• C Novo mesto
  • 11:23
  • Ned, 14.04.2024

Bostonski terier: prikupni gentleman v smokingu

Bostonski terier je s svojim dvobarvnim kožuščkom, ki spominja na smoking, in velikimi temnimi očmi zagotovo ena izmed najbolj prikupnih in ljubkih pasem na svetu. Je majhen, živahen, prijateljski in se odlično razume s celo družino. Prihaja iz Amerike, kot pove že ime. Ali veste, katere so značilnosti te prikupne pasme in kako skrbeti zanjo? Berite dalje! 

Bostonski terier je vedno slavnostno napravljen za vsako priložnost

Bostonski terier je majhen in eleganten; zaradi zelo značilnega vzorca barve kratke dlake, ki spominja na slovesni jopič, se ga je oprijel vzdevek “gentleman”. Je majhen in ima dokaj kratke noge in rep ter majhna, pokončna ušesa, vedno našpičena za novo dogodivščino, posladek ali sprehod. Odlikuje se z dobro proporcioniranim telesom in širokim prsnim košem. Njegov svetlikajoč kožušček je navadno dokaj gladek, brez gub kot pri nekaterih drugih pasmah. Njegov kratek rep je lahko bodisi zvit v spiralo ali pa raven; ena izmed njegovih najbolj prikupnih lastnosti pa je nasprotje med kvadratno oblikovano glavico in velikimi, okroglimi temnimi očmi, ki lahko polepšajo še tako težek dan. 

“Daj tačko! Priden.”

Bostonski terier ni samo lep, ampak tudi izjemno intiligenten. Hitro se uči, zato z njim med treningom ne bi smeli imeti težav. Ta pasma je precej zaščitniška do svojih lastnikov, zato lahko pri njem opazite nekaj teritorialnega vedenja; vendar se hitro spoprijatelji z neznaci, ko vidi, da nimajo nobenih slabih namenov. V preteklosti so to pasmo zaradi kompaktne zgradbe in širokega prsnega koša na žalost uporabljali za pasje borbe, vendar se je ta praksa na srečo hitro opustila; bostonski terier je tako prijazen in dobrovoljen, da je hitro postal priljubljen domač ljubljenček. Danes marsikateri bostonski terier nastopi kariero tudi kot terapevtski pes.

Življenjska doba

Bostonski terier načeloma živi med 11 in 13 let, v nekaterih primerih pa celo dlje.

Velikost

Bostonski terier je precej majhna pasma; v višino ne bo zrasel več kot nekaj decimetrov, njegova teža v odrasli dobi pa najbrž ne bo presegla dobrih 10 ali 11 kilogramov.

3 pomembna pravila nege

  1. Bostonski terier potrebuje redno krtačenje

Čeprav kratkodlaki kožušček lahko pomeni težavo v ekstremnih temperaturah, po drugi strani pomeni, da vam ga v poletnih mesecih ni treba striči. Čisto dovolj je, če ga enkrat na teden nežno skrtačite, in tako boste odstranili vso odpadajočo dlako; po tem bo vaš “gentleman” spet čedno svetleč. Redno krtačenje kožuščka je pomembno tudi zato, ker bo spodbudilo rast novih dlak v zameno za odpadle. Brez skrbi, bostonski terier ne izgublja veliko dlake, tako da vam ne bo treba ves čas sesati – če ga boste le redno krtačili.

2. Redno striženje krempljev

To je prav tako pomembno kot krtačenje, če ne še celo bolj. Če svojemu bostonskemu terierju ne boste redno strigli krempljev, se prav lahko zgodi, da bo njegova hoja otežena, da se bo znašel v bolečinah ali pa da se bodo kremplji med hojo odtrgali. Zato je pomembno, da temu posvečate pozornost in ne pozabite na redno striženje krempljev.

