• C Novo mesto
  • 11:58
  • Pet, 19.04.2024

Hitra pravila pri obrezovanju sadnega drevja

Obrezovanje sadnega drevja in obrezovanje dreves nasploh je pomembna naloga pri skrbi za naše zelene velikane. Tako kot ljudje se tudi rastline drugačejo odzivajo na pogoje in dejavnike, obenem pa zahtevajo tudi različne ravni skrbi. Tu je potrebno misliti tudi na obrezovanje dreves, ki je zelo pomembna naloga pri pravilni rasti in življenju vsakega drevesa. Kaj je potrebno vedeti pri obrezovanju dreves in kakšne razlike je potrebno upoštevati pri obrezovanju sadnega drevja?

Obrezovanje dreves je pomembna naloga, ki jo je vredno opravljati redno

Obrezovanje dreves mora biti vsakoletna naloga, saj se lahko s tem rutinsko zoperstavimo vsem poganjkom naproti. Če bomo to opravilo zamikali in zamikali, bodo na drevesu kmalu močne veje, ki bodo še kako otežile vsako nadaljnje obrezovanje dreves. V kolikor bomo drevesa obrezovali redno in s tem manjše posegali v samo rastlino, se bomo izmaknili večjim posegom in težavnosti. In kaj vse vpliva na obrezovanje dreves?

Med glavnimi dejavniki so vsekakor vrsta drevesa, starost, tip lesa in čas obrezovanja. Zraven lahko brez težav prištevamo tudi manjše dejavnike kot so oblika, postopki, orodje in podobno.

Obrezovanje dreves spodbudi njihovo rast in cvetenje, obenem pa poskrbi za hitrejši pretok rastlinskih sokov po rastlini. Poleg tega se s tem tudi podaljša življenjska doba rastline, kar bo dobro tudi za lastnike teh dreves.

Obrezovanje dreves v letnih časih

Pomlad in pozna zima sta letna časa, ki ju štejemo kar skupaj, predvsem v zadnjih nekaj letih. Gre za čas, ki bi mu lahko pripisali naziv pravega časa za obrezovanje dreves. Ker mraz ni več tako izrazit, ni strahu pred poškodbami poganjkov v obliki zamrzlin in posušenosti. Izjema so listavci in sadno drevje, saj se nekje med januarjem in marcem prične v njih nabirati večja količina rastlinskih sokov.

Pozna pomlad je čas, ko veliko dreves cveti in jih raje pustimo pri miru vse tja do konca maja.

Poletje je letni čas v katerem je obrezovanje dreves povsem neškodljivo, saj se rezna mesta hitro zacelijo in zasušijo, drevesne rane pa se hitro zaprejo. Med junijem in zadnjimi dnevi avgusta se prav tako ni potrebno ozirati na rastlinske sokove, ki so se že porazdelili po rastlini oziroma drevesu in že začeli upadati.

Jesen in zima sta časa, ki ju pri obrezovanju dreves štejemo kar skupaj. Med poznim septembrom in januarjem so drevesa, tako kot večina rastlin, v stanju mirovanja. V tem času ne razvijajo novih poganjkov in se ne debelijo, obenem pa ti meseci niso primerni za obrezovanje dreves. Rezna mesta bi se celila zelo počasi, same rane pa bi bile nagnjene k infekcijam in ostale brez zaščite pred mrazom. Strokovnjaki se strinjajo, da je lahko v teh časih možno obrezovati le tista najbolj žilava in trdoživa drevesa – jablana in gaber.

Obrezovanje dreves je naloga, ki jo je pametno opravljati redno, saj si jo s tem tudi olajšamo

Obrezovanje dreves je naloga, ki jo je pametno opravljati redno, saj si jo s tem tudi olajšamo

Obrezovanje sadnega drevja je še nekoliko bolj pomembno

Potrebno je vedeti, da bodo sadna drevesa rodila tudi brez posebnega obrezovanja in v slabih pogojih. A če jim ponudimo ustrezno nego in obrezovanje ter s tem nudimo odlične pogoje, bodo njihovi plodovi bolj kakovostni in v obilju. Posledično bo z obrezovanjem sadnih dreves blestelo tudi samo sadje, ki bo prave velikosti, prave oblike in pravega okusa.

Kako poteka obrezovanje sadnih dreves?

Obrezovanje dreves zahteva kar nekaj znanja, ki si ga je moč nabrati skozi izkušnje ali opazovanje mojstrov, ki to znajo. Za obrezovanje sadnega drevja boste potrebovali sadjarske žage in škarje, s katerimi boste pri mlajših drevesih odstranili poganjke, ki jih ne želite imeti. Glavni cilj obrezovanja sadnega drevja je usklajevanja rasti in rodnosti ter oblikovanje krošnje v obliko, kjer sonce prodira do popolnoma vseh plodov. Najlažje bo obrezovanje pri mladih drevesih in pri tistih starejših drevesih, kjer smo v preteklih letih obrezovanje tudi redno izvajali. Paziti moramo na to, da bodo rezi gladki in nikoli razcefrani, saj lahko tako pride do težav pri celjenju in možnosti nastanka infekcije.

Zelo pazljivi moramo biti pri starejših drevesih, kjer se je potrebno držati nekaterih nasvetov. Stare veje vedno režemo tik ob deblu oziroma glavni veji. Poleg tega pa zredčimo poganjke tako, da porežemo oziroma odstranimo tiste, ki niso najlepši in ne rastejo lepo. Vse to so stvari, ki se lahko pri poganjkih rešujejo že s prvimi leti rastočega drevesa. Z vsakim odloženim obrezovanjem bo zadeva težja in vse bolj zahtevna. Znalo se bo zgoditi, da bo zahtevala izkušenega mojstra.

Hitra pravila obrezovanja sadnega drevja

Vsako drevo je drugačno, kar pa ne pomeni, da nekatera pravila ne veljajo za vse vrste. Pri obrezovanju sadnega drevja se je pametno držati naslednjih pravil oziroma nasvetov. Pozorni bodite na mesto reza, njegovo smer in obseg le tega – vpliva na celjenje in preprečuje okužbe in infekcije. Tako mora biti velikost reza maksimalno osem centimetrov, režite pa povsem pri deblu ozitoma glavni veji. Upoštevajte čim bolj naravno obliko drevesa in krošnje, kjer je potrebno zadostiti taki obliki, da je izkoriščen celoten prostor za rast plodov. Pri obrezovanju sadnega drevja ni pametno odstraniti več kot četrtine oziroma 25 odstotkov krošnje, saj lahko s tem resno oslabimo korenine in celo spodbudimo rast divjih poganjkov. Pri obrezovanju sadnega drevja preverite krošnjo pred samim posegom in si oglejte njeno obliko ter pot vej. Vedno najprej odrežite stare in polomljene veje. Sledijo veje, ki se med seboj močno dotikajo in tiste, ki motijo okolico (možnost rasti ob cesti ali na sosednjo posest).

Obrezovanje sadnega drevja izboljša kakovost plodov in podaljša njihovo življenjsko dobo

Obrezovanje sadnega drevja izboljša kakovost plodov in podaljša njihovo življenjsko dobo

Cena obrezovanja dreves v Sloveniji

Veliko storitvenih podjetij po Sloveniji ponuja tudi strokovno obrezovanje dreves. Cene se pri teh podjetjih začenjajo pri 50 evrih na drevo, ki ni višje od treh ali štirih metrov. Cena se nato povišuje z velikostjo drevesa in posledičnim številom le teh. Prav tako so cene različne glede na vrsto drevesa (iglavec, listavec), zahtevnost obrezovanja in nekatere druge dejavnike.

  • Cena obrezovanja drevesa iglavec znaša od 50 do 250 evrov
  • Cena obrezovanja drevesa listavec znaša od 70 do 300 evrov

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com