• C Novo mesto
  • 13:08
  • Ned, 14.04.2024

V Švici napovedana ‘pandemija X’, WHO na trnih: Nekateri pravijo, da bi to lahko povzročilo preveč panike …

Očitno se v ne tako daljni prihodnosti obeta nova zdravstvena grožnja. Svetovna zdravstvena organizacija uporablja izraz »bolezen X« za označevanje okužbe s potencialom, da povzroči naslednjo epidemijo oz. novo globalno pandemijo, piše New Scientist, poljudnoznanstvena revija, ki pokriva vse vidike znanosti in tehnologije.

Kaj je bolezen X?

Bolezen X še ne obstaja – vendar bo morda nekega dne. Bolezen X je tudi oznaka, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uporablja za označevanje trenutno neznanega nalezljivega stanja, ki lahko povzroči epidemijo ali, če se razširi v več držav, pandemijo. Izraz, skovan leta 2017, se lahko uporablja za označevanje na novo odkritega patogena ali katerega koli znanega patogena z na novo pridobljenim pandemskim potencialom. Po slednji definiciji je bil covid-19 prva bolezen X. Lahko bi se v prihodnosti pojavila še kakšna.

Zakaj ljudje že zdaj govorijo o tem?

Svetovna zdravstvena organizacija je ob tem na letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma ta teden v Davosu v Švici opozorila svetovne voditelje na nevarnosti prihodnjih pandemije. »Nekateri pravijo, da bi to lahko povzročilo preveč panike,« pravi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Ne. Bolje je predvideti nekaj, kar se lahko zgodi – ker se je v naši zgodovini zgodilo velikokrat – in se na to pripraviti.«

Kaj bi lahko bila naslednja bolezen X?

Ne vemo, zato se imenuje bolezen X. Koronavirusi, velika skupina virusov, so že pred izbruhom covida-19 dolgo veljali za glavne tekmece za ustvarjanje nove pandemije. To pa zato, ker novi koronavirus ni bil prvi nevarni povzročitelj iz te skupine. Leta 2002 se je na Kitajskem začela širiti druga vrsta koronavirusa.

Povzročil je obliko pljučnice, imenovano SARS, ki je ubila približno 1 od 10 okuženih, preden so jo zaustavili strogi ukrepi za nadzor okužb. Drugi, še smrtonosnejši koronavirus, imenovan MERS, občasno izbruhne in povzroči pljučnico, ki ubije 1 od 3 okuženih ljudi. Vendar nedavne raziskave kažejo, da bi SARS in MERS težje sprožila novo pandemijo, ker ima skoraj vsakdo na svetu zdaj protitelesa proti virusu, ki povzroča covid-19, in zdi se, da ta delno ščitijo pred večino drugih patogenov v družina koronavirusa.

Ali obstajajo drugi kandidati s pandemskim potencialom?

Številne bolezni, nekatere dobro znane in druge manj znane, bi lahko predstavljale globalno grožnjo. Sevi gripe so v preteklosti večkrat povzročili globalne pandemije, vključno z enim najsmrtonosnejših izbruhov bolezni doslej, »špansko gripo« iz leta 1918. Virulentni sev ptičje gripe trenutno širi svet, občasno se s ptic razširi na sesalce in povzroči množično odmiranja.

Kaj lahko storimo, da zaustavimo bolezen X?

Obstaja dobra novica: pandemija covida-19 je morda olajšala zaustavitev kakršne koli prihodnje bolezni X. Covid-19 je spodbudil razvoj novih modelov cepiv, vključno s tistimi, ki jih je mogoče hitro preoblikovati za ciljanje na nove patogene. To je na primer vodilo do nastanka cepiv na osnovi mRNA. Ta formula vsebuje kratek delček genetskega materiala, ki spodbudi imunske celice telesa, da proizvedejo koronavirusni “spike” protein – vendar ga je mogoče posodobiti, da celice proizvedejo drugačen protein, preprosto s prepisovanjem zaporedja mRNA.

Ali lahko še kaj storimo za boj proti bolezni X?

Države potrebujejo boljše sisteme zgodnjega opozarjanja na nove bolezni, zdravstvene storitve pa morajo postati bolj odporne na nepričakovano povečanje povpraševanja, pravi Tedros. »Ko so bile bolnišnice preobremenjene s svojimi kapacitetami (s covidom), smo izgubili veliko ljudi, ker jih nismo mogli obvladati. Ni bilo dovolj prostora, ni bilo dovolj kisika.”

Da bi preprečili, da bi se isto zgodilo, ko nastopi bolezen X, Tedros pravi, da morajo zdravstvene službe imeti možnost razširiti svoje zmogljivosti na zahtevo. Na srečo lahko naredimo te priprave, ne da bi natančno vedel, kaj bo bolezen X. »Bolezen X je ograda. Ne glede na to, kakšna je bolezen, se nanjo lahko pripravite,« piše New Scientist.

N. D.; Foto: Shutterstock

qlandiakrsko