
Obrezovanje sadnega drevja: najboljša tehnika
Obrezovanje sadnega drevja je ključnega pomena za zdravje in rodovitnost rastline. Spodbuja razvoj zdravega debla drevesa, pripomore k ustreznemu dotoku zraka in svetlobe ter spodbuja rast in rodovitnost plodov. Ne glede na to, ali se z obrezovanjem ukvarjate prvič ali pa imate s tem že kar nekaj izkušenj, vam svetujemo, da preberete spodnje nasvete in še dodatno izboljšate pridelek. Več o obrezovanju cvetlic, pa si poglejte tukaj.

Zakaj je potrebno obrezovati sadno drevje?
Sadna drevesa bi seveda rasla tudi brez obrezovanja, nekateri strokovnjaki menijo, da bi sadeže obrodila celo prej. Zakaj je torej obrezovanje sadnega drevja sploh potrebno? Razlog se skriva v tem, da bi se drevesa brez obrezovanja prehitro iztrošila, poganjkov bi bilo manj, obstoječi pa bi se postopoma povesili. Plodovi neobrezanih dreves so pogosto manjši, manj zreli in posledično manj okusni. Neobrezane krošnje pogosto zadržujejo tudi preveč vlage, zaradi česar lahko drevo napadejo različne bolezni, med drugim tudi glivične.
Z obrezovanjem pa poskrbimo za optimalno količino svetlobe in prezračevanja v krošnji, zaradi česar sadje posledično bolje in dlje časa uspeva. Odstranimo tudi poškodovane, bolne ali mrtve dele lesa in tako dodatno poskrbimo za drevo. Drevesa postanejo z obrezovanjem tudi zelo enostavna za vzdrževanje in obiranje sadežev, prav tako lahko na tak način natančno nadzorujemo višino in obliko drevja.
Kdaj je najboljši čas za obrezovanje sadnega drevja?
Večino sadnih dreves bi morali obrezovati, ko so še v stanju mirovanja, to pomeni zgodaj spomladi ali celo pozimi. Seveda pa je čas obrezovanja v veliki meri odvisen od vrste sadnega drevja, vremena oziroma podnebja in seveda vaših ciljev. Ali želite zmanjšati velikost drevesa? Ali pa morda želite spodbuditi mlado sadno drevo, da hitreje raste? Je drevo bolno ali poškodovano? So njegovi plodovi slabe kakovosti? Natančno premišljeno obrezovanje sadnega drevja ob pravem času v letu vam lahko pomaga doseči cilje in želje.


- Obrezovanje pozimi
Zimsko obrezovanje sadnega drevja je še posebej koristno za mlada drevesa, saj spodbuja bujno rast. Jeseni sadna drevesa potegnejo energijo iz svojih zelenih listov in jo za zimo shranijo v koreninah. Listi se obarvajo, običajno postanejo rjavi in odpadejo z drevesa. Sadna drevesa skorajda mikoli ne rastejo v zimskih mesecih in so v stanju mirovanja. To pomeni, da med zimo porabijo le majhen odstotek shranjenih hranil, da se ohranijo pri življenju.
Zimsko obrezovanje je lahko zelo priporočljivo predvsem v krajih s hladnim podnebjem, saj je drevo v mirovanju, brez listov, cvetov ali sadja. To pomeni, da lahko zelo enostavno opazite strukturo drevesa in se odločite, katere dele obrezati. Kljub temu pa se nekateri sadjarji izogibajo obrezovanju sadnih dreves v zgodnji zimi, saj je takrat rast vej minimalna in posledično drevo ne more zaceliti ran, ki jih povzročijo rezi. Konec zime je zato veliko bolj primeren čas za obrezovanje, saj bo s prihodom pomladi drevo lažje zacelilo rane.
- Obrezovanje spomladi
Ko se bliža pomlad, postanejo dnevi daljši, vreme toplejše, drevesa pa se počasi prebujajo iz mirovanja. V koreninah se nahajajo sladkorji in energija, ki jo bodo uporabila za spomladansko rast. Popki na drevesu se počasi odpirajo, poganjati začnejo listi, cvetje in v nekaterih primerih tudi mlado sadje. Prednost obrezovanja sadnega drevja spomladi je lažje prepoznavanje in odstranjevanje vej, ki niso preživele zime. To je še posebej značilno za breskve ali marelice.
Po drugi strani pa obrezovanje spomladi ne bo v spodbudilo rasti drevesa v tolikšni meri kot če bi ga obrezali že pozimi. Pomlad je najboljši čas za obrezovanje večjih sadnih dreves, če jih želite okrepiti in spodbuditi njihovo kompaktnost. Pomembno pa je, da se zavedate, da se je priporočljivo izogibati obrezovanju jablan med cvetenjem, saj lahko to povzroči širjenje ene najpogostejših bolezni jablan.

- Obrezovanje poleti
Poletno obrezovanje je najboljše, če želite ohraniti majhna sadna drevesa. Ko se rast spomladi upočasni in se porabi velika količina zaloge hranil, se rast skozi poletje začne počasi ustavljati. Ker drevo nima velike zaloge energije, zaradi obrezovanja potem ne bo prav hitro raslo, kar je odličen način, da ustavite rast večjih dreves, če si tega želite. Odlični kandidati za spomladansko ali poletno obrezovanje so češnje, ki lahko zrastejo zelo visoko in bi morda želeli omejiti njihovo rast. Če opazite, da ima drevo zlomljene ali bolne poganjke, jih lahko obrežete poleti, tudi če ste jih obrezali že pozimi ali spomladi.

- Obrezovanje jeseni
Poleti drevesa s pomočjo fotosinteze pretvorijo sončno svetlobo v sladkorje, ki se shranijo v njegovih listih. Ko se vreme ohladi, se drevo pripravi na mirovanje tako, da te sladkorje počasi premakne v svoje korenine za zimsko zalogo. Jesensko obrezovanje naj bi bilo po mnenju strokovnjakov najmanj primerno, saj z obrezovanjem na drevesu puščamo rane, ki pa se s koncem jeseni in pozimi težje zacelijo ali pa se sploh ne morejo zaceliti. Jeseni obrezujte drevje, ki je vidno bolno in bi se sicer bolezen razširila.

Obrezovanje bolnih dreves
Zima je najboljši čas, da opazite morebitne bolezni sadnega drevja, saj so drevesa gola in dobro pregledna. Vendar obrezovanje bolnega drevja pozimi ni priporočljivo, saj se rane počasneje celijo, veliko bolezni pa je takrat tudi v mirovanju in ne bodo nujno dodatno škodovala drevesu, če z obrezovanjem še malo počakate, vsaj do druge polovice zime. Če pa opazite zelo bolne veje, je običajno vseeno dobra ideja, da jih odstranite, da se bolezen ne razširi znotraj drevesa ali na sosednja drevesa. Pomembno je, da učinkovito prepoznate stopnjo težavnosti bolezni in se odločite, ali je obrezovanje najboljša rešitev in seveda koliko drevesa je treba odrezati.
Kako obrezovati drevje?
Obrezovanje sadnega drevja je ključen del nege in lahko pošteno pripomore k zdravju ter dalji življenjski dobi, vendar je zelo pomembno, da drevje obrezujete pravilno. Z nepravilnim obrezovanjem mu lahko namreč še dodatno škodite. To pomeni izbira pravilnega časa, orodja in tehnike za obrezovanje. Če s tehnikami obrezovanja še nimate izkušenj, je na voljo veliko različnih tečajev, marsikaj pa se lahko naučite tudi sami, če ste seveda prepričani v svoje sposobnosti.

Nekaj nasvetov:
- Uporabite dovolj ostro orodje, da pri obrezovanju nimate težav. Če rez ni gladek, se lahko na vejah pojavijo poškodbe in celo bolezni.
- Ko obrezujete brste, rez vedno opravite v razdalji 2-3 milimetre od brsta, saj se bo les tako najbolj optimalno posušil.
- Večje veje režite v več kosih, s tem preprečite nenapovedan padec vej na tla in morebitne poškodbe.
- V prvih letih rasti sadnega drevja je ključno, da oblikujete krošnjo v piramidni obliki (eden sredinski poganjek in štiri stranske ogrodne veje).
- Orodje za obrezovanje pred začetkom razkužite s toplo milnico ali razkužilom, da preprečite kakršnokoli poškodbo ali okužbo.
Več poglejte tukaj.
Obrezovanje sadnega drevja glede na vrsto
- Češnje: najboljši čas za obrezovanje mladih dreves je spomladi, odraslih pa poleti.
- Marelice: najboljši čas za obrezovanje je pomlad, pozimi se obrezovanja izogibajte, saj so drevesa zelo občutljiva na okužbe.
- Jablane: najboljši čas za obrezovanje je zima, predvsem sredina ali konec zime. Med cvetenjem (spomladi) jih ne smemo obrezovati.
- Slive: najboljši čas za obrezovanje je med pomladjo in sredino poletjem, pozimi se obrezovanju zaradi občutljivosti izogibajte.
- Višnje: najboljši čas za obrezovanje je zgodnja pomlad.
- Hruške: najboljši čas za obrezovanje je zima, zelo priporočljivo je redčenje cvetov in redno ohranjanje oblike.
- Breskve: najboljši čas za obrezovanje je konec zime ali zgodnja pomlad.
Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash, Pixabay