• C Novo mesto
  • 05:59
  • Tor, 21.03.2023

To so znaki, da trpite za kofeinskim glavobolom

Zamislite si situacijo, ko se zjutraj uspete prebuditi in opraviti nekaj osnovnih življenjskih obveznosti brez skodelice kave, vendar pa vam kmalu prične zmanjkovati energije in volje za nadaljnje aktivnosti zaradi vedno hujšega glavobola. Preostaneta vam dve možnosti: ali greste nazaj v posteljo ali pa si privoščite prvo izmed mnogih skodelic kave, ki vam bo pomagala pri glavobolu. Vendar pa se včasih tudi druga možnost izjalovi in tako končate s še slabšim glavobolom zaradi prevelike količine kofeina.

Dejstvo je, da lahko preveč ali premalo kofeina vaše glavobole močno poslabša. Ampak zakaj točno pa kofein ali odsotnost kofeina sploh vplivata na glavobol? Ali obstaja kaj, s čimer lahko takšne glavobole preprečimo?

Strokovnjaki razlagajo, da do glavobola pride takrat, ko imamo povečan krvni pretok skozi možgane. Ta povečan pretok poveča pritisk na živčevje v okolici žil, kar povzroča občutek bolečine. Včasih lahko torej ravno pravšnja količina kofeina ublaži glavobol, saj kofein začasno zniža krvni pritisk in posledično razbremeni žile in okolno živčevje. Pogosto lahko zato kofein najdemo v zdravilih, ki so namenjena blaženju migren ali drugih glavobolov. Prav tako kofein pomaga tako, da okrepi učinek protibolečinskih zdravil.

Prevelika količina kofeina pa lahko glavobol ali migreno močno poslabša, saj lahko sam kofein na primer sproži migrenski napad. Na dolgi rok se naše telo navadi na neko količino kofeina, ki je ves čas prisoten v krvi, kar je seveda neka oblika odvisnosti. Kmalu po padcu količine kofeina začutimo potrebo po kavi in če je ta premočna oziroma vsebuje preveč kofeina, lahko zelo poslabša glavobol.

Kako se lahko znebimo kofeinskega glavobola? Najboljši nasvet je, da spijemo veliko količino vode. Zaradi kofeinskih pijač lahko naše telo hitro preide v stanje blage dehidracije, kar seveda vodi v glavobol. Dnevno je priporočljivo spiti približno dva litra vode. Koristen je lahko tudi metin čaj, ki dokazano zmanjšuje tenzijske glavobole.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash