• C Novo mesto
  • 11:45
  • Sre, 29.11.2023

Argentinska doga, vse o “nevarni” pasmi

Argentinska doga je ena izmed največjih pasem na svetu, saj so bili njeni prvi predstavniki vzgojeni za lov na divje svinje in obrambo pred velikimi mačkami. Argentinska doga oziroma Dogo Argentino ali Argentinski mastif izhaja iz Argentine, kar pove že njeno samo ime. V zadnjih letih je pasma prešla na slab glas zaradi slabih in neresnih lastnikov, ki primerkov niso znali primerno vzgojiti in socializirati. Ko lastniku to uspe, je doga s področja južne Amerike prečudovit pes. Vse informacije o Argentinski dogi pa v nadaljevanju prispevka.

Argentinska doga od svojih začetkov do danes

Argentinska doga ni tako stara pasma, kot so nekatere, ki imajo več stoletij dolgo zgodovino obstoja. »Šele« leta 1928 se je argentinski zdravnik in profesor Antonio Nores Martinez odločil ustvariti velikega psa čuvaja, ki bo lahko zvest ljubljenček in varnostnik. Za temelj svoje psarne je vzel avtohtonega in borbenega psa Cordobo (viejo perro de pelea cordobés). Pasma je danes že izumrla, a takrat je bilo primerkov dovolj, da so lahko ustvarjali nove pasme. To pasmo je premešal z mastifom, buldogom, bulterierjem, bokserjem, dogo, irskim hrtom in pointerjem. Več kot štiri desetletja kasneje je doktor Raul Zeballos v Združene države Amerike prepeljal prvih šest primerkov Argentinske doge.

Pes je bil vzrejen z namenom, da postane velik lovski pes in čuvaj, a obenem tudi dober prijatelj in družabnik. Najprej so ga uporabljali pri lovu na divje svinje in pume ter druge velike mačke. Kot pri vsaki taki pasmi, je tudi Argentinska doga prišla na slab glas zaradi slabih lastnikov. V nekaterih državah je še danes obravnavana kot nevarna. Pa je to res? V zadnjih letih je pasma uporabljena tudi za reševanja, vodič za slepe, vojsko, policijo in kot drugi službeni psi.

Ste vedeli, da je Argentinsko dogo prepovedano imeti na Danskem, Norveškem, Islandiji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Turčjiji, Singapurju, Kajmanskih otokih in Združenem Kraljestvu.

Argentinska doga skozi številke

Teža: 40 – 45 kg

Višina: 60 – 68 cm

Življenje: 10 – 12 let

Leglo: do 8 mladičkov

Barva: bela

Velikost: 5. FCI skupina

Argentinska doga je zvest pes

Zvestoba je glavni atribut Argentinske doge, ki je svoje domu, lastnikom in poznanim ljudem zvesta do konca. Do tujcev so primerki precej nezaupljivi, zaradi njene visoke postave pa se jo lahko marsikdo zboji. So inteligentni in pogumni psi z zelo močnimi in naravnimi instinkti varovanja doma. Se hitro naveže in zelo rad je okoli ljudi, še posebej pa obožuje, če je lahko vključen v družinske aktivnosti. Zaradi vseh teh lastnosti je najbolj pomembno to, da je lastnik Argentinske doge močna in vestna oseba, ki bo psu namenila dovolj časa, kakovostnega treninga in primerne socializacije v zgodnjih letih.

Ob šibkem in neodločnem lastniku bo pes hitro prevzel vlogo vodje, obenem pa se pretirano zaščitniško vedel so svojih ljudi. S prej omenjeno pravilno vzgojo pa je Argentinska doga igriva, vdana, ljubeča in nadvse srčkana pasma. Zelo prijazen pa je do otrok, predvsem nekoliko starejših, ki se znajo obnašati blizu psov.

Argentinski dogi ne približujmo drugih psov

Zgolj in le s socializacijo od dobesednega rojstva se bo argentinska doga ujela z drugimi psi in živalmi. Ne smemo pozabiti, da je bila pasma več desetletij uporabljena tudi za pasje boje. Tako se z drugimi psi ne ujame dobro, do istega spola pa je lahko tudi zelo agresiven. Neznane živali bo najverjetneje rad preganjal, saj ima močan lovski nagon.

Vzgoja, vzgoja in vzgoja, ko govorimo o Argentinski dogi

Argentinska doga zraste v veliko in močno žival, kar je že samo po sebi velik zalogaj, tudi če je še tako dobro vzgojena. In vzgojen mora biti, drugače lahko nastanejo velike težave. Za nakup argentinske doge naj se odločijo le lastniki, ki izražajo moč, disciplino in so rojeni vodje. Kot smo že omenili, bo pes začutil šibkost lastnika in skušal prevzeti vlogo vodje. Argentinska doga mora jasno vedeti, kdo je lastnik, kaj lahko in česa ne sme početi. Tako velikega in močnega psa nikakor ne želimo imeti nevzgojenega, nediscipliniranega in nesocializiranega. Zelo dobro je tudi prebiranje mnenj lastnikov, ki so pasmo že imeli in se z njimi povezati za lažje nadaljevanje vzgoje in treningov.

Argentinsko dogo je potrebno vzgajati od prvega trenutka in do konca

Argentinsko dogo je potrebno vzgajati od prvega trenutka in do konca

Argentinska doga obožuje aktivnosti in notranjost

Veliko aktivnosti in gibanja za pasmo, ki je bila vzrejena kot lovski pes, je najbolj pomemben dejavnik v njenem vsakdanu. Enkrat dnevno se mora lastnik z njo odpraviti na dolg sprehod, skozi dan pa mu moramo nameniti tudi druge aktivnost in igre, ki bi ga zabavale in učile.

Predstavnika pasme imamo lahko v stanovanju in hiši, a pod enim pogojem. Imeti mora dovolj možnosti za zunanje aktivnosti, kjer v korist še kako pride ograjeno dvorišče ali ograjeni vrt, ki mu omogoči dovolj manevrskega prostora. Čeprav bo zunaj Argentinska doga zelo uživala, ne gre za pasmo, ki je primerna za zunanje življenje.

Skrb za Argentinsko dogo in njeno zdravje

Argentinska doga ima kratko in gladko dlako, ki močno olajša celotno nego za psa. Nega za to pasmo je sila enostavna, saj ga je občasno potrebno le skrtačiti in mu pristriči kremplje. S tako kratko dlako pride tudi minimalen vonj in minimalno odpadanje dlak. Tudi zaradi tega je zelo primeren za življenje v notranjih prostorih.

Zaradi križanja večjega števila pasem v preteklem stoletju, Argentinska doga nima veliko zdravstvenih težav. Kljub temu pa je ravno zaradi križanja potrebno biti pozoren na možnost oglušelosti, saj je nastala s križanjem pasem, ki so k temu nekoliko bolj nagnjene. V kolikor bosta imela oba predstavnika oziroma starša normalen sluh, potem bo najverjetneje enako tudi pri mladičkih. Ob nakupu in izbiri mladičkov je tako zelo pomembno, da se o tem prepričamo že prej. Nekatere študije navajajo, da naj bi bila približno 10-odstotna možnost za oglušelost pri posameznikih te pasme.

Argentinska doga potrebuje veliko aktivnost, igranja, zabave in kar je najbolj pomembno, vztrajnega in močnega lastnika

Argentinska doga potrebuje veliko aktivnost, igranja, zabave in kar je najbolj pomembno, vztrajnega in močnega lastnika

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com