• C Novo mesto
  • 22:59
  • Tor, 05.12.2023

Vsakodnevne navade, s katerimi nehote uničujete svoje možgane

Vaše rutine in navade vplivajo na vaše zdravje, med drugim tudi na zdravje možganov. Dr. Rudolph E. Tanzi, profesor nevrologije, je mnenja, da si težave s spominom, kognitivnimi sposobnostmi, koncentracijo in celo razne bolezni možganov v veliki meri nakopljemo sami, in sicer z nezdravim načinom življenja. Čeprav se zdi, da so določene navade povsem običajne in neškodljive, so lahko na dolgi rok celo nevarne za možgane.

Opravljanje enakega dela osem ur dnevno

Osemurni delovnik je običajen delovnik, v skladu s katerim živi ogromno ljudi po svetu. Ne glede na to, ali je količina vašega dela zadostna za osem ur dela dnevno ali imate dela premalo ali pa preveč, osem ur morate biti na delovnem mestu. Dejstvo pa je, da naše telo in možgani niso narejeni za to, da bi vsak dan sedeli osem ur v pisarni ali počeli enake stvari. Za krepitev zdravja možganov je nujno raznoliko delo, ukvarjanje s stvarmi, ki vas veselijo in tudi s tistimi, ki vam predstavljajo velik izziv. Le tako lahko vsakodnevno brusite svoje možgane, izboljšujete spomin in kognitivne funkcije. Če pa vsak dan opravljate isto delo, s tem počasi zastrupljate svoje možgane, škoda je lahko na dolgi rok tudi nepopravljiva.

Kaj lahko storite, če imate monoton osemurni delovnik?

Sprejemajte nove izzive, smiselno si organizirajte delo in se vsak dan poskusite naučiti nekaj novega – tudi, če vas določene stvari ne zanimajo. Pogovarjajte se s sodelavci, sodelujte v razpravah, poskusite vedno razmišljati kreativno in predstavljajte svoje ideje. Vsako uro si vzemite vsaj pet minut odmora od sedenja (ali stanja, če opravljate stoječe delo). Preostanek dneva preživite zunaj na soncu, ukvarjajte se s športom in počnite stvari, ki vas sproščajo.

Pretirano zadrževanje doma

Nekateri ljudje so bolj ekstravertirani kot drugi, razumemo. Vendar je lahko vsakodnevno zadrževanje doma in izogibanje družbi zelo slabo za vaše mentalno zdravje. Tudi če ste sicer introvertirani, se potrudite, da kdaj stopite iz cone udobja in se odpravite med ljudi. Seveda je super, če se družite s svojim krogom prijateljem, še bolje pa je, če si daste priložnost in spoznavate nove ljudi. Pogovarjajte se, raziskujte, dovolite si, da pridobivate nove izkušnje – tudi, če vam niso vedno všeč. Če se veliko zadržujete doma, poskrbite, da vseeno ostanete v stiku z najbližjimi, organizirajte načrte za vikende ali se vpišite v interesno skupino, kjer vas združujejo isti hobiji.

Preveč časa preživetega pred zasloni

Že v službi ponavadi preživimo veliko časa za računalnikom, potem pa je tukaj še današnja »obsedenost« s telefoni in večerno gledanje televizije. Vse to močno načenja zdravje možganov, krajša spanec in uničuje medsebojne odnose. Potrudite se, da si vsak dan privoščite dovolj kvalitetnega spanca, s svojimi bližnjimi vzdržujte pristne odnose in si omislite hobije, ki ne zajemajo elektronskih naprav.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels