Seveda je pomembno, da ste pozorni na kakršnekoli nenavadne spremembe, saj je lahko čuden vonj urina tudi znak, da je z vašim telesom nekaj narobe. Če ste uživali katero od spodnjih živil, pa je zelo verjetno, da se je vonj urina spremenil točno zaradi tega. Gre za povsem normalen in nenevaren pojav, ki se pripeti večini ljudi, če uživajo to vrsto hrane, sploh v večjih količinah.

Riba

Uživanje rib pri nekaterih ljudeh povzroči urin neprijetnega vonja. To je zaradi kemijske spojine trimetilamina, ki se kaže v vonju urina, podobnega vonju razpadajoče ribe. Poleg rib to kemijsko spojino najdemo tudi v jajcih in jetrih.

Kava

Tudi pretirano uživanje kave se lahko odraža v neprijetnem vonju urina. Zaradi sestavin kave, ki imajo diuretičen učinek, boste na stranišče zelo verjetno hodili pogosteje, spremeni pa se lahko tudi vonj urina, ponavadi gre za močnejši, bolj poudarjen vonj. Poleg tega lahko večje količine kave povzročijo tudi dehidracijo, zaradi česar je urin prav tako neprijetnega vonja in temnejše barve. Poskrbite torej, da kavo pijete v zmernih količinah in zraven spijete dovolj vode.

Česen

Prisotnost žvepla v česnu lahko vpliva na vonj vašega znoja, zadaha in tudi urina. Je ključnega pomena za razstrupljanje telesa in zelo zdravo živilo, vendar kot verjetno že veste, za seboj pušča zelo močan vonj.

Šparglji

Ponavadi so šparglji jed, ki se jo najpogosteje poveže s smrdljivim urinom. Lahko bi rekli, da uživanje špargljev na najbolj nenavaden način spremeni vonj urina. To se zgodi zaradi vsebnosti posebne kisline, ki za seboj pušča značilen vonj. Ni pa nujno, da boste po uživanju špargljev imeli spremenjen vonj urina, saj se to zgodi le okoli 50 % ljudi.

Zelje

Zelje spada v skupino križnic, ki lahko začasno spremenijo vonj vašega urina v značilen vonj po žveplu, ki spominja na vonj po gnilih jajcih.

Ananas

Ogromno živil spremeni vonj urin v neprijetnega, seveda pa obstajajo tudi živila, ki izboljšujejo vonj, in sicer eno od njih je zagotovo ananas. Ta sadež spremeni vonj urina v sladkast in manj neprijeten vonj, to pa se zgodi zaradi visoke vsebnosti naravnih sladkorjev.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels