• C Novo mesto
  • 05:15
  • Tor, 21.03.2023

To so znaki, da imate obsesivno-kompulzivno motnjo

Če sumite, da imate obsesivno-kompulzivno motnjo, potem se najverjetneje že nekaj časa spopadate z njenimi simptomi. Ampak kaj točno je obsesivno-kompulzivna motnja in zakaj se razvije?

Obsesivno-kompulzivna motnja je skupno ime za obsesivne misli in kompulzivno vedenje, ki se navezuje na zaključek nekega dogodka ali naloge. Če naloga ni dokončana ali pa ni pravilno izvedena, pride do anksioznosti, stresa in čustvene vznemirjenosti. Pogosto ljudje razvijejo tovrstne vedenjske vzorce kot posledica travme iz preteklosti. Ljudje s to motnjo imajo tudi obsesivne misli, ki jih ne morejo nadzorovati in si jih izbiti iz glave. Ko se enkrat neka misel vsadi v njihovo glavo, je nikakor ne morejo več pozabiti in ves čas razmišljajo izključno samo o njej.

Poglejmo si nekaj najpogostejših simptomov obsesivno-kompulzivne motnje. Preverite, če katerega doživljate tudi vi.

Konstantno potiskate negativna čustva na stran, saj vas preveč vznemirijo. Imate nizko samopodobo in pogoste ste jezni na same sebe. Ves čas ste zaskrbljeni, da vas nekdo ocenjuje in kritizira, hkrati pa ste tudi prepričani, da vse v življenju počnete narobe.

Poglejmo še nekaj tipičnih primerov obsesivnih misli:

  • Zaskrbljeni ste glede mikroorganizmov, ki nas obdajajo, zato si večkrat dnevno umijete roke, preprosto ne morete se dotikati kljuk na vratih ali pa javnih površin. Lahko imate tudi nasilne misli do sebe ali koga drugega.
  • Zgroženi ste, ker nečesa ne morete nadzorovati. Zelo vas skrbi, da bo kdo od vaših bližnjih imel hudo prometno nesrečo ali pa da bojo kako drugače v nevarnosti. Ves čas imate občutek, da vas bo nekdo nekje ponižal.
  • Včasih imate iracionalna prepričanja o svojih mislih, ki vas nenehno puščajo v strahu.

Da preprečite katastrofo, imate različne obsesivno-kompulzivne rituale oziroma vzorce obnašanja. Ti rituali se med različnimi ljudmi razlikujejo, vendar pa imajo neke skupne osnovne značilnosti. Morda imate te vzorce razvite že iz otroštva, pa se jih sploh ne zavedate. Vprašajte se: »Zakaj sem takšen/takšna, kot sem?« in skušajte najti tiste vzorce obnašanja, ki jih ne morete prekiniti.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash