• C Novo mesto
 • 03:47
 • Sob, 13.08.2022

Kako izbrati pravi sušilni stroj?

Sušilni stroji so se v zadnjih letih razširili po gospodinjstvih in predstavljajo glavni pripomoček pri sušenju oblačil. Tako kot pralni stroj je tudi sušilni stroj tisti, ki zahteva dobršno mero razmišljanja pred nakupom. Potrebno se je odločiti za napravo, ki bo zadostovala željam uporabnika ter to počela na visokem nivoju. Kljub temu so še vedno tisti, ki sušilnega stroja ne bodo nikoli uporabljali in mu niso naklonjeni, a s tem ni nič narobe. Tisti, ki pa jih uporabljajo, točno vedo kaj rabijo. In kaj so te lastnosti, ki jih mora imeti sušilni stroj, da ga bi izbrali?

Sušilni stroj: Zakaj bi ga sploh imeli?

Pranje, obešanje, sušenje in zlaganje oblačil so opravila, ki jih pogosto opravljamo in so še kako pomembna v vsakem gospodinjstvu. Dišeča, čista in sveža oblačila so nepopisljiv občutek, ki se ga ne da zamenjati. Prvo nalogo opravi pralni stroj, ki ga ima že praktično vsako gospodinjstvo in zelo olajša delo. Sušilni stroj bi opravil dve deli namesto nas, ki sta obešanje in sušenje. Resda je slednje opravilo v rokah zraka, a temu sledi še pobiranje in zmožnost gospodinjstva, da lahko nekje suši oblačila. Prav zato je sušilni stroj odlična rešitev za marsikatero gospodinjstvo. Katere prednosti prinaša ta naprava?

Z nakupom sušilca privarčujete veliko časa in truda, ki bi ju drugače zapravili pri vseh prej omenjenih opravilih. Če ste se odločili za nakup pralnega stroja, se lahko odločite tudi za nakup njegovega bratranca. Druga prednost je vsekakor prostorski element. Sušilni stroj ne zahteva veliko prostora in paše v večino gospodinjstev, kar za sušenje oblačil ne moremo reči. Pogosto se zgodi, da obešalniki zavzamejo preveč prostora ali pa so uporabni le v dnevih z lepim vremenom. In točno to je tretja prednost, ki je na našem seznamu. Uporabljamo ga lahko kadarkoli, v katerem koli vremenu in ne bo se potrebno ozirati na vreme in druge obveznosti.

 • Prihranek časa
 • Prihranek prostora
 • Neodvisno od vremena
 • Oblačil načeloma ni treba likati
 • Oblačila ne izgubijo barv
 • Ponujajo dodatne funkcije (osvežitve, odstranjevanje dlak in bakterij)
Sušilni stroji so že skoraj v celoti nadomestili klasično sušenje perila

Sušilni stroji so že skoraj v celoti nadomestili klasično sušenje perila

Kateri sušilni stroj izbrati in kako ga izbrati?

Pri izbiri novega sušilnega stroja je treba biti pozoren na nekaj lastnostih, ki ločujejo dobre naprave od slabih. V zadnjih letih se je s skokovitim napredkom tehnologije sušilcev ta razlika močno zmanjšala, naša izbira pa še kako otežila. Prav zato je treba biti pozoren na to, kakšen sušilni stroj bo opravljal delo v gospodinjstvu. Na katere lastnosti je treba paziti?

 • Vrsta sušilnega stroja (Kondenzacijski, s toplotno črpalko, kombinirani,..)
 • Cena naprave
 • Velikost sušilnega stroja
 • Velikost bobna
 • Poraba energije
 • Varčnost in glasnost
 • Dodatne funkcije stroja (izbiranje programov, senzorska tehnologija, osveževanje,..)

Vsaka izmed teh lastnosti je bolj podrobno razložena v nadaljevanju prispevka. Pred tem opozarjamo, da z vsako nadgradnjo sušilnega stroja naraste tudi cena. Kot pri vseh ostalih napravah in beli tehniki.

Vrste sušilnega stroja

Čeprav obstajajo tudi sušilni stroji s polnjenjem iz zgornje strani, je teh v Sloveniji zelo malo. Zakaj? Ker jih je večina narejenih in kupljenih s polnjenjem iz sprednje strani, saj se tako omogoči tudi postavitev na pralni stroj. V kolikor bi bil sušilni stroj vrste z zgornjim polnjenjem, ga ne bi uspeli postaviti na pralni stroj. Tako bomo za primerjavo vrst vzeli tiste s sprednjim polnjenjem, ki smo jih razdelili v dve oziroma tri skupine. To so kombinirani, kondenzacijski in izvedba s toplotno črpalko, ki jim pogosto rečemu kar ventilacijski sušilci. Katere so razlike med njimi?

Kombinirani sušilni stroj

Ta vrsta ni nič posebnega, gre zgolj za kombinacijo sušilnega stroja s pralnim strojem. Tako privarčujete nekaj prostora in sekund dela. Kombinirani ali samostoječi? Izbira kombiniranega pride prav v primerih, ko oblačil ni veliko (ena ali dve osebi) ter je obstoječa prostorska stiska. Samostoječi sušilni stroj ima večjo kapaciteto bobna, manj porabe, več moči in ni vam treba čakati konca procesa sušenja, da bi lahko prali naprej.

