• C Novo mesto
  • 00:15
  • Čet, 30.03.2023

Znaki različnih bolezni, ki se najprej pokažejo na vašem obrazu

Pogosto so znaki, da v vašem telesu nekaj ne dela, kot bi moralo, vidni že na zunaj. Najbolj očitni in najhitreje opazni so seveda na obrazu, saj je koža na obrazu nenehno izpostavljena in vidna. Če na svojem obrazu opazite kaj od spodaj naštetega, je čas, da razmislite, posledica česa je to in se po potrebi posvetujete z zdravnikom.

Suha koža z madeži

Suha koža je lahko povsem normalen pojav, ki ga opazimo še posebej v zimskih hladnih mesecih, lahko pa je tudi opozorilni znak, da ste dehidrirani ali pa simptom nekaterih resnejših bolezni, kot je sladkorna bolezen ali bolezen ščitnice. Če opažate kakršnekoli druge simptome, kot je povečana žeja, pogosto uriniranje, zamegljen vid, splošno slabo počutje ali kožni izpuščaji, se posvetujte z zdravnikom. Sicer pa poskrbite, da spijete dovolj tekočine in da skrbite za primerno navlaženost kože.

Nenaden pojav dlak na obrazu pri ženskah

Če ste naenkrat opazili, da vam na predelu brade ali okoli ustnic rastejo močnejše dlake (ki niso simptom menopavze), je morda čas, da ste pozorni še na druge morebitne simptome. Pogosto lahko namreč nenadna rast dlak na obrazu odraža sindrom policističnih jajčnikov. Seveda pa to ne pomeni, da vas mora skrbeti za vsako dlačico, ki se vam občasno pojavi na obrazu – to je povsem normalno.

Večji podočnjaki in zatekle oči

Če ne spite dovolj, je logično, da se bo to poznalo na vašem obrazu. Če pa se vam zdi, da imate dovolj kvalitetnega spanca in se pod vašimi očmi kljub temu nabirajo debeli celo obarvani podočnjaki, pa je morda to znak česa drugega.

Bleda koža

Podobno kot za podočnjake velja tudi za bledo kožo. V obraz smo bledi takrat, ko smo utrujeni, neprespani, ne dobivamo dovolj kisika. Če ste neprestano bledi in izmučeni, je lahko to tudi znak slabokrvnosti.

Izpuščaji

Vsak izpuščaj, ki se pojavi nenadno in ne izgine oziroma se ne izboljša v roku nekaj dni do enega tedna, je vreden posebne pozornosti. Morda je znak alergije ali česa drugega. Metuljast izpuščaj na licih in nosu je na primer eden od simptomov avtoimune bolezni, imenovane lupus.

Prekomerno izpadanje las in dlak

Ste naenkrat opazili, da ste začeli v velikih količinah izgubljati lase, obrvi, celo trepalnice? Tudi to je lahko resen znak, da je v vašem telesu nekaj narobe, zato se posvetujte z zdravnikom. Pazite le, da tega ne zamešate s postopnim izpadanjem dlak in las, ki se pojavi v starosti in je popolnoma normalen pojav.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels