• C Novo mesto
  • 15:54
  • Tor, 05.12.2023

Vsakodnevne navade ljudi, ki se izjemno počasi starajo

Staranje je normalen proces, ki se mu ne more izogniti nihče. Lahko pa z načinom življenja močno vplivate na to, kako hitro se boste starali, kakšno bo vaše zdravstveno stanje in videz. Ljudje, ki se zelo počasi starajo in so videti naravnost odlično za svoja leta, ponavadi vsakodnevno prakticirajo spodnje navade.

Sprejemajo dejstvo, da je staranje normalno

Vsi se staramo, a ne doživljamo vsi staranja na enak način. Povsem normalno je, da pri petdesetih letih ni naravno obdržati enakega videza kot pri dvajsetih letih. Dober začetek je v tem, da se dobro počutite v lastni koži, da izvajate dejavnosti, primerne svojim letom in pozitivno gledate na življenje. Optimizem in pozitivno naravnana miselnost sta dejansko zelo pomembna pri tem, kako ste videti in koliko stari delujete.

Prehranjujejo se zdravo in uravnoteženo

Hrana ima ključno vlogo pri tem, kako se vaše telo stara. Dokazano je, da nezdrava procesirana hrana, ki ne vsebuje veliko koristnih hranil, pospešuje staranje in povzroča ogromno zdravstvenih težav. Nezdrave snovi, ki so dodane takšni hrani, lahko resnično škodijo našemu zdravju. Zato je pomembno, da jeste čim bolj svežo, čim manj predelano hrano, ki je uravnotežena. Polnovredna dieta, ki jo sestavljajo oreščki, morska hrana, zdrave maščobe, veliko vlaknin in zadostna hidracija lahko resnično pomladijo vaš videz. Živila, kot so orehi, olivno olje, losos in laneno seme lahko pomagajo vaši koži, da se ščiti, obnavlja in je videti naravnost sijajno.

Jedo samo do tistega trenutka, ko so siti – nikoli se ne prenajedajo

Kronično pretiravanje s hrano lahko vodi v številne zdravstvene težave; od prebavnih težav do srčno-žilnih bolezni, debelosti in sladkorne bolezni. Ljudje, ki živijo dolgo in so tudi na stara leta videti mladostno, se ponavadi prehranjujejo v manjših količinah in jedo samo do tistega trenutka, dokler se ne nasitijo.

Veliko časa posvetijo gibanju

Še en dejavnik, ki je zelo pomemben za zdravje in prav tako upočasnjuje staranje. Redno gibanje preprečuje ogromno zdravstvenih težav in omogoča mišicam, kostem in notranjim organom, da ostanejo vitalni še dolgo časa.

Privoščijo si dovolj spanca

Že kratkoročno pomanjkanje spanca se močno odraža na našem videzu, na primer v obliki podočnjakov, zabuhlosti, bledi koži. Dolgotrajno pomanjkanje časa pa ne kvari le vašega videza, ampak tudi resno škodi vašemu zdravju, zato je izredno pomembno, da spite dovolj, spanec pa je kvaliteten.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels