• C Novo mesto
  • 15:52
  • Čet, 28.10.2021

Zaprtost – kako si pomagati?

Zaprtost pomeni zelo redko izločanje manjših količin blata. Ponavadi ga spremlja mučno napenjanje in trdo, izsušeno blato, čemur pravimo zapeka. Zaprtost je prav gotovo bolezen razvitih dežel, ki pogosteje prizadene ženske, problem pa ima tudi več kot polovica starejših ljudi. Med ljudmi je torej zelo pogosta težava, ki lahko žal povzroči tudi resne zaplete. Če pri zdravih ljudeh pride do akutnega ali nenadno nastalega zaprtja, je to lahko znak resne bolezni, zato bo potreben obisk zdravnika.

Ljudje smo si med seboj različni, zato tudi iztrebljamo zelo različno. Nekateri ljudje lahko gredo na veliko potrebo tudi do trikrat na dan, spet drugi pa le trikrat na teden. Vse to je povsem normalno. Pozorni pa bodite v primeru, da se bistveno spremeni pogostost iztrebljanja ter količina blata.

Zaprtost povzroči, da se na črevesnih stenah pričnejo nalagati strupene obloge starega blata. Le-te oslabijo steno prebavil, tako da postane prepustna in v kri sprošča škodljive snovi. Poleg tega so obloge starega blata več kot odlično gojišče za številne nezdrave bakterije. Različni strupi v črevesju pa so glavni povzročitelji različnih bolezni našega časa. Med drugim povzročajo glavobole, težave s sklepi, utrujenost, probleme s kožo, črevesne pline, razdražljivost in alergije. Najpogostejša oblika zaprtosti je habitualna zaprtost, pri kateri pride do motenj v iztrebljanju brez očitnih vzrokov oziroma znakov bolezni.

Kateri so vzroki za zaprtost?

  • Na prvem mestu naj omenimo hrano, ki vsebuje premalo prehranskih vlaknin in drugih sestavin, ki povečajo volumen blata in omogočajo lažje iztrebljanje.
  • Zaprtost ima svoj vzrok lahko tudi v oslabljenih trebušnih mišicah ter v tem, da ste premalo telesno aktivni.
  • Potem so tu še motnje v delovanju črevesja.
  • Vzrok je lahko tudi sindrom razdražljivega črevesja.
  • Ne pozabimo na kronične vnetne bolezni, kamor sodi predvsem Chronova bolezen
  • svoje lahko k zaprtosti prispevajo tudi hemoroidi.
  • Na koncu naj omenimo še tumorje v črevesju ali v zadnjiku, ki ožijo prehod skozi črevesje.

Omenimo naj še to, da se zaprtost zelo pogosto pojavi tudi zaradi spremembe okolja, na primer takrat, ko smo na potovanju. Odsvetujemo vam tudi zadrževanje velike potrebe, saj lahko ta slaba navada prav tako povzroči neprijetno zaprtost. Na ta pojav vpliva tudi jemanje nekaterih zdravil ter seveda starost – čim starejši je človek, bolj ima upočasnjeno gibanje črevesja.

Kako si lahko pomagate?

Pijte dovolj tekočine

Pijte dovolj tekočine

Zasušeno blato je najprej potrebno zmehčati, zato vam svetujemo, da posežete po tekočinah in pijete.

Uživajte primerno hrano

Zaprtost lahko premagate tako, da posežete po živilih, ki so bogata s prehranskimi vlakninami. Le-te v črevesju nabreknejo in oblikujejo maso vlažnega blata. Prehranske vlaknine so ogljikovi hidrati, ki se v prebavilih ne presnavljajo in ne vsrkajo. Ostanejo v črevesju in vežejo vodo ter tako omogočajo mehkejše iztrebljanje. Zato vam priporočamo veliko sveže, posušene in kuhane zelenjave ter sadja, otrobe in semena. Poženejo še suhe slive, nekaterim pomagata kivi in kaki. Pomagate si lahko tudi s probiotiki.

Mehčala blata

Najbolj pogosto uporabljeno mehčalo blata je zagotovo donat, to je voda, ki je bogata z magnezijem. Svetujemo vam, da ga pijete mlačnega, brez mehurčkov. V uporabi so tudi različni sirupi, ki jih je potrebno redno uživati. Žal trdih kep blata mehčala ne morejo izločiti. Potem so tu še različne maslene ali glicerinske svečke.

Močna odvajala

Za zaprtost so primerna tudi odvajala, ki so lahko v obliki odvajalnega čaja, svečk ali tablet. Le-ta dražijo črevesno sluznico ali pa spodbudijo delovanje črevesa. Vendar nikakor niso primerna za trajno uporabo.

Klistiranje

Pri klistiranju izperete črevo z mlačno vodo. Če imate leno črevo, je postopek klistiranja potrebno opraviti vsakih 10 do 14 dni.

Poleg tega morate v primeru, da vas muči zaprtost, poskrbeti tudi za dovolj gibanja, za lažje iztrebljanje pa si okrepite trebušne mišice. Poskusite lahko tudi z masiranjem trebuha v smeri urnega kazalca. Nikoli ne zadržujte blata, poskusite vzpostaviti tudi rutino obiskovanja stranišča (vsak dan ob istem času).

Zaprtost in odvajala

Poznamo več vrst odvajal, ki jih lahko kupite v lekarni. Osmozna odvajala potegnejo vodo in elektrolite iz črevesne stene v črevo, zato se poveča volumen blata, blato se tudi zmehča. Kontaktna odvajala dražijo steno črevesja in pospešijo njegovo peristaltiko, poleg tega se blato tudi zmehča. Potem poznamo še odvajala, ki povečujejo prostornino blata tako, da nase vežejo vodo. Raztezajo črevesno steno in spodbujajo peristaltiko, hkrati pa mehčajo blato. Pri teh odvajalih je potrebno popiti veliko vode.

Še nekaj živil, ki povzročajo zaprtost

To so čokolada, črni čaj, močnate jedi, banane, beli kruh in industrijsko predelana živila. Priporočamo vam, da se v primeru, da vas muči zaprtost, raje izognete.

Kdaj morate nujno obiskati zdravnika?

To storite v primeru, da vas tudi po iztrebljanju spremlja občutek neizpraznjenosti in/ali če se pojavijo krvavitve. To jo pogosto posledica raka danke. Zdravnika obiščite tudi takrat, ko se z zaprtostjo borite že dalj časa ali če je prišlo do nenadnega akutnega zaprtja.

Proti zaprtosti s pritiskom na akupresurno točko?

Ta akupresurna točka leži točno na polovici med sramno kostjo in popkom. Če boste nanjo močno pritisnili z dvema prstoma in držali eno minuto, boste kmalu začutili potrebo po odvajanju. Ta točka namreč stimulira delovanje črevesa. Preizkusite!

Pripravila: Monika M.