• C Novo mesto
  • 04:09
  • Sob, 13.08.2022

Triki za hlajenje doma brez klime

Avgusta so poletne temperature na višku – kako jih znižati, tako da se bomo doma počutili udobno, brez da bi investirali v drago klimo? Obstaja več zastonj trikov, s katerimi lahko znižate temperaturo v svojem domu, tudi če pri roki nimate klime in je tudi nimate namena kupiti. Kako znižati visoko temperaturo v svojem domu in uživati v prijetnem hladu?

Saj poznate to situacijo – zunaj pripeka, vi pa imate to srečo, da ste lahko doma v senci. Pa vendar ves čas opažate, da zunanja vročina uhaja v notranjost vašega stanovanja, tako da se doma ne počutite precej boljše, in če zaprete okna, lahko znotraj zelo hitro postane zatohlo. Pa vendar, klima je draga in se v tem trenutku ne zdi najboljša investicija, ko pa imate že druge, bolj nujne stroške. Kaj storiti, če ne želimo porabljati denarja za nakup klime, vendar si želimo ohladiti svoj pregreti dom? Katere preproste in zastonj trike lahko uporabimo za hlajenje doma?

Za hlajenje doma brez klime na okna namestite lahke zavese, ki bodo zadrževale vročino zunaj vašega domovanja, obenem pa bodo v notranjost prepuščale dovolj naravne svetlobe.

1. Za uspešno hlajenje doma najprej znižajte različne vire vročine

Zagotovo ste že opazili, kako se elektronske naprave lahko močno segrejejo, kadar jih uporabljate dalj časa?

Kadar jih ne uporabljate ali polnite, izključite vse elektronske naprave iz vtičnic. Poskusite računalnik, telefon in druge naprave polniti zvečer in v sobi stran od tiste, v kateri takrat preživljate svoj čas, npr. spalnice. Izogibajte se tudi prižiganju luči v prostorih, v katerih niste trenutno, saj elekrtična luč lahko prav tako izjemno segreje prostor. Poskusite prilagoditi svoj bioritem tako, da boste zjutraj vstajali malce prej in izkoristili čas, zvečer pa hodili v posteljo nekoliko prej – manj ko boste prižigali električne luči, manj vroče bo v stanovanju, pa še naredili boste nekaj dobrega za okolje in prihranili energij0.

Hlajenje doma pomeni tudi izogibanje kuhanju in peki sredi dneva, ko je najbolj vroče – raje se lotite kuhanja zvečer, sredi dneva pa si pripravljajte osvežilne hladne jedi.

2. Izogibajte se delu v kuhinji sredi dneva, ko je zunaj najbolj vroče

Izogibajte se tudi kuhanju in peki sredi dneva, ko je zunaj najbolj vroče. Raje si pripravite hrano kar vnaprej; zvečer si lahko skuhate juho in pripravite kosilo za naslednji dan. Tako boste po eni strani tudi bolje nadzorovali, kaj vnašate v svoje telo, in jedli bolj zdravo, kot če bi v trenutku lakote posegli po hitri hrani, po drugi strani pa tudi ne boste obremenjevali stanovanja z vročino, prihajajočo iz pečice. Kadar vas čez dan zagrabi lakota, pa nimate pri roki nobenega prigrizka, si raje pripravite okusno in zdravo solato ali osvežujoč smuti s kockami.

3. Hlajenje doma z zavesami na oknih

Zavese so odličen način za zastiranje sobe, saj v stanovanje prepuščajo svež zrak od zunaj, vendar obenem tudi preprečujejo vročini noter. Če boste zavese oprali, jih lahko namestite na okna še vedno vlažne – medtem ko se bodo sušile, bodo s svojo vlago tudi hladile stanovanje. Tudi ko bodo že suhe, jih lahko kdaj pa kdaj poškropite z vodo in tako osvežite zrak v stanovanju.

Pri izbiri zaves morate ubrati dober kompromis med gosto tkanino in naravno svetlobo. Lahno tkane zavese bodo v stanovanje prepuščale več svetlobe, vendar bodo tudi manj uspešne pri zadrževanju vročine. Preveč težke zavese bodo po drugi strani boljše pri ohranjanju doma hladnega, vendar bodo po drugi strani tudi naredile vaše domovanje bolj temno in negostoljubno. Načeloma je boljše, da izberete bolj lahne zavese, sploh če gre za okno na zahodni strani stanovanja, saj sicer ne boste mogli v polni meri izkoristiti naravne svetlobe sonca, ki je sploh čez dan resnično ključnega pomena.

Za hlajenje doma brez klime si lahko kupite tudi poceni majhen namizni ventilator, ki ga lahko uporabljate med delom.

4. Ventilator lahko pomeni poceni in priročno rešitev za hlajenje doma

Ventilator je lahko precej bolj poceni kot klima, in danes vam res ni več treba investirati v velik stropni ventilator;  lahko dobite tudi majhne, prenosne ročne ventilatorje, ali pa namizne, ki jih zlahka postavite na pisalno mizo in uporabljate med delom na računalniku. Najbolj poceni ventilatorje lahko danes kupite že za manj kot deset evrov, za velike pa boste morali odšteti nekoliko več.

5. Brizgalka z vodo

Priročna brizgalka z vodo je odlična ideja ne le za zalivanje rastlin in škropljenje njihovih listov, ampak lahko z njo na hitro osvežite tudi zrak v sobi. Dober trik je tudi, da si z vodo iz brizgalke na hitro osvežite stopala, ki v vročini v pregretih tesnih čevljih in sandalih pogosto najbolj trpijo v poletnih dneh.

6.Pahljača, lubenica, limonada

Kupite si poceni pahljačo, s katero se boste lahko pahljali med delom. Pijte veliko vode. Pripravite si limonado, ohlajeno s kockami ledu iz zamrzovalnika. Sredi dneva si pripravite osvežilne sezonske prigrizke, npr. koščke okusne kubenice. Sveža hrana ima tudi to prednost, da vam je ni treba kuhati, in s tem ogrevati doma med porabljanjem energije.

Za hlajenje doma se izogibajte prižiganju električnih luči, kadar tega ni treba – vedno ugasnite luč v prostoru, kadar je ne potrebujete.

7. Ne pozabite se vedno oblačiti vremenu primerno

Poletje je čas za lahka oblačila, ki vas ne obtežujejo – izogibajte se kavbojkam in težkim obkekam, v katerih vam bo vroče. Ne pozabite poskrbeti tudi za svoje domače ljubljenčke, da bodo imeli vedno na voljo svežo vodo in prostor za počitek v senci.

Veliko sreče pri hlajenju svojega doma!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

nakupovanje
odiseja planetariji