• C Novo mesto
 • 04:52
 • Sob, 13.08.2022

Dacia Jogger: Novi hibridni družinski avtomobil

Romunski proizvajalec avtomobilov je predstavil svoj novi model enoprostorca. Dacia Jogger bo v segmentu C zaživel kot nov pristop in prenova znamke Dacia. Vsestranski družinski avtomobil združuje najboljše iz vseh svetov, k temu pa doda še klasično preprostost Dacie. Jogger v njihovi družini zdaj velja za četrti steber razvoja, saj je po odhodu Lodgyja in Sandera MCV edini v tem segmentu ponudbe.

Dacia Jogger predstavlja nov pristop k avtomobilom

Že pred nekaj meseci smo lahko videli, da ima Dacia v svojih načrtih pripravljeno predstavitev novega enoprostorca. Z bavarskim IAA Mobility dogodkom pa so začele na plano prihajati skrivnosti vozila. Najhitreje smo opazili velikost vozila in hitro dognali, da bo šlo za družinski avtomobil. Nekaj dni po tem smo prejeli ime – Dacia Jogger in kasneje še vse ostale podrobnosti. Dobrodošel prihod Daciinega vozila je predvsem upokojitev predhodnikov, Sandera MCV in Lodgyja, ki sta predstavljala segment C. Ob prenovitvi znamke pa smo slišali, da bo Jogger obstal kot četrti steber. Sledil je električnemu meščanu Springu, kompaktnemu Sanderu in športnemu terencu Dusterju ter postal nosilec družinskega avtomobila. Do leta 2025 naj bi znamko dopolnila še dva nova modela, a najprej nas čaka Dacia Jogger. Najbolj cenovno ugoden hibridni enoprostorec na tržišču, ki združuje vse najboljše stvari, ki so jih nudili njegovi predhodniki. Oblikovan v avanturističnem stilu, ki še vedno ponuja dovolj praktičnosti, robustnosti in kompaktnosti. Če gre verjeti besedam ustvarjalcev Dacie Joggerja, nas ta vsekakor ne bo pustil na cedilu. In če verjamemo trem stebrom četrte generacije Dacie, potem jim lahko brez težav tudi verjamemo.

Spominja na znano, a je Dacia Jogger nekaj novega

Ob razkritju vozila nas je takoj spomnil na svojega sorodnika Sandera Stepway in to z razlogom. Sprednji del vozila in pokrov motorja sta zelo podobna omenjenemu terencu, kmalu pa opazimo tudi razliko. Dacia Jogger je dolg 4,55 metra, kar ga uvršča na prvo mesto romunskega proizvajalca. V širino Jogger meri 1,78 metra, medosna razdalja pa znaša kar 2,9 metra. Čeprav v višino meri nekoliko več kot 1,6 metra, pa je tu še približno dvajset centimetrov oddaljenosti od tal, ki bo poskrbela za nekaj adrenalina.

Dacia Jogger je v prvi vrsti družinski avtomobil (FOTO: Dacia.si)

Dacia Jogger je v prvi vrsti družinski avtomobil (FOTO: Dacia.si)

Ker gre za družinski avtomobil, so pri Dacii poskrbeli, da ima Jogger tudi primerno prostornino. Ponujenih je sedem sedežev, ki so v treh vrstah. Tretja vrsta oziroma zadnja dva sedeža naj bi bila na voljo za doplačilo, a to bomo še videli. Prav zadnji sedeži pa se lahko umikajo iz vozila ter poskrbijo za še več prostora. Možno bo izkoristiti 215 (z vsemi vrstami sedežov), 700 (z dvema vrstama sedežov) in 1800 (s prvo vrsto) litrov prostornine, ki se bo prilagajala željam uporabnika. Ustvarjalci pa trdijo, da bi v polni kapaciteti brez težav zadovoljil potrebe sedmih odraslih oseb na dolgi poti. V določenih pogledih bo za to poskrbelo tudi 24 litrov shranjevalnega prostora v različnih predalih in kotičkih, ki so razdeljeni po notranjosti vozila.

