• C Novo mesto
  • 16:24
  • Čet, 22.02.2024

Električni radiator: Prednosti in slabosti

Električni radiatorji so energetsko učinkovita metoda za ogrevanje katerega koli prostora, idealna za nepremičnine brez dostopa do oskrbe s plinom. Električni grelniki so enostavni za namestitev, saj za delovanje potrebujejo samo električno vtičnico, pogosto vključujejo armature, tako da jih je mogoče uporabljati s pritrjevanjem na steno ali brez. Električni radiatorji so napolnjeni s termodinamično tekočino, kot je olje, ki pri uporabi z elektriko prehaja v toplotno energijo. To pomeni manj vzdrževanja kot pri radiatorjih, napolnjenih z vodo, saj električnih ni treba odzračevati. Vsak električni radiator je opremljen s termostatom, ki nadzoruje količino energije, potrebno za vzdrževanje želene temperature. V prispevku bomo preverili prednosti in slabosti električnih radiatorjev, nekaj besed pa bomo posvetili tudi ceni in vzdrževanju.

Električni radiatorji so v vzponu

Električni radiatorji so samostojne enote, ki se namestijo na notranje stene okrog doma. Za razliko od tradicionalnih radiatorjev za centralno ogrevanje jih ni treba povezati z mrežo cevi, zaradi česar so enostavni za namestitev in zamenjavo. Električni radiatorji so lahko opremljeni s suhimi elementi ali toplotno tekočino, kot je olje.

Prednosti električnih radiatorjev

Učinkovitost večine sodobnih električnih ogrevanj je odlična, saj se skoraj 100 odstotkov električne energije pretvori v toploto. Če ima vaš dom vgrajeno dobro izolacijo, potem je lahko električno ogrevanje s sodobnimi električnimi grelniki eden najučinkovitejših načinov ogrevanja vaše nepremičnine.

Električno ogrevanje ne ustvarja emisij ogljikovega dioksida, za razliko od določenih drugih načinov. Sodobni električni radiatorji so opremljeni z nizom funkcij za varčevanje z energijo, ki pomagajo zmanjšati vašo porabo energije in znižati račune za ogrevanje ter vas ogreti in hkrati preprečiti izgubljeno energijo.

Sodobne rešitve električnega ogrevanja imajo pametno krmiljenje ogrevanja, tako da jih je mogoče upravljati na daljavo s pametnimi telefoni in tablicami. To vam omogoča učinkovitejše upravljanje moči ogrevanja in posledično znižanje računov za energijo. Toploto lahko regulirate za posamezne prostore, medtem ko spite in tudi ko ste na dopustu.

Sodobno elektronsko krmiljenje električnih radiatorjev omogoča nastavitev termostata, da se grelec izklopi, ko doseže nastavljeno temperaturo. Ti pametni električni grelniki bodo samodejno izračunali, koliko toplote shranijo čez noč, na podlagi sobne temperature, prejšnje uporabe in sprememb dnevnih vremenskih vzorcev. Nekateri električni grelniki lahko celo zaznajo, ali je v prostoru odprto okno, in temu primerno prilagodijo izhodno temperaturo.

Električni radiatorji imajo zelo gibljivimi deli in brez priključenega kotla potrebujejo zelo malo vzdrževanja. Prav tako jih ni treba servisirati letno, kar vam prihrani denar in težave.

Električno ogrevanje ponuja fantastično prilagodljivost. Električne radiatorje in akumulacijske grelnike je mogoče namestiti na majhnih ali zahtevnih lokacijah. Idealni so tudi za prizidke, predelave podstrešij in zimske vrtove, ko morate ogrevati eno sobo in zmanjšati stroške, tako da se izognete nepotrebnim dragim cevovodom in ožičenju.

Zasnova električnega ogrevanja se je v zadnjih letih razvilatoliko, da bi potrošniku ponudila veliko izbiro elegantnih električnih radiatorjev, držal za brisače in krmilnikov. Od tradicionalnih do sodobnih stilov, nekaj za vsak okus in opremo.

Električni radiatorji so zelo priljubljen način ogrevanja, vprašanje pa vedno ostaja - so električni radiatorji pameten način ogrevanja

Električni radiatorji so zelo priljubljen način ogrevanja, vprašanje pa vedno ostaja – so električni radiatorji pameten način ogrevanja

Slabosti električnih radiatorjev

Tehnologija električnega ogrevanja hitro napreduje, kar pomeni, da lahko nekateri sistemi hitro zastarijo. Zanimiv primer tega so akumulacijski grelniki, izdelani pred letom 2017. Ti so manj učinkoviti kot ultra moderne rešitve, zahvaljujoč sorazmerno nedavnemu napredku tehnologije.

Stroški nakupa električnega ogrevalnega sistema so lahko dražji od drugih načinov, kot je plinski kotel. Vendar pa imajo akumulacijski grelniki, električni radiatorji in držala za brisače manj gibljivih delov kot plinski in oljni kotli, zato so cenejši za vzdrževanje in je bolj verjetno, da bodo zdržali dlje.

Starejši električni radiatorji so lahko zelo neučinkoviti, včasih zagotavljajo več toplote, kot je potrebno za prostor. Ta odvečna energija je učinkovito izgubljena. Vendar pa so grelniki za shranjevanje preoblikovani iz tega, kar so bili, v nekaj veliko bolj učinkovitega in stroškovno učinkovitega za vsak dom.

Kateri električni radiator izbrati?

Električni radiator mora biti pravi za vsako gospodinjstvo. Kako torej izbrati pravi električni radiator? Potrebno je preveriti kar nekaj lastnosti. To so velikost, poraba električne energije, tip električnega radiatorja, način namestitve, videz, varnostna tipala, prijaznost okolju, način priklopa. cena in mesto namestitve. Vse te reči bodo in morajo vplivati na izbiro električnega radiatorja.

Za ogrevanje prostora v velikosti 4,5 m² bo zadostoval električni radiator z močjo 500 W.Za prostore, ki merijo10 m² bodo zadostovali električni radiatorji z močjo 750 W.Prostor s površino 25 m² potrebuje električni radiator z močjo 2000 W.Prostori, ki presegajo površino 50 m² pa bodo potrebovali električne radiatorje z močjo, ki je večja od 4.000 W.

Vzdrževanje električnega radiatorja

Tudi električne radiatorje občasno očistiti. Seveda je pred tem potrebno prebrati knjižico z navodili in opozorili proizvajalca. Vedno je pametno oziroma skoraj nujno prepustiti servis ali popravilo pooblaščenemu izvajalcu. Prav tako niso dovoljene predelave radiatorjev, saj bi to utegnilo biti nevarno ali škodljivo. V notranjosti naprav ni nobenih delov, ki bi bili potrebni vzdrževanja z vaše strani, zato je nikoli ne odpirajte. Česar se držite pri beli tehniki in drugih gospodinjskih aparatih, se držite tudi tokrat.

Preden se lotite čiščenja radiatorja ga izključite iz električnega omrežja in počakajte da se popolnoma ohladi. Šele nato ga lahko očistite, najbolje kar s suho in mehko krpo. Prah, ki se lahko nabere na cevnih pregibih lahko odstranite tudi s pomočjo mehkega čopiča ali s pomočjo sesalnika za prah. Nikoli pa naprave ne čistite z agresivnimi čistilnimi sredstvi, saj bi lahko škodovale ohišju ali pa tudi celotnemu delovanju.

Vzdrževanja električnega radiatorja se raje izognite in to prepustite strokovnjakom

Vzdrževanja električnega radiatorja se raje izognite in to prepustite strokovnjakom

Cena električnega radiatorja

Znesek, ki ga boste morali odšteti za električni radiator, se najpogosteje začne pri 100 evrih. Tu so najpogosteje na voljo manj kakovostni, manj varčni, manjši in okornejši električni radiatorji. Najvišja cena električnih radiatorjev, ki jih prodajajo klasični slovenski ponudniki, se giblje med 550 in 600 evri. Zlata sredina je prav nekje vmes, saj lahko kakovosten in zadosten električni radiator najdemo že za 250-350 evrov. Vse pa je odvisno od zahtev glede videza, prostora za segrevanje in drugih dejavnikov, ki smo jih opisali v prejšnjem odstavku.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com