• C Novo mesto
  • 18:38
  • Sre, 12.06.2024

Najboljše letne gume 2022 za osebna vozila

Najboljše letne pnevmatike 2022 so pomembna tematika v marcu, ko se približuje menjava pnevmatik. Do tistega 15. marca moramo poskrbeti za menjavo, če razmere to dovoljujejo seveda. Mnogi morajo kupiti nove letne gume, ki bodo kar najboljše za osebno vozilo in zadostile vsem zahtevam. Na srečo vseh voznikov je vsako leto tik pred rokom menjave letnih gum opravljen tudi test pnevmatik, ki pomaga pri končni odločitvi. Letošnji test je primerjal kar 34 pnevmatik v dveh različnih dimenzijah 185/65 R 15 in 215/60 R 16, večina pa se jih je precej dobro izkazala. Prav tako so bile manjše tudi razlike, ki so bile v zadnjih letih in testih nekoliko bolj očitne. Vseeno pa obstajajo boljše in slabše odločitve. Katere so torej najboljše letne gume 2022?

Najboljše letne gume skozi dve dimenziji

Hladen februar je včasih znak konca zimskih mesecev. Kako bo letos, bomo še videli. Najbolj pomemben datum, ki si ga mora voznik pri pnevmatikah zapomniti je 15. marec. Letos je to torek, pomeni pa zakonsko menjavo zimskih pnevmatik z letnimi. Vseeno se rajši ravnajmo po vremenskih razmerah, saj so prav te v zadnjih nekaj letih precej nepredvidljive. Pripravljeni moramo biti na vse, vseeno pa je potrebno z enim očesom opazovati k menjavi in nakupu novih letnih gum oziroma pnevmatik. Prav zato se v Sloveniji vsako leto opravi test letnih pnevmatik, ki ga opravljajo AMZS in partnerski evropski klubi ter potrošniške organizacije.

Letos je bilo predmet testiranja kar 34 letnih gum. Pod drobnogledom sta bili dimenziji 185/65 R 15 in 215/60 R 16. Slednja je vse bolj priljubljena pri manjših cestnih terencih in križancih, prva pa je namenjena manjšim osebnim avtomobilom.

V grobi osnovi je test razdeljen na pet razredov – suha cesta (20 % ocene), mokra cesta (20 % ocene), glasnost (10 % ocene), poraba goriva (10 % ocene) in obraba (20 % ocene). Pri suhi cesti se preverjajo stabilnost v vožnji, vodljivost in zaviranje. Pri mokri cesti se največ pomena pripiše zaviranju in vodljivosti, sledijo pa vzdolžno in prečno splavanje ter krožna vožnja. Kar pa se tiče glasnosti, sta pomembni zunanja glasnost in hrup v potniški kabini. Vse to doprinese do 100 odstotkov oziroma končne ocene.

Letne gume dimenzije 185/65 R 15 H

15-palčne pnevmatike so še vedno med najbolj razširjenimi na svetovnem in evropskem trgu. To je pomemben podatek, saj se trend vztrajno premika v smer večjih primerov. To dimenzijo letnih gum najpogosteje uporabljajo vozila Volkswagen Polo, Renault Clio in Peugeot 208. Za testno vozilo je bil tokrat uporabljen Volkswagen Polo.

Niti ena pnevmatike omenjene dimenzije ni na letošnjem testu prejela nižje ocene od treh zvezdic oziroma ocene priporočljivo. Šest pnevmatik je prejelo oceno zelo priporočljivo oziroma štiri zvezdice, preostalih deset letnih gum pa je prejelo oceno priporočljivo oziroma tri zvezdice. To pomeni, da resnejših pomanjkljivosti ni imela niti ena pnevmatika. Kako pa so se odrezale?

Kratek opis najboljših pnevmatik v dimenziji 185/65 R 15 H

Šest najbolje ocenjenih letnih gum v letu 2022 je med seboj prikazalo nekaj razlik. To so bile Goodyear Efficientgrip Performance 2, ki se je izkazala z najmanjšo obrabo med vsemi na testu. Pirelli Cinturato P1 Verde in Bridgestone Turanta T005 sta se zelo dobro izkazali na mokri cesti, a imeli nekoliko večjo obrabo, ki še vedno ni zaskrbljujoča. Pridružila se jim je še Michelin Primacy 4 pnevmatika, ki je visoko uravnotežena guma in čeprav nikjer ni bila najboljša, je še vedno pri vrhu. Konec najboljših letnih gum te dimenzije sta Dunlop Sport Blueresponse in Giti Gitisynergy H2, ki sta se zelo dobro izkazali v večini statistik.

Ocenjene letne pnevmatike 2022:

Goodyear EfficientGrip Performance 2

Bridgestone Turanza T005

Michelin Primacy 4

Pirelli Cinturato P1 Verde

Dunlop Sport Bluresponse

Giti GitiSynergy H2

Laufenn G Fit EQ+

Continental EcoContact 6

Firestone Roadhawk

BF Goodrich Advantage

Falken Sincera SN110 Ecorun

Semperit Speed-Life 3

Vredestein Ultrac

Fulda EcoControl HP 2

Cooper C57

Matador MP47 Hectorra 3

Najboljše letne gume dimenzije 185/65 R 15 H (vir: AMZS.si)

Najboljše letne gume dimenzije 185/65 R 15 H (vir: AMZS.si)

Letne gume dimenzije 215/60 R 16 V

16-palčne letne pnevmatike so namenjene različnim vrstam osebnih vozil, najpogosteje pa jih najdemo na srednjevelikih križancih in cestnih terencih. Ti imajo tudi v Sloveniji z vsakim mesecem več kupcev, letošnje testno vozilo pa je bila Škoda Karoq.

Med osemnajstimi pnevmatikami je ena pnevmatika prejela oceno priporočljivo z omejitvami oziroma dve zvezdici. Dvanajst pnevmatik je prejelo oceno priporočljivo oziroma tri zvezdice, pet pnevmatik pa štiri zvezdice oziroma zelo priporočljivo.

Kratek opis najboljših pnevmatik v dimenziji 215/60 R 16 V

Med petimi najbolje ocenjenimi letnimi pnevmatikami, ki so v omenjeni dimenziji prejele ocene zelo priporočljivo, so se opazile precej majhne razlike. Continental Premium Contact 6 se je najbolje izkazala na mokri cesti. Michelin Prymaci 4 pnevmatike je bila najboljša v statistiki porabe goriva, kar je brez dvoma nekaj zelo aktualnega. Pnevmatiki Bridgestone Turanza T005 in Michelin Primacy 4 sta bili zelo dobri in prepričljivi na suhi cesti. Kot najbolj uravnotežena med najboljšimi pnevmatiki letošnjega testa pa se je izkazala Toyo Tire Proxes Comfort. Nikjer ni izstopala, a je s svojo uravnoteženostjo skočila med najboljše letne gume za leto 2022.

Žal je bila v tej dimenziji tudi pnevmatika, ki se je najslabše izkazala in tako edina dobila oceno priporočljivo z omejitvami. To je Kormoran Road Performance, ki ima sicer najmanjšo porabo goriva in obrabo med vsemi na testu, a nekaj drugih težav. Slabo se je izkazala na mokri cesti, predvsem oprijemu, in pri vodljivosti ter bočnemu oprijemu.

Ocenjene letne gume 2022:

Continental Premium Contact 6

Michelin Primacy 4

Bridgestone Turanza T005

Dunlop Sport Blueresponse

Toyo Tires Proxes Comfort

Nokian Tyres Wetproof

Debica Presto HP2

Hankook Ventus Prime 3 K125

Kumho Ecowing ES31

Kleber Dynaxer HP4

Firestone Roadhawk

Sava Intensa HP 2

Barum Bravuris 5HM

ESA+ Tecar Spirit Pro

Lassa Competus H/P

Semperit Speed-Life 3

Nankang ECO-2+

Kormoran Road Performance

Najboljše letne gume dimenzije 215/60 R 16 V (vir: AMZS.si)

Najboljše letne gume dimenzije 215/60 R 16 V (vir: AMZS.si)

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com, amzs.si