• C Novo mesto
  • 05:54
  • Tor, 21.03.2023

Zato bi morali po fizični aktivnosti vedno pojesti banano

Banane so večinoma priljubljeno živilo športnikov, vendar se veliko ljudi zanje odloča raje pred vadbo kot pa po vadbi. Ste med njimi tudi vi? Kaj pa, če za spremembo banano pospravite v torbo in jo vzamete s seboj na vadbo ter jo pojeste šele, ko končate? Uživanje banane po fizični aktivnosti vam lahko pomaga pri gradnji mišic, topljenju maščob, za povrh pa zmanjšuje vnetja v telesu. Poleg tega ima še cel kup drugih koristnih učinkov na telo. Ko boste prebrali tole, je ne boste nikoli več jedli pred vadbo, ampak vedno šele kasneje.

Banano kombinirajte z beljakovinami in utrdila bo vaše mišice

Banana se zaradi svojega sladkastega okusa in zanimive teksture odlično poda k raznim beljakovinskim jedem, kot so jogurti, ovseni kosmiči, ki sicer nimajo močnega okusa. Izkoristite torej to kombinacijo in pospešite rast in razvoj svojih mišic. Ta čudežna kombinacija namreč spodbuja kurjenje maščob ter utrjevanje mišic. Če imate radi smutije, si lahko po vadbi brez slabe vesti privoščite beljakovinski smuti z banano.

Banana vas ščiti pred vnetji

Banane vsebujejo veliko antioksidantov, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki poškodujejo celice in tako v telesu posledično  pomagajo preprečevati vnetja.

V kolikšnem času po vadbi morate pojesti banano, da ima karseda najboljše učinke?

Nutricionisti svetujejo, da banano zaužijte do dveh ur po intenzivni vadbi, najbolje pa je kar v prvih 45 minutah. Če se le da, banano kombinirajte z zdravimi beljakovinami in poskrbite za uravnotežen obrok.

Ali lahko namesto banane spijete športno pijačo?

Na trgu je ogromno športnih pijač z elektroliti, po katerih posega veliko športnikov. Ponavadi vsebujejo veliko tekočine, nekaj ogljikovih hidratov, soli in kalija. Takšni napitki so narejeni z namenom, da vam pomagajo rehidrirati telo s tekočino in elektroliti po intenzivnejši vadbi. Če niste ljubitelji, vam ni treba posegati po njih. Tudi banana vsebuje veliko kalija, ogljikovih hidratov in antioksidantov, edino, česar ne vsebuje, je sol. Če boste banano zaužili skupaj z beljakovinami, bo to povsem dovolj. Če se vam zdi, da morate nadomestiti več elektrolitov, pa lahko napitek pripravite tudi sami: potrebujete vodo, limono in sol.