• C Novo mesto
  • 20:39
  • Pon, 15.04.2024

Toča: kako zavarovati svoj avto pred poškodbami?

Toča lahko naredi veliko površinsko kot tudi bolj globinsko škodo na vašem avtomobilu. Škoda je pri tem lahko precej hujša kot le estetska. Toča lahko ne le odrgne in poškoduje lakasto prevleko avtomobila, ampak tudi steklene šipe stranskih oken, vetrobransko steklo in kovinske dele. Zato je zelo pomembno, da smo vedno na preži in vemo, kako ravnati v primeru, da nas na cesti ujame toča, kadar nanjo nismo pripravljeni. Tudi če smo ravno sredi vožnje, lahko zavarujemo tako sebe kot tudi svoj avto, če le ohranimo trezno glavo in mirne živce. Kako lahko torej obvarujemo svoj avto – in tudi sebe – če nas doleti toča, kadar nismo pripravljeni?

Kaj storiti, če nas toča ujame med vožnjo izven naselja?

Toča navadno ne traja dolgo, vendar ne moremo kar čakati, da bo prenehala na odprtem.

Poskusimo čim prej najti zavetje, npr. streho bencinske črpalke. Lahko se poskusimo skriti tudi pod nadvoz.

Če se le da, se sicer poskusiti izogniti vožnji med točo, saj je lahko potencialno nevarna tako za vas kot tudi za druge udeležence v prometu. Kamor koli že morate iti, bo moralo počakati, dokler nevihta s točo ne mine.

Ustrezno zaščitno pokrivalo za vaš avto

Svoj avto lahko zavarujemo na različne načine. Obstajajo posebna pokrivala, ki se jih splača vedno imeti v avtu. Investirajte v nakup pokrivala – ne stane veliko, nekega dne pa bo morda zaščitilo vaša stekla, okna, lakasto prevleko in barvo ter kovino. Tako vam bo prihranjeno zamudno in drago popravilo.

Ko boste kupovali zaščitno pokrivalo za vaš avto, kupite takšno, ki ustreza specifičnemu modelu vašega avta. Zaščitna pokrivala za avto se med seboj namreč razlikujejo glede na modele avta. Če ne morete dobiti zaščitne prevleke, ki ustreza vašemu modelu, si lahko kupite tudi generično, ki ustreza različnim modelom; tudi ta bi še vedno morala opraviti svojo nalogo solidno, vsaj dokler je dovolj velika in primerno nameščena na vaš avto.

Preproge v avtu lahko zaščitijo steklo 

Če pri roki nimamo zaščitnega pokrivala za avto, lahko v skrajnem primeru vedno uporabimo preproge iz avta. Te sicer niso namenjene temu namenu, vendar so dokar trpežne. Njihova slaba stran je, da so dokaj majhne in ne bodo zavarovale vseh steklenih površin vašega avtomobila, vendar bodo zavarovale vsaj prednje vetrobransko steklo, kar je že veliko, vsekakor bolje kot nič.

Preproge iz avtomobila na vetrobransko steklo položimo tako, da bo plastičen del položen na steklo, tkanina pa bo na zunanji strani. Plastika bo namreč poskrbela za več oprijema na gladkem steklu; v nasprotnem primeru bodo preproge preprosto zdrsele dol z avtomobila in vaše vetrobransko steklo bo še vedno izpostavljeno.

Uporabite odeje

Če jih imate pri roki, pokrijte svoj avto tudi z odejami. Najprej zaščitite vetrobransko steklo, ki je najbolj pomembno, če pa imate možnost, poskusite zaščititi tudi manjša stranska stekla.

Poskusite uporabiti več plasti odej za maksimalno zaščito. Ena plast bo ponudila nekaj osnovne zaščite, če pa imate na voljo več odej, jih raje uporabite vse. Pravilo manj je več v tem primeru ne velja.

Težava z odejami je v tem, da bodo v divjem vremenu zlahka zdrsnile dol z avtomobila, zato jih temeljito prilepite z lepilnim trakom, ki bo poskrbel, da bodo ostale na mestu.

Če imate na voljo le eno ali dve odeji, zaščitite le okna; ta so najpomembnejša in tudi najbolj na udaru, ko pride toča, saj predstavljajo najšibkejši del avtomobila.

Zaščita prednjega vetrobranskega stekla in oken

Če ne morete najti nobenega zavetja za vas in vaš avto, ker vas je toča ujela sredi odprtega prostora izven naselja, tudi še ni vse izgubljeno. Če pri roki nimate nobenega zavetja, se vam sicer bolj splača, da vozite naprej v smeri proti toči, kot da se ustavite. Med vožnjo bo toča namreč zadela prednje vetrobransko steklo. To je močnejše in lahko prenese več kot stranska stekla v šipah. Če želite zavarovati svoja okna, torej raje vozite naprej proti toči – z veliko mero previdnosti seveda.

Poiščite zavetje za zgradbo

Toča ima vedno smer, iz katere prihaja, in smer proti kateri piha. Ugotovite, v katero smer gre toča, in ravnajte v skladu s tem. Če na primer prihaja od juga in gre v smeri proti severu, poiščite zavetje na severni strani večje zgradbe, ki vam lahko priskrbi nekaj zavetja. To je dober nasvet tudi, če niste uspeli najti nobene strehe, ki bi lahko zavarovala vaš avto.

Bodite pripravljeni na vse

Toča zadene nenadno, mine hitro in za sabo povzroči ogromno škode na pridelkih in lastnini. Bolje je biti pripravljen kot ne.

Če imate možnost, vedno parkirajte avto v garažo, bodisi svojo bodisi javno. Vedno imejte s sabo ustrezno zaščitno pokrivalo za avto.

Naj vas slabo vreme ne preseneti

Vedno bodite na tekočem z vremensko napovedjo in opozorili – ne le zaradi toče, temveč tudi zaradi drugih vremenskih okoliščin, ki lahko ključno vplivajo na vašo varnost na cesti.

Pametni telefon 

Tudi vaš telefon vam lahko pomaga zavarovati vaš avto pred potencialnimi poškodbami zaradi toče. Lahko si naložite vremensko aplikacijo, ki vam bo poslala opozorilo v primeru ekstremnih vremenskih okoliščin. Na svojem telefonu imate po vsej verjetnosti že tako ali tako ogromno aplikacij – zakaj si ne bi naložili še ene, ki vam lahko resnično koristi?

Ne pozabite nase in na svojo varnost

V želji, da bi zaščitili svojo dragoceno lastnino lahko včasih pozabimo na lastno varnost. Nikar ne pozabite zaščititi sebe. Ne poskušajte prestavljati avta med točo. Vaša varnost je najpomembnejša. Če se le da, poskusite čim prej parkirati avto v zavetje. Vožnja med ekstremnimi vremenskimi okoliščinami je lahko nevarna tako za vas kot tudi za druge potnike v prometu, zato se ji poskusite, če je le mogoče, izogniti.

Če se kljub vsem previdnostnim ukrepom vseeno znajdete pod udarom toče, poskusite čim prej poiskati najbližje zavetje. Poskusite zavarovati predvsem svojo glavo in vrat z rokami, majico ali drugim kosom oblačila. V zavetju nato počakajte, da toča mine.

Poskrbite, da vam toča ne bo povzročila denarne škode

Poskrbite, da bo vaše avtomobilo zavarovanje vključevalo škodo, nastalo zaradi toče. Tako boste tudi precej bolj mirni, če boste vedeli, da bo zavarovalnica pokrila stroške morebitnega popravila, v primeru, da vam avta ne bi uspelo pravočasno zaščititi pred točo.

Pa srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Toča: kako zavarovati svoj avto pred poškodbami?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.