• C Novo mesto
  • 00:00
  • Sob, 18.05.2024

Znaki, da uživate premalo vlaknin

Kakšni so znaki, da zaužijete premalo vlaknin? Vsi vemo, da so vlaknine hranila, ki so zelo pomembna za naše zdravje in pravilno delovanje telesa. Prehrana, ki vključuje veliko vlaknin, nam pomaga izgubiti odvečne kilograme in ohranjati telesno težo, spodbuja delovanje prebave in celo znižuje tveganja za razvoj raznih bolezni. Vlaknine najdemo predvsem v zelenjavi, sadju, stročnicah, semenih, oreščkih in polnozrnatih žitih. Če jih ne zaužijete dovolj, ne zamudite le pozitivnih učinkov na vaše telo, ampak celo tvegate za razvoj neprijetnih simptomov. Kateri so to, boste izvedeli v nadaljevanju.

Imate počasno prebavo 

Če ste pogosto zaprti in imate zelo počasno prebavo, je to lahko znak, da uživate premalo vlaknin. Vlaknine so namreč znane po tem, da absorbirajo vodo, kar omogoča lažje potovanje hrane skozi črevesje. V tem primeru je vredno poskusiti uživati več zelenjave in sadja. Za zajtrk si na primer lahko privoščite ovsene kosmiče s sadjem in chia semeni namesto sendviča, za kosilo si pripravite solato z lososom ali pečeno zelenjavo z lečo, za večerjo pa kvinojo ali polnozrnate testenine.

Hitro po obroku ste spet lačni

Vaš želodec se prazni počasneje, če jeste veliko vlaknin, saj se vlaknine prebavljajo dlje časa. Prav tako absorbirajo vodo in se napihnejo, zaradi česar vas navdajajo z občutkom sitosti. V nasprotju z vlakninami so ogljikovi hidrati znani po tem, da vas ne nasitijo za dolgo časa, hitro po obroku se lako zgodi, da boste spet začutili željo po hrani.

Imate visok holesterol

Raziskave so pokazale, da uživanje vlaknin znižuje slab holesterol. Če uživate preveč ogljikovih hidratov, sladkorja in nezdravih maščob, pa se lahko hitro zgodi, da se vaš holesterol zviša, kar je ponavadi povezano še z nabiranjem odvečnih kilogramov in tveganjem za razvoj raznih vnetnih bolezni.

Ves čas se počutite utrujeno in brezvoljno

Še ena prednost vlaknin je, da pomagajo uravnavati krvni sladkor. Če jih v vašem telesu primanjkuje, se lahko dogajajo večja nihanja krvnega sladkorja, kar povzroča tudi nihanja razpoloženja in slabega počutja. Ko sladkor v krvi pade, se lahko počutite zelo utrujeno in brezvoljno.

Imate težave z odvečnimi kilogrami

Če uživate dovolj vlaknin, se boste počutili sito in zadovoljno. Kadar vlaknin primanjkuje, pa nas telo nagovarja k temu, da posegamo po nezdravih prigrizkih in jemo tudi takrat, ko v resnici ne bi rabili. Tako lahko hitro pride do nabiranja odvečnih kilogramov. Če želite shujšati, vam bo to najlažje uspelo z veliko vlakninami.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels