• C Novo mesto
 • 16:31
 • Ned, 14.04.2024

Čebelji vosek: kako narediti svojo lastno kremo?

Čebelji vosek lahko najdemo v različnih kremah, pa tudi v mazilih za ustnice in nekaterih izdelkih za nego las, saj jih dela sijoče in gladke. Čebelji vosek je izjemno vsestransko uporaben material, ki vlaži in pomirja kožo ter ji pomaga pri obnavljanju, prav tako pa zmanjšuje tudi učinke staranja. V tem članku vas bomo naučili, kako narediti svojo lastno kremo in balzam za ustnice iz čebeljega voska, ki bosta vlažila in nahranila vašo kožo. 

Zakaj se splača naučiti, kako narediti svojo lastno kremo in druge kozmetične produkte?

Obstaja več razlogov, zakaj se splača izdelovati svoje lastne negovalne in lepotilne izdelke:

 1. Nadzorujte, kaj vnašate v svoje telo

Prvi razlog je, da lahko tako sami nadzorujete, kaj boste dali na svojo kožo, oziroma v primeru balzama za ustnice celo zaužili; če sami izdelate svojo lastno kremo ali balzam, imate možnost, da izberete naravne in organske sestavine.

2. Naredite kremo s svojim lastnim osebnim pridihom

Z izbiro sestavin lahko vplivate tudi na vonj končnega izdelka, ki bo tako resnično po vašem okusu.

3. Če imate težave s suho kožo, lahko naredite svojo lastno kremo, ki bo občutno izboljšala stanje 

Obstaja veliko razlogov, zakaj ima danes veliko ljudi težave s suho in utrujeno kožo. Vreme, dolge prhe z vročo vodo, hormonske spremembe in neredna nega kože lahko slednjo pustijo v slabem stanju. Na srečo lahko stanje kože z nekaj nege dokaj dobro popravimo.

4. Izdelava kreme je zabavna!

Zakaj ne bi projekt izdelave lastne kreme oz. balzama za ustnice spremenili v zabavo s prijatelji? V mrzlih dnevih krema in balzam za ustnice prideta vsakemu prav!

Kako pripraviti svojo lastno vlažilno kremo in balzam za ustnice

Potrebovali boste le nekaj osnovnih sestavin, ki so enake v obeh receptih. Ključna sestavina obeh receptov je čebelji vosek, pomembno pa je tudi karitejevo maslo. Obe sestavini imata to odlično lastnost, da poskrbita za to, da je krema oz. balzam v trdnem stanju, dokler jo oziroma ga ne nanesete na kožo, obenem pa imata tudi blagodejne učinke na kožo.

Kje dobiti čebelji vosek in karitejevo maslo

Karitejevo maslo, tako kot čebelji vosek, sicer ne morete najti na policah prav vsake trgovine, vendar lahko oboje kupite v specializiranih trgovinah, lekarnah ali naročite preko spleta. Obe sestavini sta dokaj cenovno dostopni.

Kokosovo olje je danes že prav preprosto dobiti v vsaki bolje založeni špecerijski trgovini, saj je odlično tudi za pripravo hrane, olivno olje pa imate po vsej verjetnosti že tako ali tako doma.

Čebelji vosek lahko uporabimo za izdelavo vlažilne kreme

Za pripravo kreme s čebeljim voskom potrebujete:

1 jedilno žlico olivnega olja;

2 jedilni žlici kokosovega olja;

2 jedilni žlici čebeljega voska;

1 jedilno žlico karitejevega masla.

Priprava kreme s čebeljim voskom:

 1. korak: dodajte eno jedilno žlico olivnega olja, dve jedilni žlici kokosovega olja, dve jedilni žlici čebeljega voska in eno jedilno žlico karitejevega masla v veliko stekleno posodo.
 2. korak: vzemite lonec in vanj nalijte nekaj prstov vode.
 3. korak: segrejte vodo, tako da ustvarite pogoje za parno kopel. Tako se bodo sestavine stopile, vi pa jih popolnoma zmešajte med sabo.
 4. korak: nalijte kremo v popolnoma očiščeno posodo, v kateri boste shranili kremo. Pomembno je, da lahko posodico po vsaki uporabi neprodušno zaprete. Pustite na sobni temperaturi, tako da se krema ohladi; zaradi tega bo postala tudi trša in manj tekoča.

