• C Novo mesto
  • 05:49
  • Tor, 05.03.2024

Živila, ki podpirajo mentalno zdravje

Naše razpoloženje je velikokrat odvisno od dejavnikov, na katere sploh ne pomislimo, to je na primer skrb za svoje telo. Ste si privoščili dovolj kvaliteten spanec, ste poskrbeli za fizično aktivnost, ki sprosti hormone sreče, ste si vzeli čas zase in počeli stvari, ki vas razveseljujejo? Ste v svoje telo vnesli vsa koristna hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje? Da, tudi hrana lahko vpliva na dobro voljo in razpoloženje. Predstavljamo vam primere živil, ki so znani po tem, da podpirajo psihično zdravje in izboljšujejo razpoloženje.

Stročnice

Stročnice, na primer leča, fižol in čičerika, so bogat vir vitamina B, ki ima na naše telo pomirjujoč učinek. Znan je po tem, da dviguje razpoloženje in pomaga zmanjšati občutek tesnobe. Poskusite vključiti stročnice v svojo vsakdanjo prehrano – so  tudi odličen nadomestek živalskih beljakovin.

Kvinoja

Če iščete zdrav vir ogljikovih hidratov, ki za povrh podpira še mentalno zdravje, je to zagotovo kvinoja. Vsebuje številna koristna hranila, beljakovine in antioksidante. Čeprav spada v skupino kompleksnnih ogljikovih hidratov, uravnava krvni sladkor in nivoje energije, kar posledično ugodno vpliva na razpoloženje. Težje postanete razdražljivi ali utrujeni zaradi padca sladkorja v krvi in pomanjkanje energije. Ena izmed raziskav je pokazala celo, da naj bi imela kvinoja antidepresivne učinke.

Zelenolistna zelenjava

Ohrovt, zelena solata, špinača, brokoli in podobna živila z zelenimi listi so znana po visoki vsebnosti folatov, ki nam pomagajo ohraniti mirne živce in prijetno razpoloženje.

Borovnice

Ne samo, da so slastne in polne antioksidantov, vitaminov in vlaknin – nedavna raziskava je pokazala tudi, da lahko izboljšujejo simptome depresije. Predvsem divje borovnice, ki jih najdemo v naravi, naj bi preprečevale simptome slabe volje in negativnega razpoloženja.

Sladki krompir

Sladki krompir je bogat vir vlaknin in beta karotena, ki se pretvori v vitamin A, poleg tega pa vsebuje tudi vitamin B6, ki je znan po krepitvi mentalnega zdravja. Raziskave so namreč pokazale, da je posameznikom, ki trpijo za simptomi depresije, pogosto skupno pomanjkanje vitamina B6. Poleg tega pa sladki krompir vsebuje tudi magnezij, ki znižuje stres in tesnobo ter izboljšuje težave s spanjem.

Ingver

Ingver je v resnici veliko več kot živilo za razstrupljanje telesa. Z dodajanjem ingverja v svojo prehrano lahko izboljšate kognitivne funkcije in zaščitit svoje možgane pred posledicami stresa. Ingver na telo deluje pomirjujoče in zmanjšuje tesnobo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels