• C Novo mesto
  • 10:35
  • Čet, 22.02.2024

Zimske pnevmatike 2023: Test zimskih gum in menjava pnevmatik

Kmalu bodo spet aktualne zimske pnevmatike, saj je rok za menjavo letnih pnevmatik vse bližje. Tudi letos so pri AMZS opravili test zimskih pnevmatik v dveh dimenzijah, katerega rezultate boste našli v nadaljevanju prispevka. Katere zimske gume so se odrezale najbolje?

Da pa ne pozabimo, smo priložili še datum menjave pnevmatik pred zimskimi pogoji in razloge, zakaj nam zimske pnevmatike sploh pomagajo. Saj veste, včasih pozabimo tudi najbolj logične stvari. V prispevku najdete vse, kar morate vedeti o zimskih pnevmatikah v letu 2023.

Menjava gum 2023: Rok za menjavo pnevmatik za zimo

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).

Menjava letnih za zimske pnevmatike v letu 2023

Menjava letnih za zimske pnevmatike v letu 2023

AMZS-jev test zimskih pnevmatik za leto 2023

»Naš tokratni test je še enkrat več dokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato velja pred nakupom preveriti, kakšne lastnosti ima določena pnevmatika. Naš test – tudi po novem načinu ocenjevanja – je dovolj podroben, da omogoča natančen vpogled v najpomembnejše lastnosti preskušenih pnevmatik,« so zapisali pri AMZS.

Kakšne bodo vremenske in vozne razmere v prihajajoči zimi verjetno nihče ne upa napovedati, zagotovo pa bodo vozniško zelo raznolike – in zahtevne. Zimske pnevmatike so še vedno najboljša izbira oziroma oprema za zimske vozne razmere, četudi morda ne bo toliko snega, kot ga je bilo v preteklosti. »Tokrat smo pod drobnogled vzeli pnevmatike dimenzije 205/60 R16 za priljubljene kompaktne križance in cestne terence ter pnevmatike dimenzije 225/45 R17, primerne za avtomobile nižjega srednjega razreda. Prvič smo tudi zimske pnevmatike ocenili po novih merilih, med katerimi so zdaj tudi trajnostne lastnosti. Nekaj razlik med pnevmatikami je bilo pri trajnostnih oziroma okoljskih lastnostih, še več pa smo jih opazili in izmerili pri varnostnih lastnostih …« so zapisali pri AMZS.

AMZS test zimskih pnevmatik 205/60 R16

»Pnevmatike dimenzije 205/60 R16 so zelo razširjene pri priljubljenih kompaktnih cestnih terencih, kakršen je bil tudi naš testni VW T-roc. Z njim se lahko varno vozimo tako na suhem, na mokri cesti in na snegu ter ledu s sedmimi pnevmatikami, ki so na letošnjem testu dobile skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo. Vseh teh sedem pnevmatik je tudi dobilo oceno dobro oziroma zelo priporočljivo za varnostne lastnosti. Štiri pnevmatike med temi sedmimi – dunlop winter sport 5, michelin alpin 6, goodyear ultragrip 9+ in continental wintercontact TS 870 P – so se dobro odrezale tudi pri okoljskih lastnostih, medtem ko so tri pnevmatike, ki so pri varnosti dobile oceno dobro – hankook winter i*cept RS3, bridgestone blizzak LM 005 in firestone winterhawk 4 – pri okoljskih lastnostih dosegle le oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo. Zanimivo je, da so vse tri omenjene pnevmatike slabšo oceno pri okoljskih lastnostih dobile zaradi razmeroma slabo ocenjene dobe trajanja oziroma malo kilometrov, ki jih lahko prevozimo z njimi,« pravijo pri testu zimskih gum.

Razporeditev oziroma ocene zimskih pnevmatik dimenzije 205/60 R16 si lahko ogledate na spodnji sliki.