Kako shraniti vašo novo domačo kremo iz čebeljega voska?

Ker so to naravne sestavine, rok trajanja kreme ni enak kot pri produktih, ki jih kupite v trgovini. Shranite kremo na suhem in hladnem mestu, npr. v spodnjem predalu omare. Nikar je ne puščajte na soncu. Kremo nanašajte na čisto kožo s čistimi rokami. Po uporabi ne puščajte kozarca s kremo odprtega. Če se boste držali vseh teh navodil, lahko vaša krema zdrži več tednov uporabe.

Kaj storiti, če imate težave z mastno kožo?

Če imate težave z mastno kožo ali pa vas pogosto mučijo akne, se splača, da v svojo domačo kremo dodate tudi jojobino olje, ki ne maši por in ima protivnetne učinke. Jojobino olje bo navlažilo kožo, zaradi česar ta sčasoma ne bo več proizvajala toliko odvečne maščobe.

Dodaten nasvet: jojobino olje lahko uporabite tudi za čiščenje kože.

Čebelji vosek lahko uporabimo tudi za izdelavo balzama za ustnice

Čebelji vosek je v kozmetiki tako zelo priljubljen zaradi svoje izjemne prilagodljivosti in večnamenskosti. Po eni strani deluje kot tista sestavina, ki poskrbi za trdnost končnega produkta, po drugi strani pa ima tudi blagodejne učinke na kožo. Zato je tudi v tem receptu čebelji vosek ena izmed glavnih sestavin.

Sicer je mogoče balzam pripraviti tudi brez karitejevega masla, vendar bo v tem primeru imel drugačno teksturo. Karitejevo maslo ima ogromno koristnih učinkov na vašo kožo, saj je polno maščobnih kislin in vitaminov, ki imajo vlažilen in hranilen učinek na vašo kožo. Polen tega ima tudi protivneten učinek, kar lahko pomaga izboljšati težave s kožo.

Za izdelavo balzama za ustnice s čebeljim voskom potrebujete:

 1. tri jedilne žlice olivnega olja;

2. eno jedilno žlico kokosovega olja;

3. eno jedilno žlico čebeljega voska;

4. eno jedilno žlico karitejevega masla.

Kako pripraviti svoj lasten balzam za ustnice s čebeljim voskom:

 1. korak: vzemite stekleno posodo; lahko uporabite isto oziroma podobno kot v prejšnjem receptu, in jo postavite na vrh lonca, v katerem boste segreli vodo. V posodo dodajte tri jedilne žlice olivnega olja, eno jedilno žlico kokosovega olja, eno jedilno žlico čebeljega voska in eno jedilno žlico karitejevega masla.
 2. korak: prižgite ploščo na zmerno temperaturo, tako da se bodo sestavine začele topiti. Zmešajte, tako da bo masa povsem gladka in posameznih sestavin balzama ne bo mogoče ločiti med sabo.
 3. korak: ko so vse sestavine povsem zmešane med sabo in imate pred seboj gladko maso, jo nalijte v čisto posodico, v kateri boste shranili svoj novi balzam. Idealno je, če je posodica nizka in široka, kar bo olajšalo nanašanje; uporabite lahko tudi prazno posodico, v kateri je bil nekoč balzam, ki ste ga že porabili, vendar morate v vsakem primeru paziti, da je posodica povsem čista.
 4. korak: tako kot pri kremi se mora vsebina posodice nekoliko ohladiti. Postavite posodo na hladno mesto za nekaj časa in že čez kakšno uro boste opazili, da se je masa strdila.

Tako kot kremo s čebeljim voskom shranjujte balzam na hladnem in suhem prostoru in ga nanašajte s čistimi rokami.

Veliko sreče pri izdelavi svojih lastnih kozmetičnih izdelkov!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash