• C Novo mesto
  • 22:05
  • Sob, 13.08.2022

Volkswagen Taigo: Cena, zmogljivost in ostale informacije

Volkswagen Taigo je športni terenec nemške znamke, ki je bil pred več meseci prvič prikazan v tujini. Gre za vozilo, ki je precej podobno sorodniku Volkswagen T-Cross, zdaj pa je na voljo tudi v Sloveniji. Kot pravijo pri podjetju je VW Taigo za tiste, ki sami ustvarjaj trende in se ne pustijo spremeniti. Ob predstavitvi je navdušil s svojim športnim izgledom. Kako pa se je odrezal ob testnih vožnjah in pravih testih? V nadaljevanju izveste vse o Volkswagnu Taigo, vse od mnenj in zmogljivosti pa do videza in cene.

Volkswagen Taigo je športni terenec za tiste, ki ustvarjajo trende

Volkswagen Taigo je: »za vse, ki sami ustvarjajo trende. Ki se ne pustijo spremeniti, pač pa raje spreminjajo sami. Ki nimajo le občutka za slog, pač pa tudi svojstven značaj. In ki celo v vsakdanjiku vedno najdejo kaj izjemnega.« Vsaj tako pravijo pri Volkswagnu, ki obljublja številne novosti pri vozilu. Med glavnimi aduti vozila naj bi bili športna različica R-Line, digitalni kombinirani instrument in App-Connect Wireless.

Katere so še tiste novosti, ki bodo navdušile kupce? Pri Volkswagnu Taigo gre za nov trendovski Coupe model, ki je opremljen z 16-18” platišči. Na voljo sta motorja 1.0 TSI in 1.5 TSI, vozilo pa doseže moč od 95 KM do 150 KM. Volkswagen Taigo je na voljo v treh paketih – Life, Style in R-Line. Navdušili bodo tudi matrični žarometi LED IQ.LIGHT, prtljažnik do 440 litrov, asistenca Travel Assist IQ.DRIVE in Digital Cockpit Pro.

Volkswagen Taigo je na voljo tudi v Sloveniji

Volkswagen Taigo je na voljo tudi v Sloveniji

Zunanjost Volkswagna Taigo

Novi Taigo R-Line vsem športnim navdušencem ponuja kakovostno in privlačno zasnovano opremo, ki zagotavlja visoko raven udobja in se ponaša z napredno tehnično zasnovo. Rezultat sta markantna zunanjost in notranjost.

Dolžina: 426,6 cm, širina: 175,7 cm, višina: 151,5 cm in medosna razdalja: 255,4 cm. Masa praznega vozila znaša 1314 kg, dovoljena skupna masa pa je 1720 kg.

Volkswagen Taigo doseže 195 km/h, od 0 do 100 kilometrov na uro pa pospeši v 9,9 sekunde.

Notranjost Volkswagna Taigo

Notranjost novega Taiga je nedvomno nadvse vabljiva. Že serijsko je opremljena s kakovostno armaturno ploščo, katere površina je zelo prijetna na otip, za izvedbo Style pa so poleg tega na voljo barvni dekorativni elementi. Od izvedbe Life naprej lahko tudi na zadnji sedežni klopi napolnite baterijo svojih naprav prek USB-vmesnika v sprednjem sredinskem naslonu za roke. Poleg tega tudi usnjen večfunkcijski volan (serijsko na voljo od izvedbe Life naprej) jasno ponazarja, da je v tem avtomobilu vse osredotočeno na optimalno povezljivost.

Na voljo so tudi stilski paket Visual Green, ambientna osvetlitev, Air Care Climatronic in variabilno prtljažno dno. Brezžično polnjenje in keyless acces sta le delček ponudbe v notranjosti. Za preprosto uporabo aplikacij in razpoložljivih vsebin je opcijsko na voljo vmesnik App-Connect. Z njim se glasba, novice, zemljevidi ali zvočne knjige s telefona prenesejo na zaslon infotainment sistema, kjer jih lahko nato upravljate v svojem vidnem polju. Za povezavo s pametnimi telefoni so na voljo kar tri tehnologije: Apple CarPlay, Google Android Auto in MirrorLink. Še posebej priročna je uporaba tehnologij Apple CarPlay in Android Auto, saj je povezavo z opcijskima navigacijskima sistemoma Discover Media in Discover Pro5 ter z radiom Ready 2 Discover mogoče vzpostaviti brezžično. Vmesnik App-Connect lahko kupite in aktivirate tudi naknadno v trgovini In-Car v vašem avtomobilu.

Notranjost Volkswagna Taigo

Notranjost Volkswagna Taigo

Volkswagen Taigo v treh različicah

Volkswagen Taigo Life je bencinar z ročnim ali avtomatskim menjalnikom, ki ponuja od 95 do 110 KM (70 do 81 kW). Na 100 kilometrov porabi med 5,4 do 6,4 litre goriva, na kilometer vožnje pa napravi med 124 in 145 gramov emisij CO2.

Volkswagen Taigo Style je bencinar z ročnim ali avtomatskim menjalnikom, ki ponuja 110 KM (81 kW). Na 100 kilometrov porabi med 5,5 do 6,4 litre goriva, na kilometer vožnje pa napravi med 125 in 145 gramov emisij CO2.

Volkswagen Taigo R-Line je bencinar z ročnim ali avtomatskim menjalnikom, ki ponuja od 110 do 150 KM (81 do 110 kW). Na 100 kilometrov porabi med 5,4 do 6,4 litre goriva, na kilometer vožnje pa napravi med 124 in 145 gramov emisij CO2.

Cena Volkswagen Taigo

Z bencinskimi motorji je Volkswagen Taigo na voljo v štirih različicah, ki dosegajo različne cene. Najcenejša različica v osnovni obliki je na voljo za 19.772 €, najdražja pa je na voljo za nekoliko manj kot 27 tisoč evrov. Zaradi aktualnosti so prisotni tudi popusti, posebne ponudbe in obenem tudi dodatna oprema, ki ceno Volkswagna Taigo zvišajo oziroma znižajo.

1.0 TSI – 5 stopenjski ročni menjalnik le v različici Life (19.772 €)

1.0 TSI – 6-stopenjski ročni v različicah Life (20.521 €), Style (22.396 €) in R-Line (22.831 €)

1.0 TSI avt. – 7-stopenjski DSG v različicah Life (22.464 €), Style (24.353 €) in R-Line (24.774 €)

1.5 TSI avt. – 7-stopenjski DSG le v različici R-Line (26.684 €)

Volkswagen Taigo ni ravno navdušil v Sloveniji in po svetu

»Taigo je zopet značilni volkswagen, ki izstopa s svojo pragmatično uporabnostjo. Je oblikovno dovolj zanimiv oziroma moderen, varen, ravno prav velik in stroškovno obvladljiv družinski avto za vrsto let,« so po testni vožnji zapisali pri AMZS testu. Navdušila jih je všečna podoba, velik prtljažnik, vozne lastnosti, matrična LED žarometa in prožen motor. Neuglajeno delovanje DSG menjalnika in trda plastika na vratih pa jim nista bila všeč. V segmentu oblike in prostornosti so mu namenili 5 od 5 zvezdic, eno manj pa je prejel pri segmentih zmogljivost in poraba, vozne lastnosti in udobje ter varnost in oprema. Tri zvezdice od petih pa so mu namenili pri vrednosti glede na ceno.

»Udoben, prostoren in serijsko dobro opremljen kompaktni križanec. Solidna nadgradnja Pola in sproščena alternativa T-Crossu,« so zapisali pri Avto Magazin. Pohvalili so predvsem njegovo prostornost, ki je velika navkljub kupejevsko križanski obliki. Poleg tega jim je bila všeč tudi ergonomska solidnost, uporabniška enostavnost, dobra serijska opremljenost, kompaktno podvozje, udobje v mestni vožnji in mirnost pri avtocestni vožnji. Med slabosti oziroma graje pa so uvrstili izključno bencinske motorje (brez elektrificiranih), pusto in ponekod ceneno notranjost ter slabšo dinamično vožnjo od nekaterih konkurentov. V skupni oceni je tako Volkswagen Taigo prejel 451 točk od 600 možnih.

Spletni gigant Top Gear je o Volkswagnu Taigo povedal naslednje. »VW coupe-crossover bo nekaj oboževalcev pridobil na svojo stran zaradi športnega izgleda, drugače pa je povsem pozabljiv,« so zapisali v svojem sklepu. Pojasnili so, da je svet trenutno navdušen nad crossover avtomobili oziroma križanci, a da je na trgu trenutno veliko več drugih vozil, ki so boljša in lepša.

Volkswagen Taigo je za tiste, ki sami ustvarjajo trende

Volkswagen Taigo je za tiste, ki sami ustvarjajo trende

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: volkswagen.com

nakupovanje