Zimske pnevmatike 205/60 R16 H

Zimske pnevmatike 205/60 R16 H

 

AMZS test zimskih pnevmatik 215/45 R17

»Če gledamo le skupno oceno, si oceno dobro zaslužijo le štiri preskušene pnevmatike v dimenziji 225/45 R17, ki je značilna za avtomobile nižjega srednjega razreda, kakršen je na primer priljubljeni VW golf, ki je bil testni avto letošnjega testa. Continentalova pnevmatika wintercontact TS870, ki se je odrezala najbolje, je dosegla dobro oceno tako pri merilu varnosti kot pri okoljskih lastnostih. Michelinova pnevmatika alpin 6 ponuja dobre vozne lastnosti in najboljše okoljske lastnosti, zahvaljujoč majhni obrabi in kar 61.000 kilometrom predvidene dobe trajanja. Goodyearova pnevmatika ultragrip performance + je pri varnosti na enaki ravni kot Michelinova pnevmatika, pri predvideni dobi trajanja nekaj slabša (z njo lahko prevozimo le 54.400 km), a je hkrati lahka po teži in varčna pri porabi goriva. Dunlopova pnevmatika winter sport 5 je pokazala rahle slabosti na mokri cesti, a je zato dobila najboljše ocene pri predvideni dobi trajanja in pri trajnostnih merilih. Razlike med štirimi najbolje ocenjenimi pnevmatikami so na prvi pogled majhne, a dovolj velike, da omogočajo izbiro glede na vozniške sloge in potrebe uporabnikov.,« pa so pri AMZS zapisali v dimenziji 215/45 R17.

Celotno razporeditev si oglejte v spodnji fotografiji.

Zimske pnevmatike 225/45 R17 H

Zimske pnevmatike 225/45 R17 H

Zakaj so zimske gume nujno potrebne?

Zakaj sploh uporabljamo zimske pnevmatike? V nadaljevanju najdete 9 najbolj logičnih razlogov, ki pojasnjejo pomembnost zimskih pnevmatik in nenehno menjavo le teh.

  • Izboljšan oprijem: Zimske pnevmatike so zasnovane s posebnim vzorcem plasti in gumijasto zmesjo, ki zagotavlja boljši oprijem na mrzlih in spolzkih površinah. Ta izboljšan oprijem pomaga vašemu vozilu ohraniti nadzor in stabilnost na poledenelih, zasneženih ali s brozgo.
  • Zmogljivost v mrzlem vremenu: Zimske pnevmatike ostanejo prožne pri nizkih temperaturah, za razliko od celoletnih ali letnih pnevmatik, ki lahko postanejo toge v hladnih razmerah. Ta prilagodljivost zagotavlja, da se lahko pnevmatike prilagodijo cestišču, kar zagotavlja največji oprijem, tudi ko temperatura pade.
  • Krajša zavorna razdalja: zimske pnevmatike lahko bistveno skrajšajo zavorno pot vašega vozila na snegu in ledu v primerjavi z drugimi vrstami pnevmatik. To je ključnega pomena za preprečevanje nesreč in trkov v zimskem vremenu.
  • Izboljšana vodljivost: Z zimskimi pnevmatikami se bo vaše vozilo bolje obneslo v zimskih razmerah, kar bo olajšalo varno premikanje po zavojih in ovinkih. To vam lahko pomaga ohraniti nadzor nad vozilom in zmanjša nevarnost zdrsa ali zdrsa.
  • Zmanjšano tveganje akvaplaninga: Zimske pnevmatike so zasnovane tako, da učinkoviteje razpršijo snežno brozgo in vodo ter tako zmanjšajo tveganje akvaplaninga. To je še posebej pomembno pri vožnji po mokrih ali s snežnimi cestami.
  • Brezskrbnost: Če veste, da je vaše vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami, ste v zimskih mesecih lahko brez skrbi. Zaupali boste v svojo sposobnost varne vožnje tudi v zahtevnih vremenskih razmerah.
  • Podaljšana življenjska doba pnevmatik: uporaba zimskih pnevmatik v zimski sezoni lahko podaljša življenjsko dobo vaših celoletnih ali letnih pnevmatik, saj ne bodo izpostavljene težkim pogojem zimske vožnje.
  • Pravne zahteve: Zimske pnevmatike so zakonsko obvezne v zimskih mesecih. Če jih ne uporabite, ko je to zahtevano, lahko povzroči globe in kazni.
Zakaj sploh menjamo pnevmatike

Zakaj sploh menjamo pnevmatike

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com, amzs.com