Ponudba Dacie Jogger

Zbujanje vtisa vzdržljivosti idealnega spremljevalca za družine, ki rade pobegnejo v naravo. S temi besedami so opisali novega Joggerja in ne moremo kaj, da si ga ne bi želeli že zdaj. Ponujen bo v petih različnih barvah, ki so značilne za romunskega proizvajalca. Glavna značilnost pa bo ponudba Joggerja v dveh oziroma treh različicah pogona. Na voljo bo v klasični z bencinskim motorjem in hibridni z avtoplinom. Vsako vozilo bo opremljeno s sistemi za zaviranje v sili, zaznavanjem vozil, pomočjo pri parkiranju in radarskim tempomatom. Dvajset centimetrski zaslon na dotik bo na armaturni plošči skrbel za brezhibno upravljanje z multimedijo. Za to bodo skrbeli trije posamezni sistemi, vsak s svojo funkcijo. Media Control bo skrbela za pametne telefone, Media Display bo poskrbela za ozvočenje in zaslon ter Media Nav, ki bo omogočala povezljivost z aplikacijama Android Auto in Apple CarPlay, satelitsko navigacijo in šest zvočnikov.

Za udobje bo poskrbljeno z ogrevanimi sedeži, klimatsko napravo, ozvočenjem, strešnim oknom in dovoljšnim prostorom. Prav slednje predstavlja Dacio Jogger, ki je bil predstavljen na avtomobilskem salonu v Münchnu pred nekaj dnevi.

Dacia Jogger bo nudila 1819 litrov prostornine (FOTO: Dacia.si)

Dacia Jogger bo nudila 1819 litrov prostornine (FOTO: Dacia.si)

Dacia Jogger na hitro

 • 4,5 m dolžine
 • 1,8 m širine
 • do 1800 litrov prostornine (24 litrov shranjevalnega prostora)
 • 5 sedežev (tudi 7)
 • Bencinski motor TCe 110
 • Bencinski motor v kombinaciji z avtoplinom ECO-G 100
 • 110 KM (81 kW) ali 100 KM (74kW)
 • 41 cm (16“) lita platišča
 • LED luči
 • 20-centimetrski zaslon na dotik
 • Multimedijski sistemi
 • Kompatibilnost z Android Auto in Apple CarPlay
 • Sistem za zaviranje v sili
 • Radarski tempomat
 • Sistem zaznavanja vozil
 • Pomoč pri parkiranju
 • Nadzor mrtvega kota

Zmogljivost Dacie Jogger

Na voljo bosta dve različici vozila, ena s kombinacijo dveh pogonskih sklopov, ki velja za novo izvedbo motorja. Poganjal ga bo 1-litrski TCe 110 motor, ki bo premogel 110 konjskih moči in 200 Nm navora. Pri čim boljšem izkoristku moči mu bo pomagalo lepo število sistemov in lažji materiali vozila. Za okolje pa bo Dacia Jogger poskrbel z reduktorjem ogljikovega dioksida. Drugi pogonski sklop pa bo možnost pogona na avtoplin (LPG). 40-litrski rezervoar za plin in 50-litrski rezervoar za bencin bosta skupaj nudila kar tisoč kilometrov dosega. Če bo vožnja potekala z avtoplinom, bodo emisije zmanjšane za deset odstotkov.

Z letom 2023 pa bo na voljo tudi Jogger s hibridnim pogonskim sklopom. To bo pomenilo, da bo Dacia Jogger najbolj ugoden sedemsedežni hibrid na tržišču. Ponujal bo 1,6 litrski bencinski motor in dva električna motorja. Kar osemdeset odstotkov svojega voznega časa bo lahko preživel v električnem pogonu. S tem bo prihranil štirideset odstotkov bencina več kot bencinska različica.

Kdaj ga lahko pričakujemo?

Dacia Jogger bo v svoji prvi različici na voljo s pomladjo 2022. Različica s hibridnim pogonskim sklopom pa bo prispela leto kasneje. Cena še ni dokončno znana, vsekakor pa se bo gibala okoli trenutne ponudbe romunske Dacie. Ugibanja se vrstijo, vsa pa so nekje okoli petnajst tisoč evrov. Kupci naj bi lahko svoja prva naročila oddali že s koncem letošnjega leta. Vsekakor pa je nova generacija romunskih vozil poskrbela za pravo pomlad v podjetju. Spomnimo, da je v preteklih mesecih njihov Sandero po prodaji prehitel nemškega Golfa. Glede na videno pa lahko rečemo tudi to, da bi znal Dacia Jogger te prodajne številke še nekoliko dvigniti.

Avtor: Žiga Kastelic; FOTO: Dacia.si

e-bike