3. Redno krtačenje zob

Če ne želite, da vaš bostonski terier razvije vnetje dlesni ali pa slab zadah, nikar ne pozabite redno krtačiti njegovih zob, s čimer boste preprečili delovanje škodljivih bakterij.

Domači ljubljenček ni zabava, ampak odgovornost

Bostonski terier je izjemno prikupen, majhen in lahko učljiv; zato je precej primeren tudi za družino z otroki, ki ga bodo zagotovo vzljubili. Pa vendar je vzgoja psa v prvi vrsti odgovornost, zato se, preden se odločite za sprejem novega štirinožnega družinskega člana v svoj dom, temeljito pogovorite z otroki in jim razložite, kaj pomeni skrbeti za ljubljenčka. Naredite jasen razpored, kdo bo kdaj peljal kužka ven, kdo bo skrbel za njegovo posodico z vodo in hrano in kdo bo z njim hodil v pasjo šolo. Zelo pomembno je, da vzpostavite jasno strukturo že od samega začetka, ko se pes šele navaja na vaš dom; to bo pomagalo pri njegovi vzgoji, obenem pa mu bo tudi dalo občutek varnosti in stabilnosti.

Dieta: bostonski terier ima odličen apetit

Prehrana bostonskega terierja je precej podobna prehrani drugih pasem. Potrebuje precej beljakovin in zdrave maščobe; glavna sestavina njegove diete mora zato biti mesna prehrana.

Čeprav je bostonski terier zelo majhen in ljubek, naj vas to ne zavede. Bostonski terier ima izjemen apetit, in če ga boste hranili brez pravega urnika, je prav mogoče, da bo jedel več, kot je zanj dobro. Zato naredite urnik hrane in ga ne hranite kar počez, vsakič kadar se vam zazdi, da bi lahko bil spet lačen. Prekomerna telesna teža lahko povzroči težave z dihanjem in hojo, zato je bolje biti previden. Vsekakor pa morate paziti, da bo vedno imel na voljo svežo vodo in da nikdar ne pozabite na njegov urnik obrokov.

Odrasli bostonski terier načeloma potrebuje nekako dva obroka na dan, medtem ko mladički (mlajši od leta in pol) potrebujejo najmanj tri obroke za uspešno rast.

Pomembno je vedeti …

Bostonski terier spada med pasme s kratko dlako, zato ne prenese zelo mrzlega ali zelo vročega vremena. Kadar so temperature zelo nizke, pazite, da se ne utrudi; poskusite ga peljati na sprehod po senci. V zimskih mesecih ga lahko za sprehod oblečete v pasja oblačila, ki ga bodo ščitila pred nizkimi temperaturami. V prikupnem in udobnem plašču bo videti še bolj ljubko!

Bostonski terier ima široke nosnice in ni nenavadno, če ga boste med dremanjem kdaj slišali malce zasmrčati. Naj vas ne skrbi, če bo včasih oddajal zvoke, podobne kihanju – to pomeni, da si čisti dihalno pot.

Kakšne igračke ima rad bostonski terier?

Bostonski terier je živahen, igriv in intiligenten, in pomembno je, da ga ohranjate aktivnega. Ne potrebuje ničesar preveč zapletenega. Tako kot večina drugih kužkov bo užival, če mu boste metali teniško žogico, ki vam jo bo nato prinesel nazaj. Lahko mu kupite tudi posebne igračke, kot je npr. kost za žvečenje; to ga bo ohranjalo zaposlenega, kadar ga boste pustili samega.

Bostonski terier je izjemno prijazen, voljan spletati nova prijateljstva in se učiti novih stvari, in predstavlja odličnega prijatelja za vso družino. Tako predstavlja odlično izbiro tudi za nove lastnike psov. Z njim vam zagotovo nikdar ne bo dolgčas, in če se ga odločite sprejeti v svoj dom, vam z njim ob strani zagotovo nikdar ne bo dolgčas!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Bostonski terier: prikupni gentleman v smokingu
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.