Kondenzacijski sušilni stroj

Večina današnjih sušilcev je kondenzacijskih. Če je včasih prevladovala stara različica z grelcem, je zdaj čas za varčen in okolju prijazen element bele tehnike. Da bo kondenzacijski sušilni stroj deloval, ga je potrebno vklopiti v elektriko in ga pustiti, da opravi svoje delo. Vlago iz oblačil pobira z dovajanjem segretega zraka in nato shranjuje v za to namenjeni posodi, ki je del naprave. Po nekaj sušilnih krogih jo je potrebno izprazniti. Prav tako je potrebno odstraniti vlakna, ki se naberejo na filtru naprave. Obstaja možnost priključitve na odtok, kar eliminira dodatno opravilo praznjenja rezervoarja oziroma posode. Vseeno so to izjeme, saj je kondenzacijski sušilni stroj namenjen prav tistim gospodinjstvom, ki nimajo možnosti odtoka, kjer bi radi namestili napravo. Novejše različice vas bodo na napolnjenost filtra in rezervoarja opozorile.

Sušilni stroj s toplotno črpalko – ventilacijski

Gre za sušilni stroj višjega razreda, ko govorimo o ceni ali investiciji. Z omembo toplotne črpalke najprej pomislimo na dolgoročno naložbo in varčevanje, kar ventilacijski oziroma odzračevalni sušilni stroj vsekakor je. So energetsko najučinkovitejši in najbolj varčni, saj na dolgi rok prinašajo veliko prihranka. Sušijo z deset do dvajset stopinj Celzija nižjo temperaturo, kar pomeni, da lahko v njih sušimo tudi bolj občutljive materiale. Manjša slabost teh sušilcev je odvajanje vročega zraka, ki se navezuje na sposobnost gospodinjstva. Ali imate možnost postavitve ob steno, ki bi lahko imela luknjo za odvod pare?

Primerjajte večje število sušilnih strojev preden se odločite za pravega

Primerjajte večje število sušilnih strojev preden se odločite za pravega

Velikost sušilnega stroja

Ko je govora o velikosti sušilnega stroja oziroma dimenzijah, so te zelo podobne tistim pralnih strojev. Približno 85 centimetrov višine, 60 centimetrov globine in 60 centimetrov širine (nekaj cm gor ali dol). Prav zaradi te podobnosti dimenzij, pri velikosti pogosteje govorimo o prostornini bobna. Ta se meri v kilogramih in razdeli v tri skupine velikosti.

 • Manjši sušilni stroji – 3 do 5 kilogramov
 • Srednji sušilni stroji – 6 do 8 kilogramov
 • Večji sušilni stroji – nad 8 kilogramov

Medtem, ko so manjši primerni za eno ali dvočlansko družino, vsi preostali pa za gospodinjstva z več člani. Vse je seveda odvisno od potrebe.

Poraba sušilnih strojev

Poraba sušilcev se je že močno znižala in veljalo za dokaj varčne naprave. Bolj kot je naprava varčna, dražja bo. Na to vpliva tudi nekaj drugih faktorjev, med njimi velikost. Vseeno pa gre pri varčnosti tudi za prihranek na področju položnice za elektriko. Včasih je vredno kupiti dražjega in privarčevati kasneje. Sušilni stroji so opremljeni z nalepkami energetske učinkovitosti, ki prikazujejo črke od D (najmanj varčni) do A (najbolj varčni). Iz nalepke razberemo tudi čas trajanja cikla, glasnost, kondenzacijsko učinkovitost in letno porabo energije.

Dodatne funkcije sušilnih strojev

Novejše različice sušilnih strojev prinašajo široko paleto funkcij. Več kot jih je, dražja bo naprava, česar smo navajeni pri vsej tehnologiji. Že skoraj avtomatsko k vsakemu sušilnemu stroju prištevamo opozorilne lučke in več programov. Poleg tega poznamo tudi druge funkcije. Najbolj priljubljene funkcije so zaslon z odštevalnikom, osvetljen boben, otroška zaščita, glasovna opozorila in funkcije proti mečkanju oblačil. Nekatere naprave se prištevajo med tako imenovane pametne naprave, ki imajo možnost povezave z nadzorom gospodinjstva.

Cene sušilnih strojev

Kot smo že omenili je to podatek, ki je odvisen od vrste, znamke, funkcij in drugih lastnosti. Ponujajo dovolj velik cenovni razpon, da zadovoljijo vse potrebe in zmožnosti. Ne pozabite, da cenejša investicija lahko pomeni dražje stroške pri delovanju v naslednjih mesecih. Razmislite o nakupu nekoliko dražje naprave z manjšo porabo oziroma večjo varčnostjo. Cena sušilnih strojev se giblje vse od 250 do 100 evrov, če omenimo najcenejše in najdražje opcije.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

mkt sevnica